“Çiftçinin elinden icra yoluyla üretim ekipmanları alınmaktadır”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ödemiş İlçe Başkanı Hamdi Halis, iktidarın tarım politikasının çiftçiyi yok ettiğini dile...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ödemiş İlçe Başkanı Hamdi Halis, iktidarın tarım politikasının çiftçiyi yok ettiğini dile getirdi.

Halis, '18 yıl önce tarımda kendi kendine yeten beş ya da altı ülkeden biri olan Türkiye, yanlış tarım uygulamaları yüzünden zor günler geçiriyor. Çiftçi, adeta ürettiği için cezalandırılıyor. Diğer sanayi ürünlerinde olduğu gibi tarımda da ithale dayalı politika, ülke tarımını bitme noktasına getirmiştir. Bu; hepimiz adına, geleceğimiz adına oldukça tehlikeli bir süreçtir. Yüksek girdi maliyetleri ve içerisinde bulunduğumuz zor ekonomik şartlara rağmen yılmadan üretimini devam ettirmeye çalışan tarım sektörünün tüm emekçileri, son çıkan torba yasa ve çiftçi borçlarının yapılandırılması adı altında dillendirilen gerçek ile yüzleşti.

Toplam 500 milyar liralık kamu açığının yeniden yapılandırılmasını öngören torba yasada çiftçilerimiz için yalnızca Tarım Kredi Kooperatiflerinden gönderilen '7256 Sayılı Yapılandırma Kanunu'nda Tarım Kredi Kooperatifleri yer almadığından kurumsal ödeme kolaylıkları için kooperatiflerimize bekliyoruz' mesaj ilgisi bulunuyor. Tarım Kredi Kooperatifleri'nin ülke çapında başlattığı icra uygulamaları, anlaşılır gibi değildir. Körün elinden değneği alınır gibi çiftçinin elinden icra yoluyla üretim ekipmanları alınmaktadır. Üretmeden tüketmenin mümkün olmadığı bilinciyle üreticimizin hükümet tarafından ödenmesi zorunlu olan desteklemeleri bile ödenememekte, üzerine icra haberleri peşi sıra gelmektedir. Çiftçi, bunları hak etmiyor' dedi.

'Milli ekonominin temeli tarımdır'

Başkan Halis, iktidarın üretimdeki tüm engelleri kaldırmasını istediklerini de dile getirerek şunları söyledi: 'Çiftçiye destek olunmasını, çiftçi borçlarının yeniden yapılandırılmasını, faizlerin silinmesini, tarımsal üretimin olmazsa olmazı zirai ilaç, gübre, tohum, mazot, elektrik ve yem vergilerinin indirilmesini hatta kaldırılmasını istiyoruz. Üretilen et ve süt ürünleri için günümüz koşullarına uygun destekleme primleri istiyoruz.

Özellikle yaşadığımız pandemi döneminde kıymetini daha çok anladığımız tarım ve sağlık sektörlerinin insan hayatı ve sağlığı için olmazsa olmaz olduğu aşikardır. Böyle bir dönemde çiftçilerimize sağlanan kredi desteklerinin borçları yapılandırılmalıdır. 'Milli ekonominin temeli tarımdır' şiarıyla tarım alanındaki düzenlemelerin yapılmasını istiyor, Türkiye'nin en önemli ve zengin ovalarından olan Küçük Menderes Ovası'nda yaşamanın haklı gururunu yaşarken zengin toprakların fakir insanları olmayı hak etmediğimizi savunuyoruz. Mustafa Kemal Atatürk'ün sözleriyle, 'Türkiye'nin gerçek sahibi ve efendisi, gerçek üretici olan köylü', Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında hak ettiği değeri alacaktır.'

 

Ece Köseoğlu

Bakmadan Geçme