“Bundan sonraki asıl risk Aydın Dağları ve çevresinde”

Bu yıl gerçekleşen Akhisar ve geçtiğimiz cuma günü olan İzmir depremlerini daha önceden tahmin eden ünlü...

Bu yıl gerçekleşen Akhisar ve geçtiğimiz cuma günü olan İzmir depremlerini daha önceden tahmin eden ünlü jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Aydın civarındaki faylarda da risk bulunduğunu ifade etti. 'İzmir'in hemen kuzeyinde kordon boyunca devam eden, Narlıdere ve Urla'ya kadar devam eden fay, 350 yıldır stres biriktiriyor' diyen Üşümezsoy'a göre bundan sonra en riski yerler Aydın, Denizli ve Kuşadası.

Üşümezsoy, 'Bundan sonra asıl risk; Aydın, Denizli ve Menderes Vadisi boyunca yer alan faylarda. 1550'li yıllardan beri bu faylar kırılmadı. Ege kıyılarında en kuzeydeki açılma merkezi, Foça'yla Midilli arasındaki Foça Koyu. Burada üç yıl evvel 6.3'lük deprem oldu. Bodrum'daki fay, 6.7'lik depremle kuzeyde Bodrum, Kos, güneyde ise Marmaris ile Datça arasındaki kol açıldı. Bundan dolayı da ben, sürekli Aydın'dan başlayarak Kuşadası'na ve Kuşadası'ndan Samos'a doğru giden Kuşadası Körfezi'nde deprem olacağını düşünüyorum.

Aydın Dağları'nı kapsıyor

İzmir açıklarındaki depremin ardından Kuşadası Körfezi'nin devamı Aydın'a giden bir bölgede gerilim arttı. Denizli'den başlayıp Nazilli, Aydın ve Kuşadası hattı boyunca yani Menderes Vadisi boyunca Aydın Dağları'nı da kapsayan alanla ilgili kaygı duyduğumu söyleyebilirim. 1550'den bu yana burada büyük bir deprem meydana gelmedi.

'Güzelbahçe fayı önemli'

Midilli'nin gerilmesiyle birlikte yine İzmir Körfezi'nde 1668'den beri kırılmayan Güzelbahçe fayı diye tanımladığımız Urla'ya doğru giden fay hattının risk taşıdığını düşünüyorum. İzmir'in kıyısını belirleyen fay hattına da dikkat etmek gerekir' ifadelerini kullandı.

Onur Karagöz

 

Bakmadan Geçme