BOĞMACA

Bulaşıcı bir hastalıktır. Tıptaki adı, “Pertussis” dir. Çoğunlukla 1-4 yaşları arasındaki çocuklarda daha çok görülür. Ortalama...

Bulaşıcı bir hastalıktır. Tıptaki adı, 'Pertussis' dir. Çoğunlukla 1-4 yaşları

arasındaki çocuklarda daha çok görülür. Ortalama olarak 4-6 hafta devam eder.

Hastanın burnu akar, nöbet hlinde gelen öksürük görülür. Bazen kusmaya da

sebep olur.

Dikkat! Tedavi için, kesin yatak istirahatı şarttır. Hastaya sık sık, fakat az

miktarda yumuşak yiyecekler verilmelidir.

Aşağıdaki reçetelerden herhangi biri de tedavi maksadı ile kullanılabilir.

Reçete: 1-Malzeme: Çörekotu, İnek sütü.

Hazırlanışı: 2 çorba kaşığı (25 gram) çörekotu, tavada kavrulur. Sonra, havanda

toz hline gelinceye kadar dövülür. Daha sonra 4 su bardağı inek sütü

kaynatılıp çörekotu ile karıştırılır. 10 dakika bekletilip, süzülür. 4 saat arayla

bir çorba kaşığı içilir.

Reçete: 2-Malzeme: Gelincik, Bal, Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya, 2 tutam gelincik konur. 15 dakika kaynatılıp

süzülür. Suyuna, 2 çorba kaşığı süzme bal karıştırılır. 2 saat ara ile birer çorba

kaşığı içilir.

Reçete: 3- Malzeme: Hatmi çiçeği, Su.

Hazırlanışı: 4 su bardağı suya, 2 tutam hatmi çiçeği konur. 15 dakika kaynatılıp

süzülür. Günde, 3 kere birer çay bardağı içilir.

Reçete: 4-Malzeme: Menekşe çiçeği, Şeker, Su.

Hazırlanışı: 4 su bardağı suya, 2 tutam menekşe çiçeği konur. Kaynatılıp

süzülür. Günde 3 kere, birer kahve fincanı şeker ilve edilerek içilir.

Reçete: 5-Malzeme: Pelin yaprağı, Su.

Hazırlanışı: Tencereye; 8 su bardağı su ve 1 avuç pelin yaprağı konur.

Kaynatılır. Sonra, hastanın başı bir havlu ile örtülerek bu suyun buharına tutulur.

Derin derin nefes alması söylenir. Aynı işlem, her gün tekrar edilir.

Reçete:6-Malzeme: Adaçayı, Kekik, Beşparmakotu, Su.

Hazırlanışı: Çaydanlığa; 1 tutam adaçayı, 1 tatlı kaşığı kekik ve 1 tutam

beşparmak otu konur. Üzerine 4 su bardağı kaynak su dökülür. 10 dakika

demlenmesi beklenir.

3 saatte bir, yarım kahve fincanı içilir.

Reçete: 7- Malzeme: Devetabanı, Su.

Hazırlanışı: 4 su bardağı suya; 1 çorba kaşığı (15 gram) devetabanı konur.

Kaynatılıp, süzülür.

Günde 3 kere, birer çorba kaşığı içilir.

Reçete: 8-Malzeme: Civanperçemi, Su.

Hazırlanışı: 4 su bardağı suya, 3 çorba kaşığı (30 gram) civanperçemi konur.

Kaynatılıp, süzülür.

* Günde 3 kere, yarım kahve fincanı içilir.

Reçete: 9- Malzeme: Taze çam sürgünü, Toz şeker, Su.

Hazırlanışı: 4 su bardağı suya, 1 tutam taze çam sürgünü konur. Kaynatılıp

süzülür. Günde 3 kere; bir kahve fincanı içilir. Tatlandırmak için 1 kahve kaşığı

toz şeker konur.

Reçete: 10- Malzeme: Nane, Adaçayı, Mor menekşe, Kekik, Su.

Hazırlanışı: 4 su bardağı suya; 1 tatlı kaşığı nane, 1 tatlı kaşığı adaçayı,1 tutam

mor menekşe ve 1 tatlı kaşığı nane konup, kaynatılır. Temiz ve ince bir

tülbentten süzülür.

*Günde 3 kere; sıcak sıcak, birer kahve fincanı içilir.

Reçete: 11- Malzeme: Yumurta, Bal.

Hazırlanışı: 1 adet yumurta, katılaşıncaya kadar kaynatılır. Sarısı ile bir çorba

kaşığı bal yenir. Günde bir kere uygulanır.

Reçete: 12-Malzeme: Kekikyağı, Kahve.

Hazırlanışı: Yarım kahve kaşığı çekilmiş kahvenin üzerine 5 damla kekikyağı

dökülür. Kürdanla karıştırılarak, hap hline getirilir. Yemeklerden önce

mercimek kadar alınıp, çok az suyla içilir.

Reçete: 13- Malzeme: Patates, Bal, Su.

Hazırlanışı: 5 adet orta büyüklükte patates, soyulmadan soğuk suda iyice

yıkanır. Sonra bir tencereye konup, üzerine su ilve edilir. Haşlanıncaya kadar

kaynatılıp, temiz ve ince bir tülbentten süzülür. Suyuna; 4 çorba kaşığı süzülmüş

bal ilve edilir. Günde 3 kere, birer çay bardağı ılık ılık içilir.

Reçete: 14-Malzeme: Elma, Meyan kökü, Bal, Su.

Hazırlanışı: 2 tane elma, soyulmadan soğuk suda iyice yıkanır. Sonra, kabukları

soyulmadan doğranır. Üzerine, 1 avuç meyan kökü ve 4 su bardağı su

ilve edilip, kaynatılır. Temiz ve ince bir tülbentten süzülür. Üzerine, 1 tatlı

kaşığı süzme bal katılıp iyice karıştırılır.

*Günde 3 kere, birer kahve fincanı sıcak sıcak içilir.

Aynı reçete, bir hafta süreyle uygulanır.

Reçete: 15- Malzeme: Kara turp.

Uygulanışı: Bir adet, orta boy kara turp iyice yıkandıktan sonra, kabukları

soyulup, rendelenir. Bir kaşığın tersi ile iyice ezilir. Biriken su bir bardağa

süzülüp, içilir.

AYRICA; lahana yemeği, ayva hoşafı ve marul yenir.

Bakmadan Geçme