Büyükşehir'den Ödemiş'e tam destek
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ödemiş ve Beydağ Bölge Koordinatörü Cumhur Şener, Büyükşehir Belediyesi'nin Ödemiş'te yaptığı hizmetleri...
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ödemiş ve Beydağ Bölge Koordinatörü Cumhur Şener, Büyükşehir Belediyesi'nin Ödemiş'te yaptığı hizmetleri anlattı. Şener, 'Temel amacımız, İzmir'in merkezinde vatandaşlara hangi hizmetler veriliyorsa taşrada yaşayan ve 6360 sayılı kanunla İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlanan köylerimiz ve beldelerimiz yani mahalle statüsüne kavuşan bütün yerleşim birimlerinde yaşayan vatandaşların da aynı derecede kaliteli hizmet almasını sağlamak. Dolayısıyla Ödemiş ilçesi de bu hizmetleri vermek istediğimiz yerleşim birimlerinden bir tanesi. Biz, bu şehirde İzmir merkezinde verilen hizmetlerin aynısını sağlamaya çalışıyoruz. Tek amacımız, vatandaşlarımızın bu hizmetlerden daha sağlıklı şekilde yararlanmasını sağlamak' ifadelerini kullandı.
'Haftada yedi gün vatandaşımızın hizmetindeyiz'
Küçük Menderes Havzası'nda bulunan tüm ilçelerde Büyükşehir hizmet binasının açıldığını dile getiren Şener, 'Ödemiş Yerel Hizmetler Müdürlüğü olarak tarihi ve kültürel değeri yüksek olan, mülkiyeti Türk Hava Kurumu'na ait binamızda bütün hizmetleri toplamaya çalıştık. Hemşeri İletişim Merkezi (HİM) olarak adlandırdığımız, vatandaştan her türlü talep ve şikayeti aldığımız bir hizmet birimimiz var. Vatandaşlardan gelen istek ve talepleri anında topluyor ve ilgili birimlere çok hızlı bir şekilde ulaştırıyoruz. Sosyal Yardımlar Birimimiz var. Bu birimimizde de sosyal yardıma ihtiyaç duyan vatandaşlarımızdan gelen talepleri değerlendiriyoruz. Vatandaşlarımız gerekli evrakları tamamlıyor, biz de İzmir'e iletiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi, müracaatı olan vatandaşları sosyologlarla beraber yerinde inceliyor ve bu sayede yardıma ihtiyacı olan vatandaşlarımıza nakli yardım ve gıda desteği olarak yardım ediyoruz. Şu anda Ödemiş'te pek çok ailemize bu şekilde destek oluyoruz. Hem Ramazan Bayramı'nda hem de Kurban Bayramı'nda pek çok vatandaşımıza 200 bin lira nakdi destekte bulunduk. Aynı birimimiz, yine Ödemiş'te meydana gelebilecek doğal afetler konusunda da her türlü desteği vermek için çalışmalarına devam ediyor. Bunun dışında kırsalda yaşayan vatandaşlarımıza da gereken desteği vermeye çalışıyoruz. Hem ürünlerin kalitesini arttırmak hem de üreticilerin bölgedeki yaşamlarını kolaylaştırmak adına pek çok destek sağladığımız bir birimimiz var. Kırsalda yaşayan üreticilerimize fidan, küçükbaş hayvan, tohum, malzeme ve donanım desteği sağlıyoruz. Bu verdiğimiz hizmeti Ödemiş'in en ücra köylerine kadar ulaştırıyoruz. Mezarlık birimimizle beraber defin işlerini, bütün mahallelerimizdeki mezarlıkların temizliğini ve cenaze işlemleriyle alakalı işlemlerde de haftanın yedi gün vatandaşımızın hizmetindeyiz. İtfaiye birimimiz de 24 saat görev başında. Ödemiş'in Birgi, Kaymakçı ve Ovakent bölgelerinde birer müfreze kurup itfaiye araçlarımızı orada konuşlandırıp yangına anında müdahale etmek istiyoruz' dedi.
'Vatandaşla bütünleşmiş olarak çalışmak istiyoruz'
Yeni otogarın da Ödemiş Yerel Hizmet Müdürlüğü'ne bağlı olduğunu ve henüz tam faaliyette olmadığını dile getiren Şener, 'İlçe dışına çıkan tüm araçlar buradan kalkıyor. Dolayısıyla terminal, yeteri kadar hizmet verecek büyüklükte değil. Terminalin ilave proje çalışması, 2018 yılının sonuna kadar genişletilmesi planlanan bir proje. Kiraz-Beydağ ve Torbalı aktarmalı günde altı sefer hizmet veren ESHOT seferlerimiz de devam ediyor. Bazı önemli beldelerimize de araçlarımız gidecek fakat öncelikle bu konuda bir planlama yapmamız gerekiyor. Planlama yapmadan hizmet verecek araç sayısını tespit edemeyiz. Dolayısıyla bu konu üzerinde çalışıyoruz. Biraz zamana ihtiyacımız var. ESHOT'un seferlerini arttırmayacağız fakat bölgemizde bu işten para kazanan vatandaşlarımızı mağdur etmeden onlarla bir proje yürütmek istiyoruz. Bu vatandaşlarla anlaşarak onların istediğimiz hizmetleri vermesini sağlayarak birlikte bütünleşmiş bir şekilde çalışma yapmayı hedefliyoruz' şeklinde konuştu.
'Açılan çukurların bekleme süresi var'
En önemli çalışmalarının İZSU ve Fen İşleri faaliyetleri olduğunu dile getiren Şener, 'Bu iki birimimiz; çok hızlı, çok kaliteli ve yerinde hizmetler ürettiği müddetçe İzmir Büyükşehir Belediyesi çok iyi hizmetler üretiyor. Ancak buralarda aksamalar olduğu zaman bazı sıkıntılar yaşıyoruz. Ekip arkadaşlarımız, ellerinden gelen her türlü gayreti göstererek kaliteli bir iş ortaya koymaya çalışıyorlar ancak sahanın çok geniş olduğunu unutmamak durumundayız' ifadelerini kullandı.
Ödemiş Belediyesi'nin çukurlarının kapatılması adına astığı pankartlar hakkında açıklama yapan Şener, 'Açılan her çukurun bekleme süreci var. O çukuru hemen kapattığımızda oranın çökmesi gibi tehlikeler yaşanabiliyor. Belli bir zaman geçmesi gerekiyor ki oradaki toprak, kendi sıkışma sistemine girsin ve çukur kapatılsın. Bu süreç göz ardı ediliyor. Ödemiş Belediyesi, pankart yaparak bu işe çözüm arayacağına o çukurları kendi kapatarak çözmeyi denesin. Yerel belediyeler hizmet için var. Belediye, himayesi altındaki halka hizmet vermek zorundadır. Dolayısıyla orada bir yara varsa onu kapatmak yerine niçin pankart asıyor onu anlamış değilim. Ödemiş Belediyesi, hizmet üretebilmek için biraz daha çabalamalı' dedi.
Ulus Meydanı esnafına müjde
Ulus Meydanı'nın İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin görev ve sorumluluk sahasında olduğunu dile getiren Bölge Koordinatörü,'Burada üç adet tescilli yapımız var. Kızılay ve Park Kulüp'ün bulunduğu bina, Endüstri Meslek Lisesi'nin olduğu bina ile özel mülke ait bir bina tescilli olarak gösterilmekte. Dolayısıyla İzmir 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, yapılacak çalışmaya kendisinin onay vermesinin gerekliliğine karar verdi. Yapılan proje, binaları etkilemeyecek olsa da bu kararda söz sahibi olmak istedi. Kurula sunulan projeden henüz olumlu karar aldık. Biliyoruz, Ulus Meydanı'nda özellikle esnaf vatandaşlar gerçekten sıkıntı çekiyor. Işıklandırma yetersiz, zemin kaplama eskimiş durumda, meydanda bulunan havuzlar bakımsız. Ulus Meydanı'nda çevre düzenlemesini ellemeden bu bahsettiğim konularda yenilendirme ve güzelleştirme çalışmaları yaparak çalışmalarımızı başlatacağız. 2017 yılı bitmeden o projemizin sonuna gelmeyi planlıyoruz' şeklinde konuştu.
Ödemiş'in %80'i Büyükşehir'de
Ödemiş'te yaklaşık 60 mahalle ve iki meydanın İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sorumluluk sahasına girdiğini belirten Şener, 'Ödemiş'in kilit noktaları, Büyükşehir Belediyesi'nin denetimi altında. Ödemiş Belediyesi'nin sorumluluklarının yüzde 80'i Büyükşehir Belediyesi'nin sorumluluk sahasında dememiz mümkün. İZSU, vatandaşla en çok ilişkisi olan birim. Sabah kalktığınızdan akşam yatana kadar geçen sürede sürekli suyla haşır neşir oluyorsunuz. Merkez binamızda günde 700-800 vatandaşımızın su ücretlerini tahsil ediyoruz. Bir de ayrı abone servisimiz var. Bütün abone işlerini oradan yürütüyoruz. Vatandaşımızın bu konudaki en büyük şikayeti, su faturalarının fiyatlarının yüksek gelmesi. Fatura bedellerinin yüksek olmasının sebebi, yasal zorunluluktan kaynaklanan katı atık bedelleridir. İZSU, aldığı bu ücretlerin belli bir miktarını atık su bedeli bir kısmını da katı atık toplama bedeli yani çöp toplama bedeli ve temizlik vergisi olarak tahsil ediyor. Tahsil edilen bu bedel de Ödemiş Belediyesi'ne aktarılıyor. Burada göz ardı edilen bir konu var. Ödemiş Belediyesi'ne aktarılan miktarın meclis kararıyla abonenin bulunduğu mekana göre değişmesi kararı alındı. Ödemiş Belediyesi, her ay bu miktarın alınmasını istiyor. Biz bu paraların İZSU tarafından alındığının fakat bir kuruşuna dokunulmadan Ödemiş Belediyesi'ne aktarıldığının bilinmesini istiyoruz. Ödemiş Belediyesi'nin tutumuna da hoş bakmıyorum. 'Siz parayı İZSU'ya yatırdıysanız, gidin işinizi de o halletsin' tutumu bir kamu kurumu olarak hoş bir davranış değil' ifadelerini kullandı.
Ece Köseoğlu