ÇOCUK İŞÇİ

Değerli okurlar Bu hafta sizlere eskiden daha çok aranan ve bulunan çocuk işçilerden söz edeceğim. Günümüzde...

Değerli okurlar;

Bu hafta sizlere eskiden daha çok aranan ve bulunan çocuk işçilerden söz edeceğim. Günümüzde sanırım en fazla kuaförlerin yanında gördüğümüz, bizim söylemimizle çıraklar, özellikle zorunlu eğitimin daha uzun sürmesi sonucu nadir bulunur oldular.

Okumazsan seni sanayiye veririm gibi tehdit edici baba cümleleri yerini ödevini yapmazsan sana bugün tablet yok gibi cümlelere yerini bırakmış durumda.

Elbette kimse çocuğunun ağır şartlarda çalışmasını istemez fakat eğitim hayatında başarısız olan bir çocuk kalan hayatında da başarırız olacak diye bir durum yok. Sanırım yine yeni yeniden eğitim sisteminin güncellenmesi gerekiyor. Biz yine kendi uzmanlık alanımıza dönelim, çocuk ve genç işçilerin çalıştırılma usul ve esaslarına bir göz atalım.

ÇOCUK ÇALIŞTIRMANIN CEZASI!

4857 sayılı İş Kanunun 71 inci maddesinin 'çalıştırma yaşı ve çocukları çalıştırma yasağı' başlığı altında yasal düzenleme yapılmış ve belirtilen kanun maddesine dayanarak 'Çocuk ve Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik' ile de çocukların çalıştırılabilecekleri hafif işler ve çalışma koşullarına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.

* Çocuk İşçi; 14 yaşını doldurmuş, 15 yaşını bitirmemiş ve zorunlu ilköğretim çağını tamamlamış kişi.

*Genç İşçi; 15 yaşını tamamlamış ancak 18 yaşını doldurmamış kişiler ile çalışabilecekleri işler açısından da 16 yaşını doldurmuş 18 yaşını bitirmemiş kişi.

Çalıştırma yaşı ve çocukları çalıştırma yasağına aykırı hareket ettiği tespit edilen işveren veya işveren vekiline; 4857 sayılı İş Kanunu'nun 104'üncü maddesi gereği, Çalışma Ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından 2018 yılı için 1.850,00 TL idari para cezası verilmektedir.

NOT; Çocuklara karşı işlenmiş suçlardan ve yüz kızartıcı suçlardan hüküm giyen işveren veya işveren vekili, çocuk ve genç işçi çalıştıramaz.

Bakmadan Geçme