ALTIN BİZİZ KAHVALTISINA YOĞUN İLGİ

&ldquoGELECEK KUŞAKLARIN DİRİ DİRİ GÖMÜLMESİNİ ENGELLEMEK İÇİN 28 NİSAN&rsquoDA DOLAYLAR KÖYÜ MEYDANINA&rdquo Küçükmenderes Havzası Tarih ve...

'GELECEK KUŞAKLARIN DİRİ DİRİ GÖMÜLMESİNİ ENGELLEMEK İÇİN 28 NİSAN'DA DOLAYLAR KÖYÜ MEYDANINA'

Küçükmenderes Havzası Tarih ve Doğa Katliamına Hayır Platformu (HAVZA PLAT) Bozdağlar'da altın madenine açılması girişimlerine karşı 'Altın Biziz' kahvaltısı düzenledi.

Ödemiş'in Zeytinlik Mahallesi Gölland Restoran Dinleme Tesisinde yapılan kahvaltıya Ödemiş Baro Temsilcisi Av. Erdem Boyacı, Celal Bayar Üniversitesi Eğitim Fakültesi Jeomorfolog Yardımcı Doç Dr Serdar Vardar, CHP Ödemiş İlçe Başkanı Nazan Dönmez, CHP Kadın ve Gençlik Kolları üyeleri, Belediye Meclisi'nin CHP ve MHP'li üyeleri Dr. Mustafa Güldürür, Ziraat Mühendisi Özkan Akgün, Derya Coşkun, Belediye Encümen Üyesi Ceyhun Kınlı, Eğitim Sen Temsilcisi Selim Şahan, Eğitim İş Temsilcisi Ümran Akça, Türk Eğitim Sen Temsilcisi Tuncay Ünsal, ADD Ödemiş Şube Başkanı Selami Sönmez, ÇYDD Ödemiş Şube Başkanı Ömer Akşahan, Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Elvan Boz, Dolaylar Muhtarı Fatih Kocamaner, Gölcük Muhtarı Ferit Aynalı, Ertuğrul Mahallesi Muhtarı Ferit Ceylan, Gerçekli Mahalle Muhtarı Eyüp Yalçın, Bozdağ Mahalle Muhtarı Halil Faruk Otçu, Türkönü Mahalle Muhtarı Ümit Bacak, Ödemiş Kadın Kooperatifi ortakları, Sulama Biriği Başkanı Özay Kaptan, ÇEKÜL temsilcisi Emin Başaranbilek, Avcılar Derneği Başkanı İbrahim Erkoç ve çok sayıda Ödemişli katıldı.

Tayfun Bengi'nin sunduğu kahvaltının ilk konuşmacısı Havza Platformu üyelerinden Ömer Akşahan 2011 yılından bu yana faaliyetlerini bölgede sürdüren Küçükmenderes Havzası tarih ve Doğa Katliamına Hayır Platformunun içeriğini anlatan sunum yaptı.

Celal Bayar Üniversitesi Eğitim Fakültesi Jeomorfolog Yardımcı Doç Dr Serdar Vardar, Küçükmenderes bölgesinde ilk çağlardan bu yana dağların oluşması, yamaçların oluşması ve ovanın oluşmasını görsel slyt eşliğinde anlattı. Vardar, bölgede bir altın madeni açılması sonrasında ilk olarak Gölcük yaylasının, Oğuzlar, Zeytinlik, Dolaylar, Birgi, Bozdağ mahallelerinin etkileneceğini devamında kaçınılmaz olarak Ödemiş'in ve Ödemiş'in ovasının etkileneceğini belirtti.

Vardar, 7 yıl araştırdığı 'Küçük Menderes Havzası Doğu Bölümünün Fiziki Coğrafyası ve Ödemiş Ovasında Paleocoğrafya Araştırmaları'nı katılımcılarla paylaştı.

Daha sonra Havza Plat Dönem Sözcüsü Ziraat Mühendisi Özkan Akgün bölgedeki tarımsal faaliyetleri ve bölgedeki tarımım ve hayvancılığın Türkiye'ye katkısını anlattı.

Akgün, Küçükmenderes havzasının, dünyanın en verimli toprakları arasında yer aldığını belirterek, bölgenin tarımsal koruma altına alınması gerektiğini söyledi.

Tarım, doğa, ekonomi, kültür ve tarih bakımında böyle zengin bir bölgede görev yapan atanmış ve seçilmişlerin ağır bir sorumluluk altında olduklarını belirten Akgün, 'Kaymakamlık ve belediye, bu bölgedeki bitkisel ve hayvansal zenginliğin korunması açısından görevlerini yerine getirmelidirler. Aksi takdirde gelecek kuşaklar bu sorumluluğun sahiplerini mutlaka sorgulayacaklardır' dedi.

Rakamlarla, bölgenin Türkiye ekonomisine yaptığı katkıyı anlatan Özkan Akgün, bu bölgede herhangi bir madene izin vermenin doğa katliamı sayılacağını söyledi.

Son olarak Havza Plat bileşenlerinden Av. Erdem Boyacı ise bu tarz girişimlerin hukuki boyutlarını katılımcılarla paylaşarak slayt eşliğinde sunumu gerçekleştirdi.

28 NİSAN'DA DOLAYLAR KÖYÜ

Cumartesi günü bir gazetede yayınlanan Abdullah Şentürk tarafından İzmir ili Ödemiş ilçesi 64918 ruhsat numaralı (ER:2516352) sahada 'IV. GRUP KOMPLEKS MADEN (ALTIN-GÜMÜŞ) OCAĞI projesinin duyuru ilanı yayınlandığı ve Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısının 28 Nisan Cumartesi günü Ödemiş Dolaylar köyü köy meydanında saat 14.00'te olacağı katılımcılara belirtildi.

'Altın Biziz' kahvaltısına katılan HAVZA PLAT bileşenlerinden Dolaylar Mahallesi Muhtarı Fatih Kocamaner de toplantı ile ilgili kendilerine bilgi verilmediğini belirtti.

Çevreye duyarlı, Ödemiş ovasına sahip çıkan Gölcük ve Bozdağ yaylarına sahiplenen çevreciler bölgede doğanın, tarımsal üretiminin yok olmaması, suların, havanın kirlenmemesi için gelecek nesillere temiz bir Ödemiş temiz bir Küçükmenderes havzası bırakmak için diri diri gömülmemek adına 28 Nisan'da Dolaylar köyünde olacaklar. 

Katılımcılar, ata yadigarı toprakları korumak için 28 Nisan tarihinde Dolaylar köyünde yapılması beklenen ÇED toplantısının engellenmesi için 27 Nisan akşamından itibaren, köyde kamp kurmaya başlayacaklarını belirterek, havasına, toprağına ve suyuna sahip çıkan her Ödemişli'yi konuyla ilgili duyarlılığa çağırdılar.

Bakmadan Geçme