CHP’li vekilden termik santral raporu

Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan Akbelen Ormanları’nda Limak ve İÇTAŞ eliyle yapılması planlanan kömür madeni için 65.000...

Muğla'nın Milas ilçesinde bulunan Akbelen Ormanları'nda Limak ve İÇTAŞ eliyle yapılması planlanan kömür madeni için 65.000 ağaç kesildi. Madenden çıkacak kömürlerin termik santrallerde kullanılacağı konuşulurken, bilim insanları madenin açılması halinde ekolojiye kalıcı sonuçlar vereceğinden bahsediyor.

Hava kirliliği artıyor

Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan ve Sarp Sağkal tarafından yazılmış habere göre CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, Türkiye'de termik santrallerin yarattığı hava kirliliği ile ilgili bir rapor hazırladı. Sarı, 2022 itibarıyla 67 tane kömürle çalışan elektrik üretim santralinin olduğunu bildirdi; Akbelen'deki kömür madeninden çıkan madenlerin kullanılmasının planlandığı Yeniköy-Kemerköy santrallerinde filtre sistemleri için rehabilitasyon yapılabilse dahi bacalardan yayılan dumanın havayı kirleteceğini söyledi.

Filtrelerin belli bir oranda filtreleme sağladığını belirten Sarı, raporunda termik santrallerin sağlık sorunlarına ve ekolojik yıkama yol açtığını vurguladı. AKP hükümetinin 2022'nin sonu itibarıyla 748.000 hektar ormanı fosil yakıtlardan enerji üretmek için tahsis ettiğini belirten Sarı, Akbelen'deki kesimin bu sağlık sorunlarını arttıracağını vurguladı.

Filtrelerin karbondioksit salınımını engellemediğinden de bahseden Sarı, çözümün kömür santrali yatırımlarının terk edilmesinde ve termik santral sahiplerinin Güneş/rüzgar santralleri kurmak için teşvik edilmesinde olduğunu söyledi.

Haber merkez

Bakmadan Geçme