“Bir hafta daha tezgah açmazsa çoğu borçlarını ödeyemez”

İzmir Valiliği tarafından İzmir ili genelindeki pazarlarda gıda satışı dışında farklı sektörlerde satış yapılması yasaklandı. Ödemiş’te...

İzmir Valiliği tarafından İzmir ili genelindeki pazarlarda gıda satışı dışında farklı sektörlerde satış yapılması yasaklandı. Ödemiş'te yüzlerce pazarcı esnafı mağdur oldu.

 

Cumartesi günleri Ödemiş'te kurulan Ulus Pazarı'nda ev tekstil satışı yapan pazarcı esnafından Hulusi Salar, 'Pazarcılar olarak anlayamadığımız tek bir şey var: Pazar yerleri açık alan, AVM'ler kapalı alan. AVM'ler açık, pazar yeri kapalı. İlla ki bizim de kapitalist sisteme tabi mi olmamız gerekiyor? Çok mu zengin olmamız gerekiyor ki tezgahlarımız kapanmasın? Bu insanlar, evine ekmek götürebilmek için çalışan insanlar. Eğer ki bu esnaf bir hafta daha tezgah açmazsa çoğu borçlarını ödeyemez, bunun sonucunda da intiharlar gelir.

 

Ulus Meydanı'nın ortasında elimiz cebimizde bekliyoruz. Herkes, ne yapacağını ne satacağını düşünüyor. 'Acaba elma mı satalım? Acaba portakal mı satalım?' diyerek meslek değiştirmenin yoluna gidiyor. Bu defa meyve sebze satan pazarcı kardeşlerimiz karşı duruyor. Yani bizi insanlarla karşı karşıya getiriyorlar. Bu insanlar sadece evine, çoluğuna çocuğuna ekmek götürmek için mücadele ediyor. Hepsinin bir dünya borcu var. Bindikleri arabalara baksınlar, hepsinin modelleri 1996, 1997, 2000 model. Son model arabalara binen AVM sahipleri, koca koca mekanları açıyor. Oradaki kafeler, lokantalar çatır çatır paraları kazanıyor. İnsanlar, orada öyle ya da böyle yemek yiyor. Onlara hiçbir şey yok, pazarcı esnafına her şey çok' dedi.

 

'Mahsul pazarında korona virüs yok da tekstil pazarında mı var koronavirüs?'

 

Salar, 'Bu durum Allah'tan revaysa diyecek bir şey bulamıyorum. Bu kadar Allah'a, kitaba, her şeye inanan bir parti, bu insanların ekmekleriyle oynamasın. Eğer bir şeyler kapanacaksa herkes aynı anda kapansın. Bu hastalık da bir an önce bitsin. Bu böyle nasıl olacak? Mahsul pazarına gidin bakın, çoluk çocuk herkes pazarda. Sosyal mesafe yok. Mahsul pazarında koronavirüs yok da tekstil pazarında mı var koronavirüs?

 

Şu pazarcıların çoğu ev kirasını ödeyemiyor. Arabasına mazotu veresiye alıyor. Elektriğini, suyunu ödeyemeyen insanlar var. Onu bırakın kısa süre sonra mal alan esnaftan tüccarlar para almaya gelecek. Bir de bu problem var. Biz, insanlarla karşı karşıya kalıyoruz. Zabıtalarla münakaşa ediyoruz, buradaki bazı insanlarla münakaşa ediyoruz. Eve ekmek götüreceğiz derken bir de başımız belaya giriyor' ifadelerini kullandı.

 

Ece Köseoğlu

Bakmadan Geçme