Coğrafi İşaretler Afyonkarahisar'da konuşulacak

Ödemiş'in 2000 yılında Bozdağ kestane şekerini, 2002 yılında da Ödemiş patatesini tescillettiği Coğrafi İşaretler sistemi alanında...

Ödemiş'in 2000 yılında Bozdağ kestane şekerini, 2002 yılında da Ödemiş patatesini tescillettiği Coğrafi İşaretler sistemi alanında Türkiye'nin en önemli sivil aktörü olan Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜciTA), Afyonkarahisar'da çalıştay düzenleyecek.

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) işbirliği ile 4-5 Ekim tarihlerinde 'Coğrafi İşaretler'de Afyonkarahisar Buluşması' başlığıyla düzenlenecek uluslararası çalıştayda açılış konferansını 'Birlikten Güç Doğar: Dünya Coğrafi İşaretler İttifakı, OriGIn' başlığıyla OriGIn Yönetim Kurulu Başkanı Claude Vermot- Desroches verecek.

Programın ilk gününde 'Yükselen Bir Küresel Olgu: Coğrafi İşaretler', 'Coğrafi İşaretlerde Yönetişim ve Denetim: Fransa ve Türkiye Örneği' ve 'Coğrafi İşaretlerde Afyonkarahisar Örneği' başlıklarıyla oturumlar düzenlenecek.

Çalıştayın ikinci gününde 'Coğrafi İşaretler, Gastronomi ve Turizm' başlığıyla alanında uzman isimler gastronomi ve coğrafi işaretlerin yakın ilişkisine ışık tutacak. CNN TÜRK'ten Meliha Okur'un moderatörlüğünü yapacağı, 'Türkiye Coğrafi İşaretlerin Neresinde? Politikalar, Uygulama, Deneyim, Sorun ve Çözüm Önerileri' başlıklı panel ile katılımcılar sorun ve beklentilerini paylaşacak.

Prof.Dr. Yavuz Tekelioğlu ülkemizde yapılan coğrafi işaretler çalışmaları hakkında bilgiler vererek bazı saptamaları gündeme getirdi. Prof. Dr. Tekelioğlu, 'Oysa bu alanda 'tescil' süreci tüm çalışmaların yüzde 5'ini oluşturmaktadır. Kalan yüzde 95'lik büyük kısım ise 'yönetişim' ve 'denetim' süreçleridir. Coğrafi işaret tescil süreçleri, meslek kuruluşları ve belediyeler tarafından sürdürülmekte ve sonuçlandırılmaktadır. Coğrafi işaretler adına olumlu gözüken bu durum aslında ciddi sorunları da beraberinde getirmektedir. Her şeyden önce tescil başvuruları bir furya haline dönüşmüştür. Halen 375 ürüne tescil alınmıştır. Tescillerini bekleyen birçok başvuru bulunmaktadır.

AB tesciline dikkat!

Diğer yandan, her geçen gün küçük bir köye dönüşen dünyada ulusal tescil yetmediğini ve uluslararası tescil çalışmalarına gerekli önem verilmesi gerektiğini dile getiren Prof.Dr. Tekelioğlu, 'Şu anda Antep Baklavası, Aydın İnciri ve Malatya Kayısısı olmak üzere ülkemizin sadece üç ürünü AB tescillidir. Oysa bizim yedide birimiz büyüklükte olan Yunanistan'ın AB'nden alınmış tam 106 tescili bulunmaktadır. Uluslararası arenada ticari faaliyetler için oralarda geçerli coğrafi işaret tescillerinin önemi ortadadır' diyerek önemli bir konuyu gündeme taşıdı.

'Amblem konusunda gelişme sağlanamadı'

Prof. Dr Tekelioğlu şöyle devam etti: 'Afyonkarahisar buluşması zamanlaması bakımından son derecede anlamlı. Bilindiği gibi 6769 sayılı 'Sınai Mülkiyet Yasası' ile Coğrafi İşaretler alanında ülkemizde yeni bir dönem başladı.  Yasanın getirdiği önemli yenilikler çerçevesinde 'Coğrafi İşaretler Dairesi Başkanlığı' tarafından birtakım uygulamalar da yaşama geçirildi. Örneğin 10 Ocak 2018 tarihinde amblem kullanılma zorunluluğu getirildi ve bu husustaki Yönetmelik de Resmi Gazete'de yayınlandı. Ancak aradan geçen 8 aya rağmen bu konuda anlamlı bir gelişme ne yazık ki yaşanmadı. Buradaki temel sorun tescil sahiplerinin 'Coğrafi İşaret Yönetişimi'ni tanımamalarından kaynaklanıyor. Afyonkararahisar Buluşması, Coğrafi İşaret yönetişimi konusunda Türkiye'ye çok önemli ipuçları verecek.  Zira bu konunun Avrupa Birliği'nde en iyi uygulandığı Fransız Comté peyniri izleyenlere sunulacak'

Şazenuş Keskin

 

Bakmadan Geçme