Atık akü geri dönüşüm tesisini protesto ettiler
Torbalı Organize Sanayi Bölgesi’ne kurulması ön görülen atık akü geri dönüşüm tesisi nedeniyle bölge sakinleri, cumartesi...
Torbalı Organize Sanayi Bölgesi'ne kurulması ön görülen atık akü geri dönüşüm tesisi nedeniyle bölge sakinleri, cumartesi günü eylem yaptı. Sanayi bölgesinin girişinde basın açıklaması yapan grup, sloganlar eşliğinde sağanak yağmur altında yürüyüş yaptı.
İlçede tarımsal üretimin en fazla olduğu verimli arazilere yakın bir noktada akü geri dönüşüm tesisi kurulması için bakanlıktan olur gelmesiyle birlikte bölge sakinlerinden tepkiler gelmeye başladı. Tesisin faaliyete geçmesiyle çevredeki tarım arazilerinde yetişen ürünlerin zarar görmesini istemeyen üreticiler, seslerini ilgili makamlara duyurmak amacıyla Torbalı Organize Sanayi Bölgesi'nde eylem gerçekleştirdi.
Yağmur altında slogan attılar
Tarım arazileri ve arı kovanlarının bitişiğinde yer alan bir bölgeye atık akü geri dönüşüm tesisi kurulmasının çevreye verecek zararları anlatmak isteyen bölge sakinlerinin yaptığı eyleme altı mahalle muhtarı, Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Girgin, İzmir CHP Milletvekili Tacettin Bayır, sivil toplum örgütleri ve çiftçiler katıldı.
Sanayi bölgesinin girişinde toplanan grup adına Ege Doğa Koruma Birliği Adnan Pelvanlar ve Sarı Zeybekler İzmir İl Temsilciliği, geri dönüşüm tesisinden çevreye yayılacak kurşun maddesinin tarımsal üretimi ve bölgede yaşayanların sağlıklarını olumsuz etkileyeceğini vurgulayarak tesisin Torbalı'ya yapılmasına itiraz etti. Yapılan konuşmaların ardından eyleme katılanlar, ellerindeki pankartlarla sağanak yağmura aldırış etmeden sloganlar atarak yürüyüş yaptı. Eylem, olaysız noktalanırken mahalle sakinleri de tesisin o bölgeye yapılmaması için her şeyi yapacaklarını belirttiler.
'Tedavisi mümkün olmayan hastalıklara yol açar'
Ege Doğa Koruma Birliği Temsilcisi Adnan Pelvanlar ve Sarı Zeybekler İzmir İl Temsilcisi Emirhan Turkan, yaptıkları basın açıklamasında, 'Torbalı Organize Sanayi Bölgesi olmasına rağmen tarım alanlarının, zeytinliklerin, arı kovanlarının bitişiğine atık akü tesisi kurulmak isteniyor. Aküler, kurşundan yapılır. Kurşun metali, çok hızlı bozularak suya, yeraltı sularına, toprak ve havaya karışır. Toprağa, sulara ve yeraltı kaynaklarına karışan kurşun tarlalardaki ürünlere yerleşir. Havaya karışan kurşun, çiçeklere ve oradan da bölgede üretilen balların içerisine dahi girer. Nefes alırken havadaki kurşun, akciğerlerimize dolar. Hava, su ve gıdalarla vücudumuza giren kurşun kanımıza karışır. Kurşun, insan vücuduna girdikten sonra tedavisi mümkün olmayan hastalıklara yol açar. Kurşun; beyinde, omurilikte, böbreklerde, karaciğerde ve kemiklerde birikir' diyerek kurşunun insan sağlığına ve bitkiler üzerindeki etkilerine değindi.
'Fabrikanın açılmasını kabul etmek mümkün değil'
Turkan, konuşmasının devamında kurşun maddesinin sonuçlarını ifade ederek, 'Beyin ödemi, çocuklarda zeka geriliği, Alzheimer, sakat doğumlar, felç, akciğer ile böbreklerde hasarlar ve birçok kansere sebep olur. Diğer taraftan söz konusu atık akü fabrikasının kurşun içeren atık suyu baca gazı ve katı atıkları olacaktır. Oysa Torbalı Organize Sanayi Bölgesi, sadece atık suyu olmayan ve bacasız sanayiler için söz konusudur. Sonuç olarak insan sağlığına olan zararları nedeniyle altı mahallemizde yaşayan ve tarım ürünlerimizi satın alacak olan on binlerce insanımızın, bebek, çocuk, genç, yaşlı herkesin sağlığını bozacak atık akü fabrikasının açılmasını kabul etmek mümkün değildir' ifadelerini kullanarak sözlerini noktaladı.
Ece Köseoğlu