Aşure, diyeti bozar mı?

Muharrem ayı geldiğinde en az bir kase de olsa tükettiğiniz ya da tüketmek istediğiniz çok özel...

Muharrem ayı geldiğinde en az bir kase de olsa tükettiğiniz ya da tüketmek istediğiniz çok özel bir tatlıdır aşure. Önce hazırlıklar yapılır, malzemeler için özel alışverişe çıkılır. Sonra pişen aşure; yakınlara, komşulara, akrabalara, eşe dosta hatta belli bölgelerde sokaklarda kişilere ikram olarak dağıtılır. Aşure, bolluk ve bereketi simgeler. Bereket için paylaşmayı bilmek gerekir, aşurenin anlamı tam olarak da budur. Peki, aşure diyeti bozar mı? Tabi ki hayır! Her zamanki gibi altın kuralımız denge. Peki 'Ben aşure yediğimde ne yemiş oluyorum, nasıl dengelerim?' diye soranlar için buyurun…

Buğday, nohut, kuru fasulye, pirinç, kuru meyveler, kuru yemişler ve ilaveleri de olabilen aşure, içindeki besinler sayesinde bol miktarda demir, çinko, B vitaminleri, E vitamini, kalsiyum, Omega-3 yağ asitleri içerir. Bitkisel protein kaynağı da olan aşure, vücudun ihtiyacı olan protein, yağ ve karbonhidrat öğelerini karşılar. Aşureden bir orta boy kase kadar tükettiğinizde 350-400 kalori kadar almış olursunuz. Bu kaloriyi azaltmak ve aşureyi daha sağlıklı hale getirebilmek için yapılabilecek en güzel değişiklik, şeker yerine bal veya pekmez veya bitkisel tatlandırıcı konulması olacaktır. Üzerini süsleme için nar ve kan şekerinizin kontrolü için tarçın eklemeyi de unutmayın.

1 porsiyon aşure tükettiğinizde: 1 ince dilim ekmek + 1 köfte + 2 porsiyon meyve tüketmiş gibi düşünebilirsiniz.

Afiyet olsun formda tutsun. Keyifli haftalar…

Bakmadan Geçme