Aliağa’ya gelen ölüm gemilerinin parçaları doğaya bırakılıyor kanser artışta!
Aliağa limanına yanaşan asbestli gemilerin yarattığı tehlikenin boyutu, her geçen gün daha fazla merak konusu oluyor....
Aliağa limanına yanaşan asbestli gemilerin yarattığı tehlikenin boyutu, her geçen gün daha fazla merak konusu oluyor.
Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-SEN) Genel Başkanı Neslihan Acar, Aliağa'nın bir işçi ve sanayi kenti olduğunu, Tüpraş ve Petkim gibi şirketlerin yanında gemi sökümünün de Aliağa'da bulunduğunu söyleyerek, 'asbestin yanı sıra civa dahil gemilerdeki yüzlerce kimyasal da gemi parçaları ile beraber denize ve çevreye salınıyor. Oralardaki kanser vakaları meslek hastalığı kapsamına girmediği için bu sektörlerin oradaki kaç kişiyi kanser ettiğine dair elimizde bir veri yok, fakat Aliağa'nın yanı sıra Dilovası gibi yerlerde de kanser vakaları çok yaygın' dedi.
Öte yandan resmi bir veri bulunmasa da Tüpraş veya Petkim gibi şirketlerin bölgeye saldığı gazların, çok fazla insanda kronik baş ağrısı ve mide bulantısına sebep olduğunun bilindiğini belirten Acar, 'bölgedeki işçi arkadaşlarımız Aliağa'nın dışına çıktıklarında başlarının ağrıdığını, Aliağa'ya döndüklerinde ağrının kesildiğini söylüyorlar. Çünkü o gaz kokusu bir zaman sonra büyük ihtimalle bağımlılık yapıyor' sözlerini de ekledi.
Özellikle akciğer zarı kanserinin gemi söküm işçilerinde yaygın olduğunu da belirten Acar, bu kanserin normal akciğer kanserinin aksine rutin bir süreci bulunmadığını ve teşhisinde genelde geç konduğunu söyledi.
Acar, 'genelde asbest dolayısıyla işçiler 10 ve 20 yıl arasında çalıştıktan sonra bu kansere yakalanıyor ve çalışırken, ya da emekli olduktan sonra yaşadıkları yerlerde hayatlarını kaybediyor. Meslek hastalıkları hastaneleri de yetersiz oldukları için bunun bir tanısı veya teşhisi yok.' ifadelerini kullandı.
Çocuk düşürmeyi de etkiliyor
İşçilerin gemi söküm sırasında kullandıkları iş materyallerini kendi evlerine götürdüklerini, bu durumun da tehlike yarattığını belirten Acar, 'bu kıyafetlere temas eden eşler ve çocuklar da asbeste maruz kalmış oluyor' cümlelerini kurdu.
Gemi söküm sektörünün sağlık üzerine etkisinin en fazla Horozgediği bölgesinde gözlendiği iddiasını da dile getiren Acar, 'bu bölgede kanser oranları artsa da devlet düzenli sağlık kontrolleri yaptığı için bu bölgeden bize gelen dönüş az oluyor' dedi.
Aliağa'da sanayinin ve gemi sökümünün kanser gibi hastalıkların yanı sıra çocuk düşürmeyi de arttırdığını belirten Acar, 'ama halktaki sağlık sorunlarının tam olarak ne kadarının buradaki sanayinin ve gemi söküm sektörünün sonuçları olduğuna dair elimizde bir veri yok' sözlerini de ekledi.
Utku Beycan