Altı kişilik köy: Lübbey

Ödemiş'in merkezine 16 kilometre uzaklıktaki Lübbey, terk edilmişliği ile hem Türkiye'nin hem de dünyanın pek çok...

Ödemiş'in merkezine 16 kilometre uzaklıktaki Lübbey, terk edilmişliği ile hem Türkiye'nin hem de dünyanın pek çok noktasından turist çekmeye devam ediyor. Özellikle son yıllarda dikkatleri üzerine çeken ve Ödemiş'in gözbebeği haline gelen Lübbey'de kahvehane işletmeciliği yapan Mehmet Güler, 'Yaklaşık 15 yıldır Lübbey'de kahvehane işletmeciliği yapıyorum. Buranın tanıtılması ve turizme kazandırılması adına elimden geldiğince mücadele veriyorum. Belediyemizin ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin de yardımlarını istiyoruz. Türkiye'nin her yerinden çok sayıda misafirimiz, burayı görmek için binlerce kilometre yapıyor. Onlara bu tarihi kalıntının içinde bir bardak sıcak çay ikram ederek iki kelam konuşabiliyorsak bize ne mutlu.

Burada şu anda beş ya da altı kişi yaşıyor. Hem Ödemiş Belediyesi hem de İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak yetkililerin desteklerini bekliyoruz. Buraya yalnızca Türkiye'den değil, dünyanın her bir ucundan Japonya, Amerika, Kolombiya vatandaşları da ziyarete geldi. Bu insanlar, buranın tarihinden etkilenerek terk edilmişliğini ve nefis havasını solumak adına ziyarete geliyor. Burası, turizm açısından da Ödemiş'i kalkındıracak bir mahalle. Geçtiğimiz dönem Ödemiş Belediye Başkanlığı yapan Mahmut Badem, burada bir çeşme inşaatı başlatmıştı. Yerel seçimlerin ardından belediye tarafından tamamlanması gereken o çeşmenin inşaatı durduruldu' dedi.

Tarihi çok eskilere dayanıyor

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş'in Lübbey'i en son 5 Mayıs 2019 tarihinde ziyaret ettiğini de belirten Güler, 'Başkan Eriş'in sonrasında burayı ziyaret ettiğini ne gördüm ne de işittim. Burası, turizm açısından potansiyel bir nokta. İnsanlar, buradaki evleri, doğayı, tarihi, dar sokakları, temiz havayı gözlemlemeye geliyor. Lübbey, taş yapılarla oluşturulmuş bir yerleşke ve ne zaman kurulduğu da belli değil. Rivayete göre Sart kralının oğlu Lüb, burayı ele geçirdikten hemen sonra buranın ismi Lübbey oluyor. Kralın diğer oğlu Dab'ın ele geçirdiği yer ise şu an Günlüce Mahallesi olarak adlandırdığımız Dabbey olarak anılmaya başlıyor. Tabii bunlar rivayet. Ancak burası için Ege Bölgesi'nin en eski yerleşkesi diyen de var. Zamanında Ödemiş denizmiş. Bunu da kanıtlar nitelikte Ovakent ve Konaklı'da gemi bağlama dubaları halen mevcut.

Rıfat Eriş'e teşekkür etti

Lübbey, çok özel ancak burada hiçbir proje ya da çalışma yürütülmemesi çok üzücü. Tabii ki bu konuda Ödemiş Ticaret Odası'na teşekkürü de unutmamak gerekiyor. Geçtiğimiz yıl Bahar Şenliği yaparak burayı hareketlendiren projeyi Rıfat Eriş gerçekleştirdi. Kendisine sonsuz teşekkürler. Umarım bu yıl da aynısını tekrarlayacağız. 

Cami restorasyonu ihalede

Öte yandan tek bildiğimiz, Lübbey Camii'nin restore edilecek olması. Duyduğumuza göre restore edilecek olan camimiz, şu anda ihale aşamasındaymış.  Gelecek dönemde umuyorum restore başlar. Vatandaşlarımız buyursun gelsin. Herkesi Lübbey'e bekliyoruz' ifadelerini kullandı.

Ece Köseoğlu

Bakmadan Geçme