Cumhuriyetin tanığı, Cumhuriyet’e işte böyle sahip çıktı!

Türkiye’nin tarihinde çok sayıda önemli döneme şahitlik etmiş olan 108 yaşındaki Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ ,...

Türkiye'nin tarihinde çok sayıda önemli döneme şahitlik etmiş olan 108 yaşındaki Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ , Osmanlı'nın son yıllarını, iki dünya savaşını ve Cumhuriyet'in her dönemini yaşamış bir isim. Muazzez İlmiye Çığ'ın Gazeteci Uğur Dündar tarafından fotoğraflanan ve paylaşılan görüntüsü medyada yankı uyandırırken, Çığ'ın oy kullanarak demokratik sürece aktif katılım göstermesi, yaşına rağmen hala toplumsal sorumluluklarını yerine getirdiğini gösteren örnek bir davranış oldu. Bu olay, Çığ'ın uzun ömürlü bir bilim insanı olarak sadece Sümeroloji alanında değil, toplumsal hayatta da etkili ve önemli bir figür olduğunu vurgularken, Demokratik haklarına sahip çıkmak istemeyen vatandaşlar için sözsüz bir mesaj niteliği de taşıyor..

Muazzez İlmiye Çığ'ın biyografisi

Muazzez İlmiye Çığ, 20 Haziran 1914 tarihinde Bursa'da doğmuştur. Kendisini bilim insanı, tarihçi ve Sümerolog olarak tanınmaktadır. Ailesi Kırım göçmenlerindendir ve 1919 yılında İzmir'in Yunanlılar tarafından işgal edilmesi üzerine aileleriyle birlikte Çorum'a taşınmışlardır. İlkokul eğitimine Çorum'da başlayan Muazzez İlmiye Çığ, daha sonra Bursa'daki özel okul olan Bizim Mektep'te eğitimine devam etmiştir. Sonrasında Bursa Kız Muallim Mektebi'ni kazanarak öğretmenlik mesleğini seçmiştir. Eskişehir'e atanan Çığ, burada 4,5 yıl görev yapmıştır.

Daha sonra Atatürk'ün emriyle Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde kurulan Hititoloji bölümüne kaydolmuştur. Bu üniversitede Nazi Almanyası'ndan kaçarak Türkiye'ye gelen Prof. Dr. Hans Gustav Guterbock'tan dersler almıştır. Sümer ve Akad dilleri derslerini de Prof. Dr. Benno Landsberger'den almıştır. Muazzez İlmiye Çığ, 1940 yılında Ankara Üniversitesi'nden mezun olmuştur.

Üniversite mezuniyetinin ardından İstanbul Eski Şark Eserleri Müzesi'nde Belgeler Arşivi uzmanı olarak göreve başlamıştır. Bu müzede 31 yıl boyunca çalışmış ve Sümer, Hitit ve Akad dillerinde birçok tableti temizlemiş, sınıflandırmış ve numaralandırmıştır. Aynı zamanda arkeoloji alanında da faaliyet göstermiş ve 1972 yılında emekli olmuştur.

Bu gün 108 yaşında olan Muazzez İlmiye Çığ, hem mesleği sayesinde tanıklık ettiği köklü tarih hem de yaşının getirisi olan iki devlet ve iki yönetim biçimi ile yaşamış olmanın verdiği bilinç ile 13. dönem Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sandığa giderek oyunu kullandı. Demokratik hakkına, demokrasiye ve seçme özgürlüğüne sahip çıkan Çığ'ın davranışı , vatandaşlık hak ve görevleri konusunda eşsiz bir örnek oluşturdu.

 

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme