BAŞARILI OLMAK EKİP İŞİDİR

Kumsaldaki bir kum tanesi, yer değiştirmek veya bir uçurtma uçmak için rüzgara ihtiyaç duyar. İş hayatında...

Kumsaldaki bir kum tanesi, yer değiştirmek veya bir uçurtma uçmak için rüzgara ihtiyaç duyar. İş hayatında da iyi bir çevre (network), gerek iyi bir iş bulmanızda gerekse terfi ve diğer konularda çok işe yarar. Aynı şekilde bir uzay aracı, gezegenlerin çekim gücünü kullanarak hızını arttırır. Her küçük parça, mutlaka kendisinden daha büyük bir gücün etkisi altındadır. Bu gücü görmezden gelmek ya da dikkate almamak, bir sivrisineğin rüzgara karşı uçmaya çalışmasıyla eşdeğerdir. Yani imkansızdır. O nedenle öncelikle bu güçlerin farkına vararak onlarla birlikte hareket etmeyi bilmek gerekir.

Dikkat ettiyseniz çevrenizde birçok kişiden 'Ne yaparsam yapayım yine de işlerim istediğim gibi gitmiyor' lafını duymuşsunuzdur. Bu kişilerin ortak noktalarını dikkatli bir şekilde analiz etme fırsatınız varsa bu kişilerin kendilerini başarıya uçuracak bir çevrelerinin olmadığını görürsünüz. Şu ayrıntıya da dikkatinizi çekmek istiyorum: Eğer o rüzgarı yakalayacak kanatlarınız yoksa rüzgar asla işinize yaramayacaktır. Sağınızdan solunuzdan esip gidecek, size de onu seyretmek düşecektir. Mesela kahve köşelerinde hep aynı çevreyle oturup kalkmak, size en fazla herhangi bir masada dördüncü olma fırsatı verecektir. Bundan fazlasını beklemek, abesle iştigal olacaktır.

Çevremde işçi arayan fakat bulamayan çok fazla sayıda insanla karşılaşmışımdır. Bu kişiler tanıdıkları ve bildikleri kişilerin referansıyla iş yerlerine eleman almak isterler. Bu referans gösterme olayı, CV için referans aramaya benzemez. Birisine referans olmak, onun yaptığı iyi veya kötü her şeye kefil olmak demektir. Ben nice kişiler gördüm tanımadığı kişiye referans olan… Fakat referans müessesinde en önemli nokta, yakın çevrende (network) bulunan tanıdığın, bildiğin ve güvendiğin insanların önereceği kişileri işe almaktır. Elinde CV ile gezen herkese referans olmak, referans olmamakla aynı şeydir. Zaten bu tarz referansların ciddiye alındığını pek düşünmüyorum.

Günümüzde iş arayanlar ile işverenlerin buluştuğu, yeni iş bağlantılarının kurulduğu ve işle ilgili çok çeşitli bilgilerin paylaşıldığı web siteleri bulunmaktadır. İnternet üzerinde hizmet veren bu tarz sitelerden en önemlisi linkedin.com sitesidir. İncelemenizi tavsiye ederim. Site, diğer sosyal paylaşım sitelerinin sahip olduğu genel özelliklere sahip olup bunlardan farklı olarak iş hayatıyla ilgili ek özelliklere sahip bir altyapısı bulunmaktadır. İş hayatında veya özel yaşamınızda tanıdığınız kişilerle ile bu site üzerinden bağlantı kurabileceğiniz gibi değişik gruplara katılarak ufkunuzu genişletebileceğiniz bir platformdur.

Görüleceği üzere, teknoloji altyapısı veya organizasyon yapıları ne kadar değişse de bazı şeyler güncelliğini devam ettirmektedir. Referans yani kefil olma, bunların en belli başlılarındandır. İyi bir networke yani çevreye sahip olmak, çocuklarınıza miras bırakabileceğiniz çok kıymetli bir değerdir. Bundan dolayı sürekli basit ortamlarda bulunmaktansa arada bir de olsa kaliteli bir ortamda bulunmak ya da iyi bir çevrede ikamet etmek, çevre oluşturmak açısından tercih edilmesi gereken şeylerdir. İyi bir çevre, para puldan çok daha önemli olabilmektedir.

Bakmadan Geçme