AKŞAM GEVREĞİ BULUŞMALARI'NIN BU HAFTAKİ KONUĞU ÖDEMİŞ ESKİ BELEDİYE BAŞKANI MAHMUT BADEM OLDU

Ödemiş Öğretmenevinde her hafta salı günleri gerçekleşen Anılar Hatıralar Akşam Gevreği Buluşmalarının konuğu Ödemiş Eski Belediye...

Ödemiş Öğretmenevinde her hafta salı günleri gerçekleşen Anılar Hatıralar Akşam Gevreği Buluşmalarının konuğu Ödemiş Eski Belediye Başkanı Mahmut Badem oldu. Moderatörlüğünü Ödemiş Öğretmenevi Müdürü Mahmut Altay'ın yürüttüğü Akşam Gevreği Buluşmalarının tamamını youtube Tv9 İzmir kanalından izleyebilirsiniz. Programın açılış konuşmasını yapan Ödemiş Öğretmenevi Müdürü Mahmut Altay: Sayın misafirler öncelikle hoş geldiniz, Akşam Gevreği programımızın amacı Ödemiş'te iz bırakan şahsiyetlerin anılarını hatıralarını dinlemek ve bu hatıraları gelecek kuşaklara aktarmak. Bugünkü konuğumuz da Eski Belediye Başkanımız Sayın Mahmut Badem, bizi kırmayıp geldiler, teşekkür ediyorum kendilerine, bu akşam İzmir'den de bir misafirimiz var Ödemiş'in damadı Buca İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Güneş, kendisine de hoş geldiniz diyorum.

Sayın başkanım Mahmut Badem kimdir desek kendinizi nasıl tanıtırsınız?

İnönü ilkokulunu okudum. Endüstri Meslek Lisesi Mezunuyum. Dört erkek kardeşiz. Esnaf bir aileden geliyoruz. PTT'de teknisyen olarak başladım. Ege üniversitesi İnşaat Fakültesini okudum. O dönem beni eşim okuttu. Seçimi kazanmamda da eşimin payı büyüktür. En son Telekom bölge müdür vekiliydim. 2003 Aralık ayında Ak Parti il başkanı aradı. Git Ödemiş'e çalış, dediler. O gün bugün Ödemiş için çalışıyoruz.

Başkan Olduğunuz Akşam Neler Hissettiniz?

Öncelikle Ödemiş'e geldik hemen bir ev tuttuk. Baktık dedikodu başlayacak, diyorlar bu ev falan tutmadı herhalde o da kaçıp gidecek. Ödemiş'te o zaman erkekler önde kadınlar arkada yürüyordu. Eşimle sokağa çıktık ve el ele yürüdük. Ödemişliler beni anlamakta hiç zorluk çekmedi.

Seçim akşamı için şunları diyebilirim. O gün seçimi kazandık, o gece Mezarbaşındaydık. O gün Emin Davran ilçe başkanımızdı ve dedi ki, Arkadaşlar dedi Mahmut Bey bugüne kadar AK Parti'nin belediye başkan adayıydı, rozetini çıkartıyorum ve bugünden itibaren Ödemiş'in belediye başkanıdır. Allah'a hamdolsun sonra asla çizgimizden çıkmadık. Bizimle beraber koşan insanların sayesinde başkan oldum. İlk Beydağ Barajı için harekete geçtik. O zaman hükümetin yatırım programında yoktu. Bu konuda Veysel Eroğlu'nu anmak gerekir, Beydağ barajını projeye soktuk. 2,5 yılda bitti. Biz gelirken dedik ki 4 barajın dördünü de tamamen bitireceğiz, ikisi bitti, üçüncüsü bitecek. O yıllarda istasyonun önünde demiryolu mitingleri yapılırdı. Küçük Menderes Gazetesi'nin 2003 yılı nüshalarında var. Demiryolumuzu isteriz diye mitingler yapılıyor ama sahip çıkacak 100 kişi yok. O günkü ÖRT kayıtlarında da var. Küçük Menderes Gazetesi'nin ciltlenmiş nüshalarında da var. Benim evimde de bu nüshalar var. Biz demiryolunu yenileme kararı aldık. 74 kilometrelik hattı değiştirdik, hattın elektriklenmesi ise 2. dönem belediye başkanlığımızda yapıldı ama bugün yarın elektrikli tren olarak devreye girecek, insanlarımız daha konforlu bir şekilde İzmir'e gidip gelecek.

Hitler veya Mussolini' den Kalma Uygulamalar Vardı

Bizim öğrencilik yıllarımızda hatırlayanlar vardır. Başımıza şapka takardık, Hitler'den Mussolini' den kalma bir uygulama. Bizimkinde yeşil şerit, liselilerde sarı şerit vardı ama o dönem çok sıkı bir eğitim vardı. O dönem mezunlarından açıkta kalan kimse yok. Herkes iyi bir meslek sahibi oldu. Bizim zamanımızda Ulus çok popüler bir yerdi şu anki Kız Mesleğin olduğu yerler tütün tarlasıydı, şu anki ilçe sağlığın olduğu yer ise Ödemiş'in ilk hastanesi idi. Belki yüzyıllık binadır. Ödemiş'in ilk imar planı 1947'dedir. Türkiye'nin 17 imar planlı kentindendir. Atatürk'ün imar planını yapan Alman ekibi Ödemiş'in imar planını yapmıştır. O zamanki dipnotlarda şunlar yazar, Ödemişli keyfine düşkündür, oturduğu yerden Bozdağ'ı görmek ister. O zamanki imarlar da ona göre yapılmıştır.

2004 yılında gelince Ödemiş'te 4 binanın tadilatı için valilikten destek aldık. Bunlardan birisi de Ödemiş Öğretmenevidir, o zaman tadilatını yaptık ve hemen hizmete soktuk. Yıldız Oteli'ni Aksekililerden 250.000 liraya aldık, restorasyonuna 400 bin lira harcadık, açılışını Vecdi Gönül yaptı. Yıldız, şehirde güzel bir Kent Müzesi oldu. 2. dönemimde 13.500 trilyonluk restorasyon yapmışım. Birgi'de, Kayaköy' de, Bademli' de ve merkezde.

Ödemiş'e macera parkı yaptık. Fakat kimseyi memnun edemedik. Askerde cezalı banklar cezalı toplar vardır. İşte komutan banka oturmuş pantolonu boya olmuş o yüzden bank cezalıdır. Yine ateş almayan bir top vardır ona da ceza vermişler. Bizim macera parkımız da öyle oldu. Cezasının kalkmasını bekliyorlar herhalde.

Kızılay'ın çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

160 yıllık bir kurum Kızılay. Göz bebeğimiz gibi korumalıyız. Ben Kızılay'ı bir mekan olarak görmüyorum. Bir iki defa ancak uğrarım haftada. Türkiye' de beşinci olduk.  Arkadaşlarımın gayretiyle oluyor her şey. Horzum' a, Yılanlı' ya, Tire'ye kadar nerde ihtiyaç sahibi varsa ulaşmaya çalışıyoruz. Şahit olduğum ibretlik bir olayı anlatayım. Beydağ'da bir doktor arkadaşımız, Konya' da kardeşinin kana ihtiyacı var. Kan da beyaz kan dediğimiz kandan. Biz bu kanı bulduk. İzmir'den uçağa verildi. Ankara'dan uçaktan alındı, hızlı trene verildi. Hızlı trenden Konya' da aldılar hastaneye yetiştirdiler. Eğer içinizden bir tane öz kardeşi için bu işi yaptırabilirse bu işi hemen bırakırım. Saat 10.00 uçağına verildi, 11.30'lar da havaalanında aldılar ve hastamıza hızlıca yetişti. O yüzden Kızılay'ı yıpratmayalım, sahip çıkalım. Mahmut Badem geçici ama kurumlar kalıcı. O yüzden çok çalışmak lazım. Çalışın, çalışın, çalışın… Çok da söylemek istemem ama ben teknisyen olarak girdiğim kapıda bölge müdürü vekiliydim. Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim. İyi akşamlar diliyorum.

İsmail Keçeci

 

Bakmadan Geçme