BARAJDAN SU SALINIYOR AMA NEHİR YATAĞI ÇÖL GİBİ

&ldquoANLAMSIZ UYGULAMALARDAN VAZGEÇİLMELİ&rdquo  Beydağ Barajı&rsquondan 20 Temmuz&rsquodan bu yana Küçük Menderes yatağına nehir çevresindeki arazilerin yararlanması...

'ANLAMSIZ UYGULAMALARDAN VAZGEÇİLMELİ'

 Beydağ Barajı'ndan 20 Temmuz'dan bu yana Küçük Menderes yatağına nehir çevresindeki arazilerin yararlanması için su salınmasına karşın suyun henüz Ödemiş-Ovakent yolundaki Menderes köprüsüne bile ulaşmadığı gözleniyor.

Baraj kapaklarının bir miktar açılarak Küçük Menderes yatağına bırakılan su, üreticilerin baraj suyu için eylem yaptığı Derebaşı bölgesine ulaşmazken suyun nehir yatağında biriken kirliliği sürüklemekten başka bir işe yaramadığını ifade eden üreticiler nehirdeki suyla sulama yapmanın da mümkün olmadığına vurgu yaptı.

Suyun nehir yatağında ziyan olduğunu kaydeden Ertuğrullu üreticilerden Gökhan Sezgin, uygulamadan vazgeçilmesi gerektiğini söyledi. Sulama kanalları inşaatının 2010 yılından beri devam ettiğini ancak Ertuğrul Mahallesi'nde henüz baraj suyuna kavuşamadıklarını da belirten Sezgin, DSİ'nin günübirlik işler yerine bölgedeki yatırımların derli toplu ilerlemesi için takipçi olmasını istedi.

'TEPKİ GÖSTERİLMESİ DOĞAL'

Sezgin, 20 Temmuz'dan bu yana barajdan bırakılan suyun Ertuğrul Mahallesi'ni yeni geçtiğini ifade ederek, 'Barajdan su bırakılmaya başlandığından bu yana 20 gün geçti. Kapaklar bir miktar açılmış, belli bir miktar su geliyor ama yaz şartlarında bu su daha gelirken nehir yatağındaki kirliliği alıp geliyor. Gelen su sık sık gölleniyor ve kullanılamaz hale geliyor. Niye böyle bir uygulama yapıldı anlam veremiyoruz. Sonuçta bir proje ve sulama sahası var. Bu sahaya su verilmeden sulama sahası dışına su bırakılması doğru değil. Tire'deki, Bayındır'daki üreticinin sorununa böyle çözüm bulunamaz. Biz yıllardır kanal inşaatını bekliyoruz. Bunun yanında toplulaştırma çalışmaları bölgemizde sıkıntıların yaşanmasına yol açıyor. Başka yanlış uygulamalar da söz konusu. Tüm bu sıkıntıların içinde nehir yatağına su bırakılmasına tepki gösterilmesi doğaldır.

'O SUYLA SULAMA YAPILMAZ'

Ben barajdan gelen suyu almak için pompamı ayarladım ama gördüm bu suyla sulama yapılmaz. Böyle bir uygulamayla barajda kışın yağışlarla biriken su yazın nehir yatağında ziyan oluyor. Daha yarısı bile dolmayan Beydağ Barajı'nda suyu korumak yerine böyle nehir yatağında bir miktarını kullanılamaz hale getirmek geleceğimiz adına üzücüdür. Yıllarca yapılmasını beklediğimiz henüz suyuna kavuşamadığımız Beydağ Barajı'ndaki suyun en akılcı şekilde kullanılmasını istemek üretici olarak bizlerin en doğal hakkıdır. Bu anlamsız uygulamalardan daha fazla vakit kaybetmeden vazgeçilmelidir' dedi.

Sezgin, 'DSİ bu şekilde manevralar yapmak yerine bölgemizde yıllardır tamamlanamayan kanalları tamamlamalı, üreticinin özellikle toplulaştırmayla ilgili mağduriyetini gidermelidir. Bu şekilde günübirlik kararlar geleceğimiz açısından kaygı vericidir' dedi.

Başar Uçar

Bakmadan Geçme