Depremden Etkilenen 11 Şehirde Tarım Sektörü Zorluklarla Karşı Karşıya

Türkiye’nin tarım alanları açısından verimli toprakalarından olan ve deprem felaketlerinin sonuçlarıyla sarsılan 11 şehir, geri kazanım...

Türkiye'nin tarım alanları açısından verimli toprakalarından olan ve deprem felaketlerinin sonuçlarıyla sarsılan 11 şehir, geri kazanım sorunlarıyla mücadele ediyor. Tarım, bölge ekonomisinin can damarlarından biri. Bu sebeple bu stratejik bölgede alınması gereken önlemlerin zamanında hayata geçirilmesi, düzenli üretimin devamını sağlayarak kırdan kente göçün kontrol altına alınmasına katkı sağlayacak bir etmen.

Depremden etkilenen 11 şehir, Türkiye'nin tarısal Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'sının yüzde 15,1'ini karşılıyor. 2022'de 23,8 milyon hektar olan tarım arazilerinin 3,8 milyon hektarı bu 11ilde bulunuyor. Türkiye tarım alanlarının %16,1'i depremi yaşayan 11 ilde yer alıyor. 2021 yılında, bitkisel üretim değeri 306,3 milyar lira iken, bu bölgelerin bedeli olan 64,1 milyar lira, toplam bitkisel üretim eğitimcilerinin beşte birinden fazlasını oluşturuyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, depremden etkilenen çiftçilerin depremden etkilenen çiftçilerin mazot ve gübre destek ödemelerinin öne çekilmesi ve hayvansal üretime hayvan başına yem ve hayvancılık desteklerinin şubat ayında verilmesi ve sübvansiyonlu kredi borçlarının faizsiz ertelenmesi kararlarının doğru adımlar olduğunu belirtiyor. Bayraktar, bu önlemlerin süresinin uzatılması, kredi borçlarının silinmesi gibi önlemlerin ilerleyen süreçte de sürdürülmesi gerektiğini belirtiyor.

Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Abdurrahman Kara ise bölgede öncelikle zarar gören tarım alanları ile arazi yollarında meydana gelen bozulmalar, sulama alt yapısındaki hasar tespitlerinin ivedilikle tamamlanması, arazi ıslah çalışmaları ile bu arazilerin yeniden tarımsal üretime kazandırılması gerekliliğini vurguluyor. Kara 'Hasarın boyutuna göre ıslah çalışmasını kendi imkanları ile yapabileceklere alet-ekipman ya da finansman desteği sağlanabileceği gibi çok büyük boyutlardaki ıslah çalışmaları DSİ gibi kuruluşlar tarafından üstlenilebilir' sözleri ile kurumların sorumluluk alabileceği alanlara da dikkat çekiyor.

Tarım sektöründeki diğer bir sorun ise çiftçilerin göçük altında kalan makine ve ekipmanlarının zarar görmesi. TZOB Genel Başkanı Bayraktar, çiftçilerin olmazsa olmazı olan makine ve ekipmanların yenilenmesinin önemli olduğunu belirtiyor. Üreticilerin kırsal kalkınma ve yatırım desteklerinden öncelikli olarak faydalandırılması gerekliliğini dile getiriyor.

 

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme