Beslenme çantaları doldurulamıyor!
Yeniizmir.com internet sitesinden Sıla Arabacığlu’nun haberine göre ekonomik kriz kendini her geçen gün daha da hissettiriyor....
Yeniizmir.com internet sitesinden Sıla Arabacığlu'nun haberine göre ekonomik kriz kendini her geçen gün daha da hissettiriyor. Hayat pahalılığı karşısında kıvrananlar suskunluğu tercih ediyor. Ses çıkaranların söylediklerine ise bir türlü çözüm bulunmuyor. Gündem yeni eğitim ve öğretimin başlaması olunca, akıllara okula başlayan çocukların beslenme çantası geliyor. Diyetisyenler, çocukların bedensel ve zihinsel gelişiminde sağlıklı beslenmenin önemini vurguluyor. Veliler ise kara kara düşünüyor. Enflasyon beslenme çantasını etkiliyor.
Ekonomik krizle birlikte çocuğuna çanta, üniforma ve kırtasiye almakta bile zorlanan öğrenci velileri, beslenme çantalarını nasıl dolduracakları derdine düştü.
HASTALIKLARI ÖNLER
Ancak veliler beslenme çantasından üniformaya kadar artan fiyatlar karşısında ne yapacağını şaşırmış durumda. Öğrencilerin okula beslenme çantasının bile doldurulmasının zorluğuna dikkat çekildi.
Okul çağı; çocukların beslenme alışkanlıklarının geliştiği, fiziksel, bilişsel ve sosyal olarak büyüme ve gelişmenin hızlandığı bir dönemdir. Bu yüzden okula giden çocukların mutlaka yeterli ve dengeli beslenmesi gerekir. Yetersiz ve yanlış beslenen çocuklarda ileri dönemde kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, kanser gibi hastalık görülme ihtimali yükselir.
Çocukların beslenme çantasında neler olmalı? sorusunun yanıtını ise gazetemizin köşe yazarı Diyetisyen Aslı Kürkçü verdi.
Kürkçü'ye göre işte beslenme çantasında olması gerekenler:
Çocuğun günlük alması gereken karbonhidrat, protein, yağ grubu dengeli bir öğün ile beslenme çantasında bulundurulmalıdır.
Büyüme gelişme için mutlaka et, tavuk, balık, kuru baklagiller, süt, yoğurt, peynir gibi proteinden zengin besinlere beslenme çantasında yer verilmeli.
Bağışıklık sistemini güçlendiren vitamin ve minerallerden zengin sebze ve meyve beslenme çantasına eklenmelidir.
Ekmek arası sandviçlerin yanına mutlaka ayran/ süt gibi protein kaynakları eklenmelidir. Yeterli protein alınmaması büyüme geriliklerine ve besin ögesi yetersizliklerine neden olabilir.
Çocukların çantasına hazır gıda yerine evde hazırlanmış yiyecekler konulmalıdır.
Çantasına mutlaka 1 ara öğün eklenmelidir. Ara öğün olarak meyve, kuruyemişler tercih edilebilir. Meyvelerden kolay taşınabilmesi için kuru kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm gibi kuru meyveler de tercih edilebilir.
Hazır meyve suyu beslenme çantasına konulmamalıdır. Taze meyve suyu veya meyvenin kendisi yedirilmelidir.
Su tüketimi unutulmamalıdır. Mutlaka yanına şişe veya matara ile su verilmelidir.
Sağlıklı Beslenme Çantası Örnekleri:
İLK ÖRNEK
-Tam tahıl ekmek arasına peynir/tavuk/köfte sandviç
-Ayran
-Meyve
-Ceviz
İKİNCİ ÖRNEK
-Peynirli tost
Süt
-Meyve
ÜÇÜNCÜ ÖRNEK
-Evde yapılmış poğaça
-Evde taze sıkılmış meyve suyu
-Kuru meyve
-Fındık veya badem
DÖRDÜNCÜ ÖRNEK
-Tam haşlanmış yumurta
-Domates, salatalık dilimleri
-Peyniri
-Ekmek
-Süt
-Ceviz
Diyetisyen Aslı Kürkçü'nün sağlıklı beslenme çantası önerileri ile maliyet hesabı yapıldığında ise ailelerin sırtına büyük yük biniyor. Bir günün maliyeti ortalama 40 lira olarak belirlendi. Bu hesap haftaya vurulduğunda 200 lira ayda ise 800 lira tuttu.