CEZAEVİ PERSONELİ İLE TUTUKLU VE HÜKÜMLÜLER EL ELE VERDİ, SARIKAMIŞ’I ANDI

 &ldquoSarıkamış&rsquoa Varamadan&rdquo oratoryosu beğeni topladı    Ödemiş M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu eğitim birimince, yaklaşık...

 'Sarıkamış'a Varamadan' oratoryosu beğeni topladı 

 

Ödemiş M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu eğitim birimince, yaklaşık 90 bin askerin şehit düştüğü Sarıkamış Harekatı'nın 99. yıldönümünde 'Sarıkamış'a Varamadan' adlı oratoryo sahnelendi.

Birçoğu cepheye varamadan donarak ve salgın hastalıklardan dolayı şehit düşen askerlerin destansı öyküsü tutuklu ve hükümlüler ile cezaevi personelinden oluşan oyuncu grubunca sahnelendi. Büyük beğeni toplayan gösteri zaman zaman duygu dolu anların yaşanmasına yol açtı.

M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu konferans salonundaki Sarıkamış Şehitleri'ni anma etkinliğine Ödemiş Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, Ödemiş İlçe Jandarma Komutanı Yzb. Veysel Bozdağ, İlçe Milli Eğitim Müdürü Cevdet Ünlü, Vergi Dairesi Müdürü Hamza Cihaner, Müftü Mustafa Bilgiç, okul müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, iş adamları, gösteride görev alan tutuklu ve hükümlülerin yakınları ile cezaevi çalışanları katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan programda konuşma yapan Ceza İnfaz Kurumu Öğretmeni Bayram Ural, tiyatro kursuna katılan tutuklu ve hükümlülerin son aylarda bu gösteriye hazırlandıklarını ve kurum personelinin de katılımıyla önemli bir sosyal aktiviteye imza atıldığını belirtti.

Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül de yaptığı konuşmada bir Sarıkamışlı olarak duygulandığını ifade etti. Sarıkamış Harekatı'nın tarihçesini aktaran Yurdagül, 'Sarıkamış Harekatı dünya savaş tarihinin en önemli trajedilerinden birisidir. Sayısı net olmamakla beraber on binlerce askerimiz donarak, salgın hastalıklara yakalanarak toprağın bağrına düşmüştür. Sarıkamış bir destandır.

Bugün de ihtiyaç duyulduğu takdirde bu ülkenin insanı vatanı için eksi 40 derecede donmaya, 1000 derecede yanmaya hazırdır. Ama savaş şartlarında değiliz. Bu nedenle herkesin vatanına karşı sorumluluğu, görevini en iyi şekilde yapmaktır. Ceza İnfaz Kurumumuz geçen yıl da Çanakkale Şehitlerimiz için bir etkinlik organize etmişti.

Şehitlerimizi anmak amacıyla düzenlenen bu etkinlikte görev alan, emek veren herkese teşekkür ediyor, Sarıkamış Şehitleri başta olmak üzere vatanı için toprağa düşen herkesi saygı ve rahmetle anıyorum' dedi.

Daha sonra Ödemiş M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda açılan tiyatro kursunda eğitim gören tutuklu ve hükümlülerin yanı sıra cezaevi personelinden oluşan oyuncu kadrosu, 'Sarıkamış'a Varamadan' adlı oratoryoyu sahnelediler. Yaklaşık 2 saat süren gösteride Sarıkamış'ta yaşanan trajedi şiirsel bir dille, müzik eşliğinde anlatıldı. Tutuklu ve hükümlerin sergilediği oyunculuk performansı sık sık alkış aldı. Gösteri sonunda Sarıkamış'ta Rus askerlerince çekilen görüntülerden oluşan belgeselin gösterimi yapıldı. Gözyaşları arasında izlenen belgeselin ardından cezaevindeki etkinlik hatıra fotoğrafı çekimi ile son buldu.

Başar Uçar

Bakmadan Geçme