Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ve Zelenski ile Görüşerek Ortak Komisyon İçin Çağrıda Bulundu: Ukrayna’da Vurulan Barajın Soruşturulması Gündemde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili gelişmeleri ele alan bir görüşme gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili gelişmeleri ele alan bir görüşme gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Erdoğan'ın Nova Kakhovka Barajı'ndaki patlamayla ilgili ayrıntılı bir araştırma yapmak için savaşan taraflardan uzmanlar, Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplumun katılımıyla bir komisyon kurulabileceğini ifade ettiği belirtildi.

Erdoğan, Türkiye'nin bu konuda ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını vurgulayarak, tahıl koridorunda olduğu gibi bir müzakere yönteminin izlenebileceğini söyledi. Çatışmaların uzamasıyla birlikte her gün yaşanan insani kayıpların önlenemeyeceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, müzakerelere dönüş fikrinin benimsenmesi gerektiğini vurguladı ve adil bir barışın sağlanması için kararlılıkla çalışacaklarını ifade etti.

Nova Kakhovka Barajı'nın vurulmasının ardından Herson bölgesinde birçok ev su altında kaldı ve BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, 40 yerleşim yerinde sel olduğunu ve on binlerce kişiye acil yardım ulaştırılması gerektiğini belirtti.

Ayrıca, barajın vurulmasının çevre sorunlarına yol açtığı bildirildi. Sosyal medyada, Dnipro Nehri kıyısındaki Maryanske köyünde toplu balık ölümlerine dair paylaşımlar yapıldı. Görüntülerde, suyun çekildiği bir alanda birçok balığın öldüğü veya susuzluktan çırpındığı görülüyor.

Barajın patlaması sonucunda su basan bölgelerde içme suyu sıkıntısı yaşanmaktadır. Kriviy Rig şehri sakinlerinin büyük şişe suları toptan satın aldığına dair görüntüler sosyal medyada paylaşıldı. Yetkililer, Nova Kakhovka Barajı'ndan su kullananlar için içme suyu sağlama çalışmalarının başladığını duyurdu.

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme