Cehennem sıcağında 24 saat Diyarbakır’da kömürcülük yapmak nasıl bir şey?
Mangal kömürü üretmek için Mardin’den Diyarbakır’a gelen ve çadırlarda kalan işçiler, Diyarbakır’ın kendi sıcağı yokmuş gibi...
Mangal kömürü üretmek için Mardin'den Diyarbakır'a gelen ve çadırlarda kalan işçiler, Diyarbakır'ın kendi sıcağı yokmuş gibi ateş karşısında çalışıyor. Alın yazılarını ter, duman ve kömür tozu ile yazan bu işçiler Silvan, Hazro, Lice'de meşe odunlarını günlerce işlemden geçiriyor.
Meşe odunlarından, samanlardan ve topraktan yapılan özel ocakların içinde kontrollü bir şekilde yakılan meşe odunlarının kömüre dönüşmek için, yaklaşık 3-4 hafta arası yanması gerekiyor. Bu sırada oluşturulan ocağın etrafında yangın çıkmaması için işçiler gece gündüz nöbet tutuyor. 35-40 ton odundan 8-9 ton kömür elde edilmesi için, odunun 25 gün yanması gerekiyor.
Bu işte 11 yıllık tecrübesi bulunmasına rağmen Aziz Şan, henüz 22 yaşında; yani çocukluğundan beri bu işte çalışıyor. Yaptığı açıklamalarda Şan; 'Bu sefer burayı tercih ettik. Bu alanı kiraladık. Bu alanda bir yıldan fazladır kömür yapıyoruz. Bir yıl daha kalıp başka yere geçeriz. Bu odunlar Hazro, Silvan, Lice ilçelerinden geliyor. Meşe odunudur. Kesildikten sonra bize faturalı ve belgelerle geliyor. Burada çatıyoruz. Çattıktan sonra toprak atıyoruz, sonra bu hale getiriyoruz. Bir hafta içinde yakıma veriyoruz' dedi.
Şan, odunların 20-25 gün yandığının ve günün 24 saati ocağın denetim altında tutulduğunun da altını çizdi. Gündüz mesailerinden sonra gece de nöbet tutulduğunu vurgulayan Şan, odunların ateşte geçirdiği süreden sonra sönme aşamasının başladığını, satışın ise bu aşamadan sonra gerçekleştiğini ekledi.
Bu şekilde elde edilen odunların kilosu ortalama 12-13 liraya satılıyor. Geçinmelerine yetmeyen bu paranın artması için işçiler, fiyatların yükselmesini bekliyor.
haber merkezi