BAYINDIRIN ORGANİK ZEYTİN ÜRETİCİLERİ SERTİFİKALARINI ALDI

BAYINDIR&rsquoDA EĞİTİMİNİ TAMAMLAYAN 200 ORGANİK ZEYTİN ÜRETİCİSİ SERTİFİKALARINI İZMİR VALİSİ MUSTAFA TOPRAK&rsquoIN ELİNDEN ALDI. TÖRENDE GEÇEN...

BAYINDIR'DA EĞİTİMİNİ TAMAMLAYAN 200 ORGANİK ZEYTİN ÜRETİCİSİ SERTİFİKALARINI İZMİR VALİSİ MUSTAFA TOPRAK'IN ELİNDEN ALDI. TÖRENDE GEÇEN YIL DON FELAKETİNDEN ETKİLENEN ÜRETİCİLERE 12 BİN ADET MEYVE FİDANI DAĞITILDI

 Bayındır'da 2013 yılında Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından başlatılan 'Organik Zeytinciliğin Yaygınlaştırılması ve Geliştirilmesi' projesi başarıyla tamamlandı. Yaklaşık 2 yıl süren eğitimlerini noktalayan toplam 200 organik zeytin üreticisi sertifikalarını İzmir Valisi Mustafa Toprak'ın elinden aldı.

 DON FELAKETİ MAĞDURU ÜRETİCİLERE 12 BİN FİDAN

Belediyeye ait Yahya Kerim Onart Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende, geçen yıl ilçe kırsalında şiddetli don felaketinden etkilenen üreticilere ise 12 bini aşkın adet meyve fidanı dağıtıldı. Zeytinin, İzmir'in milli ürünlerinden biri olduğunu ifade eden Vali Mustafa Toprak, projenin hayata geçirilmesi ile birlikte çiftçinin alın terinin daha da değerleneceğini söyledi.

 

'MARKALAŞMA ZAMANI'

Toprak, 'projede, üreticileri organik tarına teşvik ederek, hem onların kazanmasını hem de insanlarımızın sağlıklı beslenmesini hedefliyoruz. Havası, suyu ve toprağı ile güzel bir coğrafyada yaşıyoruz. Suyun verimli kullanımını, toprağın ve soluduğumuz havanın kalitesini korumak için özen göstermeliyiz. İzmir ve ilçelerinde, sadece Zeytin değil, bitkisel ve hayvansal gıdaların da organik üretiminin yaygınlaştırılmasını istiyoruz. Organik tarım açısından bölgede iyi bir alt yapı oluştu. Artık markalaşma zamanı. Ülkemizde ciddi anlamda bir zeytinyağı markası bulunmuyor. 3'e sattığımız zeytinyağını allayıp, pullayıp bize 25'e geri satıyorlar. Sağlam, sürdürülebilir ve yöneltebilir projelere bakanlık destek sağlıyor. İç ve dış mekan süs bitkileri yetiştiriciliğinde Küçükmenderes önemli bir değer ortaya koyuyor. Tarım ve sera alanlarını iyi şekilde dizayn edip, kaliteli üretim gerçekleştirmeliyiz' dedi.

'SERTİFİKALI ZEYTİNYAĞI'

Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, organik tarımda İzmir'in lider konumunda bulunduğunu ve birçok projede pilot bölge olduğunu kaydetti. İl genelinde, organik tarımda 2015 yılı içinde toplam bin 851 üreticiye 6 milyon lira destek sağlandığını belirten Güldal, 'Bayındırlı üreticilere ise 588 bin lira destek sağlandı. Organik tarımı teşvik ederek üretici sayısını artırmaya çalışıyoruz. İzmir ilçelerinde örnek projelerimiz devam ediyor. Bayındırlı zeytin üreticisinin ürünü artık pazarda sertifikalı olacak. Projede masraflar ise bakanlık tarafından karşılandı' şeklinde konuştu. Belediye Başkanı Ufuk Sesli, süs bitkileri üretimi, tarım ve hayvancılık ile Bayındır'ın tam bir tarım kenti olduğunu anlattı. Sesli, 'benzer projeler yerel politikalar haline gelmeli' dedi. İlçe Kaymakamı Barbaros Baran, zeytinciliğin ilçede önemli bir geçim kaynağı olduğunu ancak son yıllarda para etmediği gerekçesiyle üreticinin bu sektöre ilgi göstermediğine işaret etti. Baran, çözümün benzer projelerde olduğunun altını çizdi. 

'ŞİŞELEME VE PAKETLEME TESİSİ KURULACAK'

Projenin hayata geçirilmesindeki en büyük pay sahiplerinden Bayındır Ziraat Odası Başkanı Mümtaz Almışlar ise ilçe genelinde 3 buçuk milyonu aşkın zeytin ağacından kaliteli zeytin ve zeytinyağı üretildiğine dikkat çekerek, Vali Mustafa Toprak'tan organik tarıma geçilmesiyle birlikte ilçede zeytinyağı şişeleme ve paketleme tesisi kurulmasını istedi.

Üreticilerin isteğinin dikkate alınacağını söyleyen Vali Toprak, tesisinin hayata geçirilmesi için çalışmalara bir an önce başlanacağının müjdesini verdi. 200 üretici ile başlanılan ve Türkiye'nin en büyük organik tarım projesi olarak gösterilen 'Organik Zeytinciliğin Yaygınlaştırılması ve Geliştirilmesi' projesinde ilçe genelinde toplam 450 üreticiye ulaşıldı.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme