Bitkisel Ürün Denge verileri açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu'nun 31 Mart tarihinde yayınladığı 2021-2022 yılı bitkisel ürünlerde yeterlilik derecesi raporuna göre 2021-2022...

Türkiye İstatistik Kurumu'nun 31 Mart tarihinde yayınladığı 2021-2022 yılı bitkisel ürünlerde yeterlilik derecesi raporuna göre 2021-2022 piyasa döneminde tahıl ürünlerinin toplamı için yurt içi üretimin yurt içindeki talebi karşılama derecesi yani yeterlilik derecesi yüzde 80,3 olarak olarak belirtildi. Toplam tahıl üretimi içerisinde en büyük orana sahip olan buğdayın yeterlilik derecesi ise yüzde 87,3, arpanın yüzde 66,8, mısırın yüzde 76,6 ve soyanın yüzde 6 olarak belirtildi.

Sebze ürünlerinin 2021-2022 piyasa dönemindeki toplamının yeterlilik derecesi yüzde 113,5 oldu. Sebzelerde en yüksek yeterlilik derecesine yüzde 124,2 ile havuç yer aldı. Domatesin %123,7, taze bezelyenin yeterlilik derecesi  ise yüzde 121,5 olarak gerçekleşti.

Meyveler ve içecek bitkilerine bakıldığında ise en yüksek yeterlilik derecesi, yıl bazında genel olarak bakıldığında da yüzde 560,9 ile fındıkta gerçekleşti. Turunçgiller grubunda yer alan mandalina, portakal gibi meyvelerin tamamının kendine yeterli olduğu tespit edildi. Toplam çay arzının büyük çoğunluğunu kendi üretimimizden karşılanmakla birlikte çayın yeterlilik derecesi %97,9 oldu.

Bir ürünün yeterlilik derecesi, söz konusu bir bölgede üretilen ürünün o bölgenin ya da yurt içi talebin ne kadarını karşılayabildiği ile alakalıdır. Yüzde yüzün altındaki oranlar üretimin yurt içi talebi tam anlamıyla karşılayamadığını gösterirken, 100 üzeri değerler bu ürünün yurt içine yettiğini hatta ihraç edilebildiğini göstermektedir.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme