Akdeniz meyve sineğiyle topyekûn mücadele

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2016 yılında başlatılan Akdeniz Meyve Sineği İzleme Projesi kapsamında, İzmir’in 20...

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2016 yılında başlatılan Akdeniz Meyve Sineği İzleme Projesi kapsamında, İzmir'in 20 ilçesi ile birlikte Alsancak Limanı ve Adnan Menderes Havaalanı'nda bulunan tuzaklardaki izlenimler uzmanlarca izlendi ve değerlendirildi. Toplam 164 adet tuzağın her hafta yapılan kontrolleri sonucunda veriler değerlendirilerek mücadelenin etkinliği ölçüldü.

 

Tuzaklardaki veriler toplanarak bilgi arşivi oluşturuldu

İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü teknik elemanları tarafından yapılan bahçe ve tuzak kontrolleri sonuçlarına ve Bornova Zirai Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü konu uzmanı Dr. M. Fatih Tolga'nın çalışmalarına göre Akdeniz meyve sineği ile mücadele zamanı tespit edilerek üreticilere duyuruları yapıldı ve tedbirler konusunda üreticiler bilgilendirildi.  İl ve ilçe müdürlükleri teknik elemanları tarafından üretim sezonu boyunca mücadele yapılması hususunda üretici eğitimlerine, duyurulara ve kısa mesajlara devam edildi.

 

Zararlının popülasyonunun azaltılması hedeflendi

Zararlıya karşı uygulanacak kültürel önlemler çerçevesinde yere dökülen meyvelerin toplanıp derin çukurlara gömülmesi ve ağaç üzerinde meyve bırakılmaması konusunda üreticiler uyarıldı. Yapılan çalışmalarla gelecek üretim sezonunda ortaya çıkabilecek zararlı popülasyonunun azaltılması hedeflendi. Bu amaçla Balçova, Güzelbahçe, Menemen, Menderes, Narlıdere, Seferihisar, Selçuk ve Karaburun'da Tarım ve Orman İlçe Müdürlüklerine mandarin üreticilerine dağıtılmak üzere 41.500 adet siyah çöp poşeti de verildi.

 

Belediyelerle işbirliği yapıldı

Mandarin üretimi yapan üreticilerin, yere dökülen meyveleri toplayarak, mandarin işletmeleri ve paketleme evlerinin sorumluları ise ıskarta meyveleri naklederek ilçe müdürleri tarafından belediyelere açtırılan derin çukurlara dökmeleri sağlandı ve çukurların üzerleri kapatıldı.

Karaburun Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü bu konuda ilköğretim öğrencilerine eğitim verdi ve öğrencilere uygulamalı bahçe temizliği yapılma çalışmaları gösterdi.

Akdeniz Meyve Sineği, önceki yıl Türkiye genelinde ve İzmir'de önemi daha da artan bir zararlı haline gelmiş ve iklim koşullarının bu zararlının yaşam koşullarına uygun seyir izlemesi nedeniyle zararlı, nesil sayısını arttırmış,  üretim kapasitesini ve verimini etkiler boyutlara ulaşmıştı.

Şazenuş Keskin

 

Bakmadan Geçme