Bariatrik cerrahi
Obezite, sağlığı bozacak ölçüde vücutta anormal veya aşırı yağ birikimidir. Son yüz yılda epidemik (salgın) sorun...
Obezite, sağlığı bozacak ölçüde vücutta anormal veya aşırı yağ birikimidir. Son yüz yılda epidemik (salgın) sorun haline gelmiş olup ölüme neden olan önlenebilir hastalıklar arasında sigaradan sonra ikinci sıradadır. Dünyada erişkin obez sayısı, 2008 yılında 400 milyon iken 2015 yılında bu sayının 700 milyona ulaşmıştır ve bu sayı giderek artmaktadır. Aşırı yağ birikmesi sonucu 'Metabolik Sendrom' olarak tanımlanan bazı bozukluklar daha sık görülür. Kalp ve damar hastalıkları, diyabet, tansiyon gibi bir çok metabolik sendrom gözlenir. Obezite tedavisinin başlıca yöntemi diyet ve egzersiz yapmaktır. Diğer yöntem ise Obezite Cerrahisi yani Bariatrik Cerrahidir.
Bariatrik cerrahi nedir?
Bariatrik cerrahi, sindirim sisteminizi değiştirerek kilo vermenize yardımcı olan bir işlemdir. Bariatrik ameliyatların bazı türleri midenizi daha küçük yapar, böylece bir kerede daha az yemek yiyip içmenizi ve kendinizi daha erken doymuş hissetmenizi sağlar. Diğer bariatrik ameliyatlar, ince bağırsağınızı da değiştirir vücudunuzdaki kalori ve besin maddelerini yiyecek ve içeceklerden emer.
Morbit obeziteye sahipseniz, kilo veremiyorsanız veya yaşam tarzı tedavisi/ ilaçlar gibi diğer yöntemleri kullanarak kilo kaybetmediyseniz bariatrik cerrahi bir seçenek olabilir.
Bariatrik cerrahinin temel ilkesi, gıdaların alımını sınırlamak ve mide ve bağırsaklardaki gıdanın emilimini azaltmaktır. Sindirim süreci, gıdaların çiğnendiği ve tükürük ve diğer enzim içeren sekresyonlarla karıştırıldığı ağızda başlar. Yiyecekler mideye ulaşır ve sindirim suları ile karıştırılır ve böylece besin maddeleri ve kalorileri emilebilir. Besin, safra ve pankreas suyuyla karıştırılmış duodenuma (ince bağırsağın ilk kısmı) girdiğinde sindirim daha hızlı olur.
Bariatrik cerrahi, bu sindirim sürecini değiştirmek veya kesmek için tasarlanmıştır, böylece gıda normal bir şekilde parçalanmaz ve emilir. Emilen besin ve kalorinin miktarında bir azalma, hastaların kilo vermelerini ve obezite ile ilgili sağlık riskleri veya rahatsızlıkları için risklerini azaltmalarını sağlar.
Bariyatrik cerrahi endikasyonları (kullanım alanları) :
• BMI >40 kg/m2 veya BMI>35 kg/m2 birlikte ek hastalık (tip 2 diyabet, hipertansiyon, uyku apnesi, hiperlipidemi) olması
• Ameliyat riskinin kabul edilir olması
• Cerrahi dışı tedavilerin başarısız olması
• Psikiatrik olarak stabil, alkol ve ilaç bağımlığının olmaması
• Hastanın iyi motivasyonlu, ameliyatı ve sekellerini biliyor olması
• Cerrahinin getireceği yaşamı engelleyecek medikal problemlerin olmaması
• Kontrolsüz psikotik ve depresif bozukluğun olmaması
• Aile ve sosyal çevre desteğinin tam olmasıBariatrik cerrahi türleri
Gerçekleştirilebilecek çeşitli bariatrik ameliyat türleri vardır.
Kısıtlayıcı (restriktif)
- Laparaskopik ayarlanabilir gastrik band (LAGB)
- Sleeve gastrektomi (SG)
- Vertikal band gastroplasti (VBG)
Emilim bozucu
- Biliopankreatik diversiyon (BPD)
- Jejunoileal bypass (JIB)
Kombine kısıtlayıcı ve emilim bozucu
- Roux-en-Y gastrik bypass (RYGB)
- BPD ile beraber duodenal switch (DS)
Ameliyat türlerinin her birinin avantajları ve dezavantajları vardır ve çeşitli hasta faktörleri BKİ, yeme alışkanlıkları, obezite ile ilişkili sağlık sorunları ve önceki mide ameliyatlarının sayısı dahil olmak üzere hangi prosedürün etkilendiğini etkiler. Hasta ve sağlayıcı, her ameliyatın avantaj ve riskleri göz önünde bulundurularak en uygun seçeneği tartışmalıdır.
Burada dikkat çekmek istediğim konu diğer yöntemlerle kilo vermeyi başaramayan, kilo nedeniyle sağlığı tehlike altında olan insanlara uygulanan kilo verdirme amaçlı cerrahi girişimlerdir. Kesinlikle estetik, güzel görünmek için uygulanan bir operasyon değildi. Ciddi bir ameliyattır. 'Benim 10-15 kg fazlam var, bir işlem yaptırayım hemen kilolarımdan kurtulayım' diyenler için uygulanan bir operasyon değildir. Cerrahi operasyon sonrasında da doktorunuzun ve diyetisyeninizin önerilerini mutlaka dinlemelisiniz.