BU MADONNA FARKLI MADONNA

Bir televizyon kanalında yayınlanan programda sunucunun yaptığı gaf nedeniyle kitap okumayanların da dikkatini çeken Sabahattin Ali'nin...

Bir televizyon kanalında yayınlanan programda sunucunun yaptığı gaf nedeniyle kitap okumayanların da dikkatini çeken Sabahattin Ali'nin ünlü romanıdır: Kürk Mantolu Madonna. Buradaki Madonna karakteri ile ABD'li ünlü şarkıcı Madonna arasında doğrudan veya dolaylı olarak hiçbir bağ bulunmamaktadır. Zaten yazarın söz konusu kitabı ilk olarak 1943 yılında yani şarkıcı Madonna'nın doğum tarihi olan 1958'den senelerce önce yayımlanmıştır.

Okumadan önce, 1943 gibi bir tarihte yazılan bu kitap bize ne öğretebilir diye düşünebilirsiniz. Ancak günümüzdeki tüketim toplumunun bakış açısından farklı bir bakış açısıyla, sevginin saf halini göstermiştir yazar bu kitapta bizlere. Ayrıca din ve millet kavramlarını hiç sorun haline getirilmemiştir. Bu yönüyle de bence takdire şayan bir eser. Bu işin diğer tarafı ve çokta önemi yok doğrusu. İşin önemli olan kısmı kitabın ta kendisi bence.

Hakikaten okunması gereken muhteşem bir eser. Topu topu 160 dolu dolu sayfadan ibaret. İnsanı kendinden alarak başka bir yaşamlara götürüyor. Klasik Türk filmlerinden çok farklı açıkçası.

Kitap sıradan görünen yaşamların arkasında bambaşka dünyalar olabileceğini gösteriyor bize. Kitabın kahramanı Raif Efendi'nin içinde kopan fırtınaları tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor. Okuyanı etkileme garantisi veren bir kitap doğrusu.

Bazı hastalıklar vardır ya yaşamınızı sonlandırana kadar hiçbir semptom göstermezler; bazı insanların da içindeki yaralar asla kendilerini son ana kadar belli etmezler. Ta ki, son ana gelinceye kadar böyle sürüp gider bu illet. Bir de bakmışsınız ki; niye boşuna yaşıyor, boşu boşuna havadaki oksijeni tüketiyor dediğiniz insanların yaşadığı o fırtınalı hayatların yanında sizin hayatınızın hiçbir anlamı ve önemi yok.

Kitabın konusuna çok girmek istemiyorum açıkçası. Okuyup yorumlamayı size bırakıyorum. Çok okunanlar listesinin en başında sürekli gördüğümüz ancak ismi nedeniyle önyargılı baktığımız bu kitabı mutlaka okumanızı ve Raif Efendi ile Maria Puder'i gerçekten tanımanızı isterim. Belki yaşamınıza farklı bir renk katar ve farklı bir bakış açısı getirir.

Ayrıca Sabahattin Ali'nin Kuyucaklı Yusuf adlı romanının Milli Eğitim Bakanlığı'nın ortaöğretim öğrencilerine tavsiye ettiği 100 Temel Eser listesinde yer aldığını ve Kürk Mantolu Madonna adlı romanının da Almanca, Fransızca, Arapça ve Rusça gibi çeşitli dillere çevrildiğini belirtmeden yazımızı bitirmeyelim.

Bakmadan Geçme