ÇELTİK TARLASI DEĞİL YANIKKIR OVASI

YANIKKIR&rsquoDA TARIM ARAZİLERİ SULAR ALTINDA KALDI Kasım ayının son günlerinde etkili olan yağış Ödemiş&rsquoin Yanıkkır Mevkii&rsquondeki...

YANIKKIR'DA TARIM ARAZİLERİ SULAR ALTINDA KALDI

Kasım ayının son günlerinde etkili olan yağış Ödemiş'in Yanıkkır Mevkii'ndeki tarım arazilerini sular altında bıraktı. Yağışla birlikte coşan derelerin getirdiği su Küçük Menderes nehrine gidecek yol bulamayınca tarlalara doldu. Üreticiler mevsimin ilk yağışında yaşanan bu manzaranın kış için endişe verdiğini belirterek, yetkililerden çözüm istedi.

Ödemiş'te geçtiğimiz hafta etkili olan sağanak yağışla birlikte Yanıkkır Mevkii'nde bulunan bazı tarlalar gölete dönüştü. Arazi yollarının da çamur nedeniyle geçit vermediği bölgede üreticiler kara kara düşünmeye başladı. Yanıkkır Mevkii'ndeki üreticilerden Süleyman Çoban, ilk yağışta yaşanan bu sıkıntının kış mevsimi için olumsuz bir işaret olduğunu kaydetti.

 

'TARLALAR GÖLE DÖNDÜ, ARAZİ YOLLARI BATAKLIK'

Çoban yaptığı açıklamada yetkililere çağrıda bulunarak, 'Son yıllarda her aşırı yağışta benzer manzaralar ortaya çıkıyor. Bu kez mevsimin ilk yağışında arazilerimizi su bastı, arazi yolları çamur deryasına dönüştü. Ben tarlama gidip duruma bakamıyorum çünkü yolumuz bataklığa dönmüş durumda. Çevremizdeki çok sayıda arazi sular altında. Her yağışta bu göletler büyüyecek. Bu göletler varken biz ne ekip biçeceğiz? Üretici zaten zor durumda bir de böyle çözülemeyen sıkıntılarla üretemez hale gelecek. Geçen yıl arazimiz gölete döndüğünde 30 bin liraya yakın zarar ettik' dedi.

 

'SEÇİM ZAMANI KAPIMIZI ÇALANLARI GÖREMİYORUZ'

Yağışlarda çevredeki derelerin akmaya başladığını ancak Küçük Menderes nehrine bağlantı olmadığı için suların hızla yükselip yollara ve tarlalara aktığını anlatan Çoban, 'Normalde Menderes'e karışması gereken çaylar arazimize doluyor. Eskiden tarlaların yanlarında su yolları olurdu bugün bölgemizde bu su yolları da olmayınca su tahliye edilemiyor. Bu konuda DSİ'nin kapısını çaldım. Bana, 'Toplulaştırma yapılacak, kanallar açılacak' dediler ama kaç yıldır somut bir çalışma yok. Tarlalar her kış göle mi dönecek? Bizim derdimizle kim ilgilenecek?

Bu mevkideki tüm üreticilerin sıkıntısı aynı. Bugün arazi yolları yapılsa bile su bastığı için zarar görüyor, kısa zamanda bozuluyor. Öncelikle bu suyun tahliyesi için acil çözüm üretilmeli, künk mü yatırılacak, kanal mı açılacak, ne gerekiyorsa yapılmalı. Seçim zamanı kapımızı sürekli çalanları böyle zamanlarda göremiyoruz. Dünyanın en verimli ovalarından birinde aylarca tarlamıza giremeyeceğiz. Çünkü tarlalarımız çeltik tarlası gibi. Yetkililer sesimizi duysun' diye konuştu.

Başar Uçar

Bakmadan Geçme