Belediye kütüphanesi

Okuma ve yazma ile ilgili he kadar yazı yazsak azdır. Yayınlanan istatistiklere baktığımızda ülkemizdeki okuma oranlarının...

Okuma ve yazma ile ilgili he kadar yazı yazsak azdır. Yayınlanan istatistiklere baktığımızda ülkemizdeki okuma oranlarının hızla düştüğünü buna karşılık izleme oranlarının aynı hızda arttığını görüyoruz.

Peki ne izliyoruz?

Yazmaya gerek yok hepimiz biliyoruz ki diziler izlenme oranı en yüksek olan programlar.

İnsan, görerek ve okuyarak öğrenir.

Hani çok bilinen bir tartışma vardır ya! 'Okuyarak mı daha çok öğreniriz yoksa gezerek mi?'

Bu soru bir çocuğa sorulan 'Anneni mi daha çok seviyorsun yoksa babanı mı?' sorusuna benzer. Hatta çocuklara tek kelimelik bir cevap vereceksin derler!

Aslında çocuk biraz akılı ise tek bir soru ile daha doğru yanıtı verebilir: 'İkisini de'

O halde gezme ve okuma konusunda da tek kelimelik bir yanıt olmasa da tek cümlelik bir yanıt verilebilir: 'İnsan okurken aynı zamanda gezer'

Okuma insanı öyle diyarlara götürür ki aklınız almaz!

Tabii teknolojik gelişmeleri de hesaba katarsak, kitabın görüntüye yenik düştüğünü söyleyebiliriz çünkü görüntüde 'tembellik vardır'.

Görüntü insanın hayallerini çalar. Yazarın kitapta anlattığı dünyayı okuyucu hayal ederken, film o hayali kendi istediği gibi kurgular.

Konu uzayıp gidecek burada keselim.

Gelelim belediye kütüphanesine.

Biliyorsunuz, Kültür Bakanlığı'na bağlı halk kütüphanesi şehrin oldukça dışında. Kültür Merkezi olarak kullanılan binada. Buna rağmen oldukça ilgi gördüğünü duyuyoruz.

Belediye, yeniden şehir merkezine geldi. Emniyet, restorasyon nedeniyle bir süre uzak kaldığı şehir merkezindeki binaya yeniden geldi. Ama kütüphane şehir dışında kaldı!

Hatırlarsanız yıkılan belediye binasının altında belediye kütüphanesi vardı…

Kayboldu! Bir daha şehir merkezine geri gelemedi.

Oysa kütüphane, bence en erişilebilen yerde olmalı.

Peki ne yapılabilir?

Stadyumun doğusundaki Çamlık Parkı'nı biliyorsunuz. Orası önceki belediye döneminde canlandırılmış ve daha işler hale getirilmişti. Dükkan olarak inşa edilen Çamlık tribünü altındaki mekanların en ortasında da belediyenin işlettiği kafeterya vardı. Kafeterya, zarar ediyor gerekçesi ile kapatıldı.

Uzatmayalım…

Burası neden içinde interneti ve bilgisayarı olan bir kütüphaneye dönüştürülmesin!

Öğrenciler ve yetişkinler için ulaşımı kolay.

Ne dersiniz!

Bakmadan Geçme