Başkanlar Bergama'da konuştu

Bergama ilçesinde bu yıl üçüncü kez gerçekleşen Bakırçay ve Küçük Menderes Bergama'da  Buluşuyor isimli tarım zirvesinde...

Bergama ilçesinde bu yıl üçüncü kez gerçekleşen Bakırçay ve Küçük Menderes Bergama'da  Buluşuyor isimli tarım zirvesinde Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Selçuk Bilgi ile Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut  Eskiyörük de konuşmacılar arasında yer aldılar.

 Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Selçuk Bilgi, 'Tarımın önemli bir kentinde, Ödemiş'e bağlı Bademli'de Fidancılık ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nde İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin verdiği destekle çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Soğuk hava tesisleri ve doku laboratuarının kurulmasının yanı sıra dış ülke olan Özbekistan, Azerbaycan gibi ülkelere fidan ihracatını sürdürüyoruz' dedi.

'Bütün kooperatifler kalkınmalı'

Tire Süt Kooperatifi'nin tecrübeli başkanı Mahmut Eskiyörük ise, ' Tire Süt Kooperatifi olarak bütün kooperatiflerin ürünlerini rafa koyduk. Örneğin bizim yoğurdumuz olmasına rağmen bölgemizdeki Foça ve Bademli kooperatiflerinin de yoğurdunu satıyoruz. Amacımız, Tire Süt Kooperatifi ile birlikte bölgedeki bütün kooperatiflerin önünü açarak kooperatifçiliğin gelişmesini sağlamak. Bu şekilde üretici daha fazla kazanıyor; tüketici ise içinde en ufak bir şüphe taşımayarak doğru ve güvenli gıda bulma şansı yakalıyor. Bu sistemi 'Çiftçim' adıyla bütün ilçelerde ve İzmir merkezde, bayilikler vererek çoğaltmak istiyoruz. Daha sonra da diğer illere de bunu yaymayı hedefliyoruz' diye konuştu.

Kooperatifleşme çağrısı

Tire Süt Kooperatifi'nin Türkiye'deki bütün kooperatifler batarken 36 kat büyüdüğünü kaydeden Eskiyörük, 'Bunun nedeni, bizim amaç dışına çıkmamamız. Burası ortak menfaatlerin korunduğu bir yer ve biz de kaynakları doğru kullanarak bunu başardık. Neden Türkiye'nin bütün ilçelerinde bir Tire Süt Kooperatifi olmasın? Çok zor değil bu. Birileri 'Bu bir kültürdür ve Türkiye buna uygun değildir' diyor ama Türkiye'de bu sistem, kültür, eğitim ve teşvikle çok rahat geliştirilebilir. Öncelikle bu sorunların kooperatifçilik ile giderilebileceğine inanmamız gerekiyor. Çarenin kooperatifleşme olduğuna inanıyorum. Çünkü kooperatifleşmenin insana yakışan bir yapı olduğunu düşünüyorum. Kooperatifleşmede dayanışma, yardımlaşma, işbirliği, paylaşım ve güç birliği vardır. Yani insanların yaşam biçimine çok uygundur. Tekelleşme ise böyle değil, orada sömürü ve daha vahşi şartlar var.  Bunun olduğu yerde zaten küçük işletmelerin büyük işletmeler karşısında yaşama şansı yok. Bu yüzden onların korunması gerekiyor. Ancak birlikte çalışırlarsa kendilerini koruyabilirler. Yani siz kooperatifleşmedikçe küçük aile işletmeleri birer birer yok olacaktır. Bu yüzden kentlere yığılmalarla birlikte sorunlar da artacaktır' ifadelerini kullandı.

HABER: TURGAY KONURALP

Bakmadan Geçme