Buca’da grev sırasında toplanmayan çöpler, vatandaşları rahatsız etti

İlkses Gazetesi’nden Rabia Aykut’un haberine göre Buca Belediyesi işçilerinin greve gitmesi ile beraber çöpler 3 gün...

İlkses Gazetesi'nden Rabia Aykut'un haberine göre Buca Belediyesi işçilerinin greve gitmesi ile beraber çöpler 3 gün boyunca toplanmadı. Şirinyer, Çamlıkule ve Kuruçeşme gibi kimi mahallelerde çöp dağları oluştu.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr Mustafa Torun, yaz aylarında çöplerin sokaklarda kalmasının enfeksiyon hastalıklarına neden olabileceğini belirtti.

'Ağır metal birikim tehdidi oluşabilir'

Sıcak havalarda çöplerde hastalığa neden olabilecek şeylerin kolay biriktiğini ve çoğaldığını belirten Torun ciddi tehditler oluşabileceğini belirtti.

Bunların ilkinin ağır metallerin birikmesi olduğunu, bunun da ağır metal zehirlenmelerine neden olabileceğini belirten Torun, ayrıca çeşitli gıda atıklarının çöplerde birikmesi ile bu atıkların içerisinde bulunan mikroorganizmaların daha kolay üreyebildiğini ve çoğaldığını vurguladı.

Bu şekilde üreyen ve bulaşa neden olabilen mikroorganizmaların suya karışması halinde ciddi bir halk sağlığı sorunu oluşabileceğinin de altını çizen Torun, durumun bir salgın boyutuna kadar varabileceğini söyledi.

Koruyucu hekimlik görevi önemli

Böyle durumların önlenmesi için belediyenin koruyucu hekimlik görevinin değerini anlatan Torun, 'Bunların başında da en çok görülen salgın yapabilen enfeksiyonlarda koruma görevi gelir. Bu görevler belediyelerin asli görevleridir. Asli görevlerin yerine getirilmemesinin de toplum sağlığı açısından ciddi tehlikeler oluşturduğunu ifade edebiliriz' dedi.

Son olarak çöplerdeki gıda atıklarının özellikle bakteriyel enfeksiyonlara neden olabileceğini de vurgulayan Torun, bu mikropların havalı veya havasız ortamlarda üreyebildiğini, özellikle tifo grubu olarak bilinen bakterilerin büyük tehditler yaratabileceğini belirtti.

Bu grubun arkasından atık gıdaların suya bulaşmasıyla ortaya çıkabilen parazitlerin ve viral enfeksiyonların da büyük tehditler yaratabileceğini anlatan Torun, 'Bu durumda birçok viral, bakteriyel ve parazitler hastalıklar ortaya çıkabilir. Mantara hastalıklar da oluşabiliyor. Bunun neticesi olarak salgınlar ortaya çıkabilir. Bunların yanı sıra vektörlerle yani sivrisineklerle kontaminasyona, hastalıkların insanlara bulaşmasına ve yayılmasına neden olabilir. Demek ki çöp deyip geçmemek lazım. Dikkat etmek lazım' ifadelerini kullandı.

Haber merkezi

Bakmadan Geçme