BÖBREK AĞRISI

Böbrek ağrısının sebepleri çeşitlidir. Bunlar arasında: böbrek taşı, böbreklerden idrar akışının tıkanıklık nedeniyle düzensizliği, böbrek uru,...

Böbrek ağrısının sebepleri çeşitlidir.

Bunlar arasında: böbrek taşı, böbreklerden idrar akışının tıkanıklık nedeniyle

düzensizliği, böbrek uru, böbreklerden çıkan zehirli artıkları (yani sidiği) mesaneye

taşıyan borularda (ureter'de) taş, ur veya kan pıhtısı, böbrek absesi sayılabilir.

Ağrılar, iki şekilde görülür. Ya kaburgalar altında önde veya belin yan

kısımlarında devamlı olarak hissedilir yahut azalıp çoğalan kıvrandırıcı bir ağrı

şeklinde görülür. Ağrılar sırasında, terleme ve kusma da görülebilir.

Dikkat! Tedaviye geçmeden önce, ağrıyı doğuran sebebi tespit ettirmek

gerekir. Aşağıdaki reçeteler de tedavi maksadı ile kullanılır:

Reçete: 1-Malzeme: Keten tohumu, Hatmi kökü, Meyan kökü, su.

Hazırlanışı: 4 su bardağı suya: 1 çorba kaşığı keten tohumu, 1 çorba kaşığı

hatmi kökü, yarım çorba kaşığı meyan kökü konur. Yarım saat kaynatılır. Sonra

İnce ve temiz bir tülbentten süzülür. Yemeklerden önce, çok az ısıtılarak, birer

kahve fincanı içilir.

Reçete: 2 Malzeme: Düğünçiçeği (Ranunculus), Ayrık otu, Mısır püskülü,

Ebegümeci, Su.

Hazırlanışı: 16 su bardağı suya; 1 avuç düğünçiçeği, 1 avuç ayrıkotu, 1 avuç

mısır püskülü ve 1 avuç ebegümeci çiçeği konur. Kaynatılıp, süzülür. Bu su ile

belden aşağı banyo yapılır.

Bu terkip, ağrıyı dindirici niteliktedir.

Reçete: 3- Malzeme: Oğulotu (Melissa), Günlük (Styrax), Çekirdeksiz kuru üzüm,

Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 1 çorba kaşığı oğulotu tohumu konup, kaynatılır.

Üzerine 1 tatlı kaşığı günlük ve 20 tane çekirdeksiz kuru üzüm konur. 15 dakika

bekletildikten sonra süzülür. Günde 3 kere, birer çorba kaşığı içilir.

Reçete: 4- Malzeme: Karabaş otu, Arpa, Su.

Hazırlanışı: 4 su bardağı suya; 2 tutam karabaş otu ve 1 su bardağ1 arpa konur.

15 dakika kaynatılıp, süzülür.

*Günde 3 kere, birer kahve fincanı içilir.

Reçete: 5-Malzeme: Menekşe, Nar, Seker, Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 2 tutam menekşe çiçeği konur. Kaynatılıp, süzülür.

Günde 3 kere, birer su bardağı-az şeker ilve edilerek içilir. Ayrıca,

günde bir tane tatlı nar yenir.

Reçete: 6- Malzeme: Lahana.

Uygulanışı: Böbreklerin üstüne gelecek şekilde haşlanmış veya çiğ lahana

yaprağı konup, sarılır.

Reçete: 7-Malzeme: Havuç tohumu, Su.

Hazırlanışı: 1 su bardağı suya, 1 kahve kaşığı dövülmüş havuç tohumu konur.

10 dakika beklenip, süzülür. Bir kerede içilir.

AYRICA; üzüm, fındık, tatlı badem, kuzukulağı ve kereviz yemek de

faydalıdır.

Aşağıdaki şifalı sulardan da yararlanılır:

Afyonkarahisar Madensuyu, Afyon

Babacık Hamamı, Afyon

Barutlu Su, Tefenni/Burdur

Cifte han Hamamı, Ulukışla/Niğde

Çitli Madensuyu, İnegöl/Bursa

Havza Kaplıcaları, Havza/Samsun

Hırlas Kaplıcası, Ladik/Samsun

Kisarna Madensuyu, Kisarnaköyü/Trabzon

Tuzla İçmeleri, İstanbul

Bakmadan Geçme