BAYINDIRDA DON FELAKETİ YAŞAYAN KÖYLERE FİDAN DESTEĞİ SÜRÜYOR

Bayındır&rsquoda geçtiğimiz yılbaşı gecesi ve yeni yılın ilk haftasında Alankıyı, Çınardibi, Osmanlar, Sarıyurt, Hisarlık ve Balcılar...

Bayındır'da geçtiğimiz yılbaşı gecesi ve yeni yılın ilk haftasında Alankıyı, Çınardibi, Osmanlar, Sarıyurt, Hisarlık ve Balcılar Kenger Mevkiinde gerçekleşen zirai don olayında zarar gören ağaçların bilançosunu yayınlayan Bayındır Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, 974 parselde 2886 dekar alanda zarar gören 13739 adet meyve ağacının yerine yeni fidanlar için mahallelerde dağıtım faaliyetinin sürdüğünü duyurdu.

Yılbaşına don felaketiyle giren Bayındır'ın Alankıyı, Çınardibi, Osmanlar, Sarıyurt, Hisarlık ve Balcılar Kenger Mevkii zarar gören meyve ağaçlarının 4518´i ceviz, 4775´i kiraz, 2921´i kestane, 1525 adedi ise diğer meyve ağaçlarından oluştuğu belirtilirken Bayındır Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü bilanço ve hasarın giderilmesi için başlatılan çalışmaları rakamlarla paylaştı.

 

BAYINDIR'IN KÖYLERİNDE ZİRAİ DON OLAYININ BİLANÇOSU

Açıklamada, 'Zarardan etkilenen Alankıyı mahallemizden; 434 çiftçimizin toplam 830 parselde, 2269 da alanda  9297 adet toplam zarar gören meyve ağaçlarından 8019 adeti ceviz,kestane ve kiraz ağacı olarak hasar tespiti belirlenmiştir.

Yine zarardan etkilenen Balcılar mahallemizden 100 çiftçimizin Kenger mevkiindeki bulunan  toplam 124 parselde, 454 da alanda toplam 4324 adet zarar gören meyve ağacından, 4104 adedi  ceviz, kiraz ve kestane ağacı olarak zarar tespiti yapılmıştır. Çınardibi mahallemizde ise; 5 çiftçimizin toplam 7 parselde, 49 da alanda 86 adet kiraz ve kestane ağaçlarından toplam 79 adedi zarardan etkilenmiştir. Sarıyurt, Hisarlık ve Osmanlar mahallelerimizin zararı diğer mahallelere göre daha az olarak tespit edilmiştir.

 

İKLİME UYGUN YENİ FİDANLAR

İlçemiz hasar tespit çalışmalarında görevli teknik personeli Ziraat Mühendisi Zümre Bakış, Ziraat Mühendisi Cemil Özdemir ve Teknisyen Yavuz Bedel´in yapmış oldukları çalışmalar sonucunda bölge iklim ve özelliklerine uygun Kiraz için; İdris anacı üzerine aşılı ana çeşit olarak 0900 Ziraat (Salihli), tozlayıcı çeşit olarak da Stars Gold çeşidi, Ceviz için; yabani ceviz anacı üzerine Chandler çeşidi , tozlayıcı çeşit olarak da Fernor çeşidi ,Kestane için ise; yabani kestane anacı üzerine ana çeşit olarak Sarı aşlama ile tozlayıcı olarak da Şekerci çeşitleri belirlenmiş olup; zirai dondan zarar gören meyve ağaçlarının yerlerine dikilmek üzere 12214 adet kestane , kiraz ve ceviz fidanları İzmir Valiliğinin destekleri  ile temin edilerek çiftçilerimize dağıtımı başlatılmıştır.

Balcılar Mahallesinde zarar gören 100 çiftçimize 1032 adet ceviz, 1663 adet kiraz ve 1409 adet aşılı kestane fidanı dağıtımı 22 Aralık Salı günü yapılmış olup; hasar tespit edilen diğer mahallelerde  fidan dağıtımına devam edilmektedir' denildi.

Şazenuş Keskin

 

Bakmadan Geçme