Bağışıklığımızı güçlendirmek önemli ama nasıl?

Covid salgını ile birlikte artık herkes bağışıklık sistemimizin önemi anladı ve en önemlisi fark etti. Herkes...

Covid salgını ile birlikte artık herkes bağışıklık sistemimizin önemi anladı ve en önemlisi fark etti. Herkes ne yapabilirim hangi takviyeler iyi gelir onları araştırmaya ve sormaya başladı. Hatta covid geçirenler hastalık esnasında ne yapsam da bağışıklığımı güçlendirip ağır hastalığı geçirmesem diyerek doktora, eczacıya danıştı. Ağızdan, damardan bol bol, renk renk vitaminler, takviyeler, bitkiler gibi şifa için, bağışıklık için pek çok ürün denendi. Yok, C vitamini mi, resveratrol mü kullansam, yoksa damardan glutatyon mu, hayır hayır falanca ozon yaptırmış feşmekan vs vs derken bitmek tükenmek bilmeyen bir sürü muhabbet.

Zaten sağlıksız yiyecek ve yabancı maddelerle hasarlanmış olan bağırsaklarımız ve bedenimiz unutuldu. Bu durum, çürük binanın güzel bir sıvayla kapatılıp sonra ilk depremde çökecek olan o güvenli sandığımız duvarın altında kalmak gibi bir şey değil mi aslında?

Nedeni bilinmeyen hastalıklar, durumlar hariç; genel olarak bağışıklık sistemimizi nasıl güçlendirebiliriz? Bugünkü bildiklerimizle artık biliyoruz ki bağışıklık sistemimizin kumanda merkezi mide ve bağırsaklarımızdır. Yani ne yediğimiz ne içtiğimiz hatta ne soluduğumuzdur. Yaklaşık olarak son 100 yıldır yediğimiz içtiğimiz her şey değişti ama insan fizyolojisi değişmedi ve hala 'fabrika ayarlarımız' aynı. Ancak yediğimiz içtiğimiz soluduğumuz her şey, her şey değişti! 1000 yıl önceki insan bünyesine şu an plastik artıklarından tutun da çeşit çeşit ilaçlar, kimyasallar, ağzımızdan, burnumuzdan ve derimizden bir sürü yabancı madde giriyor. İşte bu değişkenler arasında bünyemiz de değişiyor ve adaptasyon kazanmaya çalışıyor. Adaptasyon sürecinde insan bünyesi alerjiler ve yeni yeni hastalıklar geliştiriyor.

Bağırsaklarımız bağışıklık sistemimizin ana kumanda merkezi demiştim, işte çözüm de orada. Yani yediğimiz içtiğimiz her şey ve hatta soluduğumuz ve cildimize sürdüklerimizdedir.

Ne yapabiliriz?

Bağırsaklarımıza en iyi gelen şey lifli gıdadır yani bitkisel doğal gıda. Hazır endüstriyel tozlar, mamalar değil, sadece ve sadece bitkisel liflerdir. Çocuklara ek gıdaya başlanmasından itibaren bolca sebze ve salata yedirilmeli ve asla hazır gıdaya alıştırılmamalıdır.

Salata, soframızın baş tacı olmalı ve her öğün bolca tüketilmelidir. Salatamızı hazırlarken her renkten sebze ve hatta meyve kullanılmalıdır.

Doğal ortamında yetişen hayvansal gıda insan sağlığı için vazgeçilmezdir

Doğal ortamında yetişen balık, omega 3 kaynağıdır

Rafine, kızarmış, çok şekerli yiyecekler bağırsaklarımızın baş düşmanıdır dolayısıyla bağışıklık sistemimizin de baş düşmanıdır, bu mutlaka bilinmelidir

Akşam yemeğinden sonra gece yemek, ya da atıştırmalıklar yapılmamalıdır

Bağışıklık sistemimize etkisi olan başka konular da var tabii, bunlar da özetle;

Günlük yeterli uykunun alınması

Günlük stres yani işyerinde ya da evde gelişen basit gerginlikleri mümkün olduğunca doğru yönetebilmek

Günlük kas aktivitesi yani 'kişiye uygun' spor yapmak

Güneşin faydalı ışınlarından yararlanarak, artık bağışıklığın bir parçası sayılan D vitaminini bolca depolamak gerekir

Günümüzde medya ve sosyal medyadan uzak kalmak her ne kadar zor da olsa toksik ilişkilerden ve teknolojik mavi ışıktan mümkün olduğunca uzaklaşmak ve doğaya dönmek bağışıklık sistemimize çok iyi gelecektir

 

Sevgiyle, sağlıkla ve doğallıkla kalın…

 

Dr. Bilge Kayhan – Bilgece Sağlık

Bakmadan Geçme