Bergama’nın antep fıstığı ağaçlarına darbe 10.000 ağaç kesilecek
Kozak’ın endemik çam fıstıkları darbe üzerine darbe yedi. Bölge halkının ekmek kapısı olan bu çam fıstıkları,...
Kozak'ın endemik çam fıstıkları darbe üzerine darbe yedi. Bölge halkının ekmek kapısı olan bu çam fıstıkları, yıllardır madencilikten zarar görüyordu. Yaylada onlarca yıldır sürekli artmakta olan madencilik faaliyetleri sonucunda çam fıstıklarının sayısı çok düşmüş, olanlar da hastalık kapmıştı.
Geçtiğimiz günlerde yine bu yaylada 3 adet taş ocağı açılması kararı alınmış, bunun yanında İdeal Stone da yayladaki faaliyetlerini arttırmak için harekete geçmişti. Şimdi sıra bölgede daha az bulunan antep fıstığı ağaçlarına geldi.
Yeni plana göre GES projeleri kapsamında, Bergama'ya bağlı Atçılar, Seklik ve İsmailli köylerinde, köylülerin elinden alınan topraklarda 10.000 fıstık ve palamut ağacı kesilecek. Söz konusu fıstık ağaçları, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle, aşılama yöntemi ile antep fıstığı ağacına çevrilmiş, ekonomik değeri bulunmayan menengiç ağaçlarıydı.
Bir yıl önce planı öğrenir öğrenmez köylüler, Bergama Adliyesi'ne itiraz dilekçesi sunmuştu. İtirazlara rağmen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, projeye olumlu görüş verdi. Köylüler bir kez daha adliyeye itiraz dilekçesi sunarken, Bergama Çevre Platformu, önceki Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, CHP ilçe başkanı Mehmet Ecevit Canbaz ve Bergama'dan pek çok vatandaş da köylülere destek verdi.
Bergama Çevre Platformu'ndan açıklama
Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, adliye önünde yapılan açıklamada şunları söyledi; '10 bini aşkın aşılı Menengiç ile 400 yıllık tarihi Palamut ağaçlarının kesilmesi söz konusu. Bunların halka rağmen zorla halkın elinden alınmasını kabul etmiyoruz. Bir yıl önce çevre bakanlığı bu süreci başlattığında itirazlarımızı yapmıştık. Bir yıl sonra bakıyoruz ki değişen hiçbir şey olmamış. Çevre bakanlığı, Bergama'nın en yoksul köylerdeki halkın, merada besledikleri üç beş hayvana, tarım yaptıkları alanlara ve birkaç yıldır ürün vermeye başlayan Menengiç ağaçlarına göz dikmiştir. Halkın olanın halka verilmesi gerekir, sermayeye değil. Bütün şehir yasası ile halkın elinden bir bir alınan bu yerlerin Bergama'da da sermayenin eline aktarılmanın yolları aranıyor. 34 yıllığına yöre köylülerinin elinden alınacak. Ve 34 yıl boyunca yöre köylüsü kaderine terkedilecek. Çevre bakanlığını bir kez daha uyarıyoruz. Dosyada artık son günlere gelindi. Bu yanlışı düzeltmek için bölge milletvekillerini hangi partiden olursa olsun göreve çağırıyoruz. Bölgedeki belediye başkanlarını göreve çağırıyoruz.'
Bölge halkı ne diyor?
Fıstık ağaçlarının kesileceği köylerin muhtarları da, kendilerinin ve köy halkının sıkıntısını dile getirdi. Atçılar mahalle muhtarı Rasim Akdeniz, 'Biz köylüler olarak GES'lere, RES'lere itirazımız yok. Bunlar bir yerlerde yapılacak. Ama bizim burada tek geçim kaynağımız olan meralarımızın, Menengiç ağaçlarının, Antep fıstıklarının elimizden alınmasına itiraz ediyoruz. 2004 yılında köylünün elinden tapulu alanları alındı. Tamamı ormana kaldı. Sadece köy civarında tapulu yerlerimiz vardı, onlarda GES için elimizden alınmak isteniyor. Yörede salma hayvancılık yapılıyor. Bizim köyde hayvancılık biter. Antep fıstıkçılığı biter. Biz buna itiraz ediyoruz. Bu köylüyü hiçe saymasınlar, bu yapılan yanlıştan biran önce geri dönsünler' dedi.
Maruflar mahalle muhtarı Hüseyin Palaz ise, 'Bu projeden memnun değiliz. Her şeyimizi alıyorlar. 30 palamut ağacını kesecek oldular. Orman dairesi kesimi onaylamış. Böyle bir şey yok. Bana getirdiler, itiraz ettim imzalamadım. Belediye başkanı yardımcısı imzalamış, belediye başkanı imzalamış. Çok sıkıntımız var. Bütün köylü bu projeyi istemiyor' diyerek kendisinin ve köy halkının sıkıntısını dile getirdi.
İtiraz dilekçesindeki gerekçeler neler?
Köylülerin verdiği itiraz dilekçesinin metni ise şu şekilde;
'Köylerimizde en önemli geçim kaynaklarımızdan biri aşılanmış antep fıstığıdır. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından antep fıstığı aşılanan 10 bini aşkın menengiç ağacımız proje sahasında kaldığından kesilecek olmasına itiraz ediyoruz.
Köylerimizde yerli ırk büyükbaş hayvanlarımızı salma usulü meralarımızda beslemekteyiz. Meralarımız proje sahasında kaldığından bu durum köylerimiz için büyük bir ekonomik yıkım olacaktır.
Proje sahasında kalan meramızda ata yadigrı 400-500 yıllık tarihi palamut ağaçlarımız var, bu ağaçlarımızın kesilecek olması vicdanen bizleri yaralıyor. Bu nedenle projeyi kabul etmiyor, itiraz ediyoruz.
Meramızdaki sayıları 300 aşkın yabani atlarımız başta olmak üzere yaban hayatımız da tehlike altındadır.'
Haber merkezi