Bel ağrısına dikkat!
Bel ağrıları, gün için yanlış duruş, aşırı kilo, kas kasılmaları, ağır kaldırmak hatta stres nedeniyle ortaya...
Bel ağrıları, gün için yanlış duruş, aşırı kilo, kas kasılmaları, ağır kaldırmak hatta stres nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Bel ağrısı, genel olarak bir hastalıkla ya da özel olarak bir yaralanma durumu ile direkt bağlantısı olmayan, ancak sık rastlanan bir rahatsızlıktır. Bir haftadan uzun süren bel ağrıları genellikle bir ay içerisinde kendi kendine azalır.
Bel ağrısını gidermek için bunları deneyin
Bel ağrısını engellemek için ağırlık kaldırırken, masa başında otururken, spor yaparken vücudunuza doğru şekil vermeli ve belinize yüklenmemelisiniz. Bazı egzersizler ile bu bölgede bulunan kasları güçlendirerek ağrıları hafifletmeniz mümkün. Rahatsızlığın ilk 24-48 saati içinde ağrıyan bölgeye 5-10 dakika süreyle soğuk kompres uygulaması (havluya sarılmış bir buz torbası) yapabilirsiniz. Eğer ağrı, birkaç gün içinde iyileşmiyorsa ağrıyan bölgeye sıcak kompres uygulayabilirsiniz. Hareket etmeye devam edin ancak belinizi koruyun. Ani dönüşlerden veya bükülme hareketlerinden kaçının. Olabildiği kadar yatak istirahatından kaçının. Bir saat oturduktan sonra 10 dakika kalkıp dolaşmalı değişik hareketler yapmayı ihmal etmeyin. Duruş ve oturuş bozukluklarına dikkat edin ve düzeltin. Cereyan, klima gibi dış etkenlere maruz kaldığınız ortamlarda kendinizi koruyun. Eğer ağrı, bir hafta sonrasında hala yoğunluğunu kaybetmemişse bir ortopedi veya fizik tedavi uzmanından randevu alın.
Bel ağrısı sırasında egzersiz
Bel ağrısı çekmekte olduğunuz sırada egzersiz yapmak kendinizi daha kısa sürede iyi hissetmenizi sağlar ve bel ağrısının daha şiddetlenmesini önler. Ancak hafif ya da orta şiddette bel ağrınız varsa belinize çok fazla yüklenmeden: Kısa yürüyüşler, esneme ve gerilme egzersizleri, kondüsyon bisikleti kullanmak, yüzmek gibi egzersizleri yapabilirsiniz.
Ece Köseoğlu