Bakan Yumaklı açıkladı: 'Yangına müdahale süresinde hedef, 10 dakika'

Tatbikatta, yangın senaryosu gereği çıkarılan yangına yer ekipleri ve hava araçları müdahale etti. Törenin ardından Bakan...

Tatbikatta, yangın senaryosu gereği çıkarılan yangına yer ekipleri ve hava araçları müdahale etti. Törenin ardından Bakan Yumaklı, T70 Skorsky helikopterini tanıttı. Tatbikata 300 vatandaş ve yangın gönüllüsü katıldı. Bakan Yumaklı, geçmiş yıllarda yangına müdahale süresinin 40 dakika olduğunu ancak geçen yıl 11 dakikaya indiğini ve bu yılki hedeflerinin 10 dakika olduğunu belirtti.

Bakan Yumaklı, ormanın sadece ağaçlardan ibaret olmadığını vurgulayarak, ekosistemi, canlıları ve şifasıyla bir bütün olduğunu ifade etti. İklim değişikliği, nüfus artışı ve sera gazları gibi faktörlerin etkilerine dikkat çeken Yumaklı, önlem almanın mümkün olduğunu ve bütçe ayırmak gerektiğini söyledi. Geçen yıla göre bu yıl daha iyi bir durumda olduklarını ve ekipman, malzeme ve personel sayısı olarak daha da iyileşmeyi hedeflediklerini belirtti. Orman varlığının korunmasının ve artırılmasının, iklim değişikliğiyle mücadelede önemli olduğunu vurguladı.

Bakan Yumaklı, Türkiye'deki ormanların yüzde 60'ının birinci ve ikinci derece tehlike altında olduğunu hatırlattı ve ülkenin hassas bir coğrafyada bulunduğunu söyledi. Teknolojik altyapı ve duyarlı vatandaşların yanı sıra havadan gözetleme kuleleri gibi sistemlerin kullanıldığını ifade etti. Vatandaşlara Kurban Bayramı'nda piknik alanlarının dışında ormanları kullanmama çağrısı yaptı ve yangın önleme faaliyetlerinin önemine dikkat çekti.

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey ise Türkiye'nin ağaçlandırma çalışmalarıyla dünya genelinde ormanları artıran nadir ülkelerden biri olduğunu belirtti. Yangınların erken müdahale ve haber alma ile önlenmesinin önemine vurgu yaparak, ormanların sürekli gözetlendiğini ve müdahale süresinin 11 dakika olduğunu söyledi. Ayrıca insani keşif uçağını filoya katmayı hedeflediklerini ve vatandaşlardan destek istediklerini dile getirdi.

Tatbikata, 150 personel, iki helikopter, iki yangın söndürme uçağı, arazözler, dozerler ve diğer ekipmanlar katıldı. TUSAŞ tarafından üretilen yerli ve milli T70 Skorsky helikopteri de tatbikatta tanıtıldı. Bakan Yumaklı, bu helikopterin Türkiye'nin envanterine giren ilk yerli ve milli helikopter olduğunu vurgulayarak ülkenin teknolojiye ne kadar hızlı ulaşabildiğini gösterdiğini ifade etti.
İHA

Bakmadan Geçme