Demircilik zamana yeniliyor

Aydeniz Çalık Demircilik mesleği ana maddesi demirin ısıtılarak basit el aletleri aracılığıyla şekil verilerek işlenen geleneksel...

Aydeniz Çalık

Demircilik mesleği; ana maddesi demirin ısıtılarak basit el aletleri aracılığıyla şekil verilerek işlenen geleneksel bir zanaattır. Günlük hayatta genellikle araç-gereç olarak karşımıza çıkan demir madeni tarihte daha çok silah olarak kullanılmıştır. Bu yüzden de demir çeşitli efsanelere konu olmuş ve insanlık tarihinin en önemli unsurları arasında yer almıştır. Demircilik ise Türk kültüründe geçmişten günümüze varlığını devam ettiren ama son zamanlarda kaybolmaya yüz tutmuş bir meslek olarak karşımıza çıkmakta.

ÜÇ NESİLDİR

Osmanlı'dan günümüze kadar gelen demircilik mesleğinin dedesinden babasına, babasından da kendisine kalarak üç nesildir devam ettiğini söyleyen Süleyman Akdemir İzmir'in Kemeraltı çarşısında 44 yıldır devam eden kişiye özel bıçak ve balta yaptığını dile getirdi. Süleyman Akdemir, Çin pazarının ve fabrika ürünlerinin piyasayı kaplaması, emek isteyen el ürünü aletlere talebin azalması nedeniyle zor günler geçirdiklerini söyledi.

Ürünlerin en yüksek kaliteli malzemelerden ürettiklerini söyleyen Süleyman Akdemir dedesinin yaklaşık otuz beş sene önce mesleği bıraktığını söylüyor. Akdemir, müşterilerin hala dedesinin yaptığı ürünleri dükkna getirip sadece ağzını bileyleterek kullanmaya devam ettikleri belirtiyor.

Kişiye özel tasarımlarını çizim programlarından müşterilerle beraber tasarladıklarını söyleyen Akdemir daha sonra ise şablon olarak çıktı alarak üç boyutlu şekle getirdikten sonra aslını yaptıklarını söyledi.

İNTERNETTEN SATIŞ

Türkiye'nin dört bir yanına özel tasarladıkları siparişleri gönderen Demirci ustası Süleyman Akdemir, 'Teknolojiyi takip etmek gerekiyor bu yüzden kişiye özel siparişle internet satışlarına daha çok ağırlık verdik'' dedi.

SON DEMLERİNİ YAŞIYOR

İzmir'de artık bu işi yapanın bir elin parmağını geçmeyeceğini söyleyen demir ustası Akdemir bu işlerin artık özel siparişlere döndüğünü ve kişiye özel kamp bıçağı, balta tasarladıklarını ancak bu işlerin de artık son demlerini geldiğini dile getirdi.

 

Bakmadan Geçme