BOĞMACA
Bulaşıcı bir hastalıktır. Tıptaki adı, “Pertussis” dir. Çoğunlukla 1-4 yaşları arasındaki çocuklarda daha çok görülür. Ortalama...
Bulaşıcı bir hastalıktır. Tıptaki adı, 'Pertussis' dir. Çoğunlukla 1-4 yaşları
arasındaki çocuklarda daha çok görülür. Ortalama olarak 4-6 hafta devam eder.
Hastanın burnu akar, nöbet hlinde gelen öksürük görülür. Bazen kusmaya da
sebep olur.
Dikkat! Tedavi için, kesin yatak istirahatı şarttır. Hastaya sık sık, fakat az
miktarda yumuşak yiyecekler verilmelidir.
Aşağıdaki reçetelerden herhangi biri de tedavi maksadı ile kullanılabilir.
Reçete: 1-Malzeme: Çörekotu, İnek sütü.
Hazırlanışı: 2 çorba kaşığı (25 gram) çörekotu, tavada kavrulur. Sonra, havanda
toz hline gelinceye kadar dövülür. Daha sonra 4 su bardağı inek sütü
kaynatılıp çörekotu ile karıştırılır. 10 dakika bekletilip, süzülür. 4 saat arayla
bir çorba kaşığı içilir.
Reçete: 2-Malzeme: Gelincik, Bal, Su.
Hazırlanışı: 4 bardak suya, 2 tutam gelincik konur. 15 dakika kaynatılıp
süzülür. Suyuna, 2 çorba kaşığı süzme bal karıştırılır. 2 saat ara ile birer çorba
kaşığı içilir.
Reçete: 3- Malzeme: Hatmi çiçeği, Su.
Hazırlanışı: 4 su bardağı suya, 2 tutam hatmi çiçeği konur. 15 dakika kaynatılıp
süzülür. Günde, 3 kere birer çay bardağı içilir.
Reçete: 4-Malzeme: Menekşe çiçeği, Şeker, Su.
Hazırlanışı: 4 su bardağı suya, 2 tutam menekşe çiçeği konur. Kaynatılıp
süzülür. Günde 3 kere, birer kahve fincanı şeker ilve edilerek içilir.
Reçete: 5-Malzeme: Pelin yaprağı, Su.
Hazırlanışı: Tencereye; 8 su bardağı su ve 1 avuç pelin yaprağı konur.
Kaynatılır. Sonra, hastanın başı bir havlu ile örtülerek bu suyun buharına tutulur.
Derin derin nefes alması söylenir. Aynı işlem, her gün tekrar edilir.
Reçete:6-Malzeme: Adaçayı, Kekik, Beşparmakotu, Su.
Hazırlanışı: Çaydanlığa; 1 tutam adaçayı, 1 tatlı kaşığı kekik ve 1 tutam
beşparmak otu konur. Üzerine 4 su bardağı kaynak su dökülür. 10 dakika
demlenmesi beklenir.
3 saatte bir, yarım kahve fincanı içilir.
Reçete: 7- Malzeme: Devetabanı, Su.
Hazırlanışı: 4 su bardağı suya; 1 çorba kaşığı (15 gram) devetabanı konur.
Kaynatılıp, süzülür.
Günde 3 kere, birer çorba kaşığı içilir.
Reçete: 8-Malzeme: Civanperçemi, Su.
Hazırlanışı: 4 su bardağı suya, 3 çorba kaşığı (30 gram) civanperçemi konur.
Kaynatılıp, süzülür.
* Günde 3 kere, yarım kahve fincanı içilir.
Reçete: 9- Malzeme: Taze çam sürgünü, Toz şeker, Su.
Hazırlanışı: 4 su bardağı suya, 1 tutam taze çam sürgünü konur. Kaynatılıp
süzülür. Günde 3 kere; bir kahve fincanı içilir. Tatlandırmak için 1 kahve kaşığı
toz şeker konur.
Reçete: 10- Malzeme: Nane, Adaçayı, Mor menekşe, Kekik, Su.
Hazırlanışı: 4 su bardağı suya; 1 tatlı kaşığı nane, 1 tatlı kaşığı adaçayı,1 tutam
mor menekşe ve 1 tatlı kaşığı nane konup, kaynatılır. Temiz ve ince bir
tülbentten süzülür.
*Günde 3 kere; sıcak sıcak, birer kahve fincanı içilir.
Reçete: 11- Malzeme: Yumurta, Bal.
Hazırlanışı: 1 adet yumurta, katılaşıncaya kadar kaynatılır. Sarısı ile bir çorba
kaşığı bal yenir. Günde bir kere uygulanır.
Reçete: 12-Malzeme: Kekikyağı, Kahve.
Hazırlanışı: Yarım kahve kaşığı çekilmiş kahvenin üzerine 5 damla kekikyağı
dökülür. Kürdanla karıştırılarak, hap hline getirilir. Yemeklerden önce
mercimek kadar alınıp, çok az suyla içilir.
Reçete: 13- Malzeme: Patates, Bal, Su.
Hazırlanışı: 5 adet orta büyüklükte patates, soyulmadan soğuk suda iyice
yıkanır. Sonra bir tencereye konup, üzerine su ilve edilir. Haşlanıncaya kadar
kaynatılıp, temiz ve ince bir tülbentten süzülür. Suyuna; 4 çorba kaşığı süzülmüş
bal ilve edilir. Günde 3 kere, birer çay bardağı ılık ılık içilir.
Reçete: 14-Malzeme: Elma, Meyan kökü, Bal, Su.
Hazırlanışı: 2 tane elma, soyulmadan soğuk suda iyice yıkanır. Sonra, kabukları
soyulmadan doğranır. Üzerine, 1 avuç meyan kökü ve 4 su bardağı su
ilve edilip, kaynatılır. Temiz ve ince bir tülbentten süzülür. Üzerine, 1 tatlı
kaşığı süzme bal katılıp iyice karıştırılır.
*Günde 3 kere, birer kahve fincanı sıcak sıcak içilir.
Aynı reçete, bir hafta süreyle uygulanır.
Reçete: 15- Malzeme: Kara turp.
Uygulanışı: Bir adet, orta boy kara turp iyice yıkandıktan sonra, kabukları
soyulup, rendelenir. Bir kaşığın tersi ile iyice ezilir. Biriken su bir bardağa
süzülüp, içilir.
AYRICA; lahana yemeği, ayva hoşafı ve marul yenir.