Cinsiyet değistirenlere erken emeklilik hakkı tanınabilir

Beyaz Tv’de yayınlanan bir programa konuk olan sosyal güvenlik uzmanı Erhan Nacar’ın açıklamaları dikkat çekti. “Bir...

Beyaz Tv'de yayınlanan bir programa konuk olan sosyal güvenlik uzmanı Erhan Nacar'ın açıklamaları dikkat çekti.

'Bir erkek cinsiyet değiştirirse 5 yıl erken emekli olabilir' diyen sosyal güvenlik uzmanı Erhan Nacar, sözlerine açıklık getirdi.

Independent Türkçe'den Abdulhakim Günaydın'a konuşan Erhan Nacar, sözünü ettiği konu yıllardır olduğunu, Turgut Özal döneminde Bülent Ersoy'a 'pembe kimlik' verildiğini hatırlattı.Nacar, Türkiye'deki Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) göre kadınların 20, erkekler de 25 yıl hizmeti dolduktan sonra emekli olabildiğini söyledi.

ERKEN EMEKLİ NASIL OLUNUR?

Bir erkeğin cinsiyet değiştirip tamamıyla kadın olmasının durumu değiştirebildiğine dikkati çeken Erhan Nacar, 'Erkek kişi cinsiyetini resmi olarak değiştirip yeni kimliğini aldığında otomatikman kadın olur. Bu da ona 5 yıl erken emekli olabilme hakkını getiriyor' dedi.

Cinsiyet değişimi yapan kişinin bunu belgelerle ispat etmesi ve kadınlar için geçerli iş gününü tamamlaması durumunda bu hakkın elde edildiğini dile getiren Erhan Nacar, '20 yılı doldurduğunda direkt SGK'da emeklilik hakkını elde edebilir. Ben bu yönde bir görüş attım ortaya. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nde emeklilik şartları bellidir. Bir kişi bu değişimle kanunen kadın olduğunu ispat ettiğinde erken emeklilik hakkını elde edebiliyor' dedi.

Aynı şartlar kadınken erkek olan bireylerde de geçerli, bu sefer de emeklilik süresi 25 yıla yükseliyor.

 

Bakmadan Geçme