ALTIN SARISI MI KOMPİR SARISI MI!

 Ödemiş&rsquoin Gölcük Yaylası&rsquonda altın arama ruhsatı alındığı öğrenildi. Edinilen bilgilere göre Bergama, Dikili, Efemçukuru ve Karşıyaka&rsquodaki...

 Ödemiş'in Gölcük Yaylası'nda altın arama ruhsatı alındığı öğrenildi. Edinilen bilgilere göre Bergama, Dikili, Efemçukuru ve Karşıyaka'daki altın madenleri tartışmasına Ödemiş de eklendi. İngiliz, Alman ve Birleşmiş Milletler'e ait belgelerin yanında Osmanlı arşivini de inceleyerek 'maden sahası' ruhsatı alan işadamı Abdullah Şentürk'ün dosyası valilikten olur aldı. Şentürk, ÇED sürecini de tamamlarsa Gölcük Yaylası'nda altın ve gümüş arayacak.

BİRKAÇ YILDIR BEKLENİYORDU

Sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere ilçedeki çevre dernekleri ve bölge halkının zaman zaman eylemleri ve tepkileri ile gündeme gelen altın madeni yeniden bölge gündemine giriyor. Ödemiş'in Çobanlar Köyü Mandırapınarı Mevkii'nde arama ruhsatı alan şirket Çevre Şehircilik Bakanlığı'ndan arama ruhsatı için olur aldı.

İzmir Valiliği'ne başvuru yapan META Madencilik Araştırma Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin kurucu ortaklarından Abdullah Şentürk Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nden aldığı 'dördüncü' grup işletme ruhsatı ile ÇED sürecini başlattı.

İzmir Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü kurum görüşleri ile yapılan başvuruyu Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinin ilgili maddesine uygun buldu. Yapılacak değerlendirme, yöre halkının katılacağı toplantı, askı süreci gibi konularda itiraz olmaz, dava açılmazsa Ödemiş'te altın madeni kurulacak.

BOZDAĞ'IN ETEKLERİ BİRGİ'NİN YAKINI

Şirketin bakanlığa sunduğu ÇED raporunda tesis ile ilgili ayrıntılı bilgiler yer alıyor. Ruhsat alanı 2 bin 706,7 hektarlık olan altın madeninin şimdilik 11,34 hektarlık alanında arama yapılması planlanıyor. Ödemiş'e 6 kilometre uzaklıkta olan tarihi Birgi beldesinin yakınlarında olan alan dört köyün ortak sınırında bulunuyor.

Maden arama sahası Ege ve İzmir'in doğal güzellikleri ile bilinen Gölcük Gölü'nün alt bölgelerinde Bozdağ'ın eteklerinde yer alıyor.

Kayıtlarda işletilebilir görünür rezerv 14 milyon 784 bin ton,  ortalama yıllık üretim miktarı 20 bin ton olarak tespit edilirken tam 739 yıl çalışma yapılabileceği öngörülüyor. Başvuru ise 10 yıllık süreç için yapılırken çalışmalar devam ettikçe süre uzatımı alınması düşünülüyor.

Bakmadan Geçme