BİLMEK ZENGİNLİKTİR
Zamanla birlikte yürüyor bilgi de. Zamanla birlikte çoğalıyor. Arttıkça zaman geçiyor diğer bir deyişle. Öyle birden...
Zamanla birlikte yürüyor bilgi de. Zamanla birlikte çoğalıyor. Arttıkça zaman geçiyor diğer bir deyişle. Öyle birden edinilmiyor bilgi. Merak ettiklerimize bir çırpıda ulaşıp özümseyemiyoruz da. Biraz vakit alıyor bir şeyleri anlayıp kavramak. Aslında biriktirdiklerimiz arasında köprü kurabildiğimiz ölçüde kalıcı bilgi edinimimizi de gerçekleştirebiliyoruz. Kalıcı öğrenmeyi sağlıyoruz. İlgilerimiz de bizim bilgiyi algılama ve öğrenme sürecimize yön veriyor. İlgi alanımıza girenleri haliyle daha kolay öğreniyoruz. Belki de onlar daha fazla dikkatimizi çekiyor ve odaklanmamızı sağlıyor. Kimi zaman duyarak kimi zaman okuyarak kimi zaman da görerek ve tecrübe edinerek birikimimizi arttırıyoruz.
Tarihi sürece baktığımızda da insanlığın edinimlerini önce sözlü sonra yazılı olarak birbirlerine, nesilden nesile, toplumdan topluma aktardıklarını görüyoruz. Bugüne gelişimizde pek çok toplumun katkısı var. Birinin keşfettiğini, bulduğunu öbürü alıp üzerine yeni araştırmalarla ilaveler yapıp, geliştirip günlük hayatta kullanma yoluna gitmiş. Tabi ki o gelişmeyi başka topluluklar da günün koşullarına göre alıp kendine uyarlayabilmiş. Bir toplum ortaya koyduğu gelişmeyi birçok kanalla –ticaret, savaş, göç gibi- diğer topluluklara aktarmış. Günümüzde kullandığımız pek çok icat birçok kültürün ortak ürünü.
Bireysel anlamda da biz de başka bireylerin ve toplumların kazanımlarını, ortaya koyduklarını alıp kendi içselleştirdiklerimizle harmanlayarak yolumuza devam ediyoruz. Aslında paylaşımın ürünü çoğu bildiğimiz. Bize ulaştıranlardan payımıza düşeni ve alabildiğimizi kendimize mal edebilme uğraşısındayız sürekli. Öğrenme serüveni insan var oldukça, merak duygusu devam ettikçe sürecek hiç şüphesiz.
Elbette günümüzde bilgiye ulaşmak eskiye nazaran çok kolay. İnternet her bilgiyi insanın önüne hazır ediveriyor. Ama her zaman tam doğru bilgiye ulaşmak o kadar kolay değil. Bilgi kirliliği dediğimiz kavram da bunun neticesinde ortaya çıkmış. Yani bilgiye ulaşmak kolaylaştı ama sağlıklı bilgiyi edinme ve ayırt edebilmek zorlaştı. Bu konuda da dikkatli olmak gerekiyor. Her duyduğumuz ve gördüğümüzün doğru olduğu yanılsamasına düşmemek gerek. Bu süreçte akli muhakeme çok önemli.
Elbette bilgiye ulaşma bir ihtiyaçla ortaya çıkıyor ve edinimler insana haz ve mutluluk verebiliyor. Herkesin süreci sağlıkla devam ettirebilmesi temennisiyle.
Bilgiyle kalın.