ÇÖP BAŞINDA EŞİT HİZMET VE ŞOV TARTIŞMALARI

Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, AK Partili, CHP&rsquoli ve MHP&rsquoli belediye meclis üyeleri ile son günlerde...

Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, AK Partili, CHP'li ve MHP'li belediye meclis üyeleri ile son günlerde gündemde geniş şekilde yer alan çöp transfer istasyonuna inceleme gezisi düzenledi.

İnceleme gezisine Badem ve CHP'li üyeler arasında yaşanan tartışma damga vurdu. Badem, Büyükşehir'den eşit hizmet beklediklerini dile getirdi. Büyükşehir'in pazartesi günü çöp transferi için ihaleye çıkacağını belirten CHP İlçe Başkanı Nazan Dönmez, Badem'in şov yaptığını öne sürdü.

Çöp transfer istasyonundaki durumu fotoğrafla, videoyla anlamanın mümkün olmadığını, Ödemiş'in bir çevre felaketiyle karşı karşıya olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Mahmut Badem, 'Eşit hizmeti görün. Her ilçeye eşit hizmet nasıl yapılıyor görün. Görev bizim görevimiz değil, görev sizin göreviniz değil, görev doğrudan Büyükşehir'in görevi' ifadelerini kullandı.

 

GÜLDÜRÜR: 'RESMİ TRANSFER ALANI BURASI MI?'

CHP'li üyelerden Mustafa Güldürür, Arıtma Tesisi yanındaki alanın resmi transfer alanı olup olmadığını sorarken Badem, 'Burası bizim belirlediğimiz transfer alanı burası. Büyükşehir gelir kendi transfer alanını yapar ama transfer Büyükşehir'in görevi' yanıtını verdi.

Güldürür, 'Bizim Büyükşehir'den edindiğimiz bilgiye göre bunun bir ihale süreci var. Belediyenin bundan haberi var mı? Bize bundan Ödemiş Belediyesi'nin haberi olduğunu söylediler' ifadelerini kullanırken Badem, 'Sürekli bir müstehzi gülüş. 5 kere yazı yazdım. Mart ayında mecliste rica ettim. Kalktı daire başkanına talimat verdi. Meclis tutanaklarında var. Ağustos'ta kişiye özel yazı yazdım' şeklinde konuştu. Güldürür, 'Bizim derdimiz üzüm yemek. Ağustos'ta burası temizlenmiş ve Ödemiş Belediyesi'ne 'Burası resmi transfer alanı değil' denilerek 'Biosun firmasıyla ek protokol imzalayıp Kiraz'a dökün' denmiş' ifadelerini kullanarak bu konuda politika yapılmasının yanlış olduğunu söyledi.

'Gerginlik yaratmaya gerek yok' diyen Güldürür, 'Büyükşehir Belediyesi'nin kısa dönem için yılbaşına kadar olan dönem için pazartesi günü ihale yapacağını, 3 yıllık iş için de ihale hazırlığında olduğunu biliyoruz. Aziz Bey ile görüşülmüş bu konuda. Pazartesi günü yapılacak burası temizlenecek bu kadar gürültü çıkarmaya gerek yok' dedi.

 

BADEM: '18 AYDA ÇÖP TRANSFERİNE SIRA GELMEDİ Mİ?'

Badem, Büyükşehir'in ihale süreciyle ilgili 'Ben bilmiyorum' yanıtını verirken, 'Bu işe benim 1,5 milyon lira para harcamama gerek var mı? 18-20 aydır sıra gelmedi mi çöp transfer etmeye? Sadece iki dudağın arasında talimat verilse doğrudan teminle kamyon sağlanır çöp taşınırdı. İçinize siniyor mu' dedi.

CHP'li üye Özkan Akgün de çözüm için burada olduklarını vurguladı. Akgün, 'Sizin iktidar partinizin çıkardığı bir Büyükşehir Yasası gereği taşınması ile ilgili siz bilmeseniz de bir kilometre var. 30 ila 50 kilometre arasında Büyükşehir Belediyeleri çöp transferi yapamazlar. Kaldı ki şöyle bir gerçek de var; buranın resmi transfer alanı olarak bildirilmesi gerekiyor. Ayrıca Büyükşehir ihale sürecinde' dedi.

Büyükşehir'in mart ayından beri çöp transferiyle ilgili ihale sürecinde olduğunu öne süren, '6 ayda dünyaları satın alıyorsunuz. İhale süreci 45 gün. En uzun ihalenin süreci 42 gün. KİK dahil. Siz vurdumduymaz davranırsanız alttaki bürokrat verilen talimatı dinlemezse sonuç budur. Keşke siz yarım kalan yol yerine Aziz Bey buraya getirseydiniz' diye konuştu.

 

GÖREVİ İHMAL İDDİASI

Güldürür, 'Yapmayın Allah aşkına. Başka türlü iletişim kopar, burada uzatacak, tartışacak bir şey yok. Elbette savunabilir bir şey mi? Aziz Bey burayı da biliyor merak etmeyin. Devlet denen şey kurallar bütünü. Adamlar ilçe belediyesine bildiriyor ihale yapılacağını' dedi, Badem 'Yazı nerede, laf dosyaya girmez. Bana yazı yazacak' karşılığını verdi. Badem, Büyükşehir bürokratlarının görevi ihmal ve görevi kötüye kullanma suçlarını işlediğini iddia etti.

CHP İlçe Başkanı ve Meclis Üyesi Nazan Dönmez'in 'Burası Ağustos ayında boşaltıldığında buraya çöp dökülmeyecek diye söylendi mi, söylenmedi mi' şeklinde sorarken CHP'li üye Mustafa Güldürür de bu konuda Ödemiş Belediyesi'ne yazı geldiğini de açıkladı. Badem, söz konusu yazının geçtiğimiz cuma günü geldiğini belirterek, 'Pervin Hanım imzalı cuma günü geldi. Ortalık ayağa kalktı ondan sonra yazı geldi. Biosun Kiraz'a götürsün deniyor Biosun niye götürsün? Biosun ile anlaşmayı ben imzalamadım ki' yanıtını verdi.

 

DÖNMEZ: 'CÜMLEMİN DEVAMINI GETİRMEDEN ARAYA GİRİYORSUNUZ!'

Dönmez'in 'Siz böyle yaptınız diye, siz yaptınız diye alınmayacak' şeklindeki çıkışı üzerine basın mensuplarına dönen Başkan Badem, 'Bakın arkadaşlar duydunuz ben size bilgi verdim diye alınmayacak diyor' ifadelerini kullandı. Dönmez, 'Cümlemin devamını getirmeden araya giriyorsunuz. Buradaki çöpler kaldırılacak. Ama siz böyle şov yaptığınız için diye değil' dedi. Güldürür, 'Sanki Büyükşehir Ödemiş iş yapmasın diye siz bundan mutluluk mu duyuyorsunuz' dedi. Dönmez daha sonra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun cumartesi günü Tayyare Binası'ndaki koordinasyon merkezinin açılışında gerekli açıklamaları yapacağını söyledi.

Badem, çöp transferine Büyükşehir'in iki TIR ile çözüm bulabileceğini ve 150 metre yol açılarak TIR'ların ulaşımının sağlanabileceğini belirtti. CHP'li üye Özkan Akgün, transfer merkezinin ilçe belediyesinin görevi olduğunu belirtirken, 18 ayda ihale yapılmamasını hoşgörüyle karşılamanın mümkün olmadığını anlatan Badem, 'Ben de ısrarla söylüyorum transfer merkezi de Büyükşehir'in görevi' dedi.

Çöp transfer istasyonundaki tartışmada inşaatı yarıda kalan çöp deponi alanı da gündeme geldi. Yelaldı Mevkii'ndeki çöp deponi alanında 18 aydır yaprak kıpırdamadığını, %30 seviyesine ulaşan inşaatın yarım kaldığını söyleyen Badem, Koruma Kurulu'na danışmadan ihale çıkılmasının yanlış olduğunu kaydetti.

 

'HÜKÜMET CHP'Lİ BELEDİYELERE EŞİT DAVRANIYOR MU?'

Eşit hizmet tartışmalarıyla ilgili CHP İlçe Başkanı Nazan Dönmez'in 'Sizin hükümetiniz Cumhuriyet Halk Partili belediyelere eşit davranıyor mu?' sorusuna Badem 'Evet' yanıtını verdi. Merkezi hükümetten İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yeterli destek verilmediğini söyleyen Dönmez'in sorusuna gülerek yanıt veren Badem, 'Hiçbir sorun yok' yanıtını verdi. Eşit hizmet istediklerini söyleyen Badem, '2 yaz bu kentin insanları su sıkıntısı çekti. Bir kuyu kaç günde açılır' dedi.

AK Partili üye Zekeriya Karabıyık da, CHP'li üyelere seslenerek, 'Doğayı en çok siz savunuyorsunuz. Kirlenen havayı mı yanalım, kirlenen toprağa mı yanalım? TIR olmaz kamyon gönderilir bu sorun çözülür' dedi.

 

GÜLDÜRÜR: 'ALGI YARATMAKTA ÇOK BAŞARILISINIZ'

Badem'in algı yaratmakta başarılı olduğunu söyleyen CHP'li üye Mustafa Güldürür, 'Bakın öyle bir algı oluşturuyorsunuz ki çok başarılısınız tebrik ederim. 'Apar topar geldi' ifadelerini kullanıyorsunuz. Sanki bir suçlu varmış gibi. Ağustos'ta burası temizlenmiş. Yılbaşına kadar olan süre için ihaleye çıkılıyor. Burası sonuçta temizlenecek' dedi.

Belediye çalışanlarından Levent Başer de 'Burada bir yanlışlık var. Ben buranın yöneticisiyim. Operatör arkadaşım da burada. Ağustos ayında buraya Büyükşehir geldi. 20 gün çalıştı. %25-30'unu aldı gitti. Bu yanlışı düzeltelim' dedi.

CHP'li üye Özkan Akgün 'Eğer bir suçlu varsa hesap vermeli. Biz Ödemiş'e katkı vermek adına buradayız. Hiçbir siyasi kaygı gözetmeksizin buradayız. Suçlu varsa altını çizerek söylüyorum. Suçlu varsa suç duyurusu yapalım. Suçlu varsa kimsenin yanına kr kalmamalı. Bu 1 Kasım'daki bir oy anlamında değil hakikaten ne yapılması gerekiyorsa yapılsın' dedi.  Badem'in '1Kasım'la ne alakası var bu işin' şeklindeki çıkışına Akgün 'Bu bir algı değil mi?' yanıtını verdi.

Başar Uçar / Kerem Karamanlıoğlu

Bakmadan Geçme