Akbelen’de sular duruldu, göz altındaki çevreciler salındı

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Akbelen ormanlarında Limak ve İÇTAŞ ortaklığı ile açılacak kömür madeni için 60.000...

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Akbelen ormanlarında Limak ve İÇTAŞ ortaklığı ile açılacak kömür madeni için 60.000 ağaç kesildi. Bilim insanları, yapılan tahribatın kalıcı sonuçları olacağını söylerken, ağaçları korumak için bölgede bulunan direnişçiler kesimin ilk gününden beri jandarmanın ve kolluk kuvvetlerinin sert müdahalelerine uğruyor.

Yeşil Gazete'nin yayınladığı habere göre direnişin 11. gününde alan, direnişin ilk günlerine kıyasla sakinleşmiş vaziyette. Akbelen'de dün gözaltına alınan genç ODTÜ öğrencisi Tuğulka Köseoğlu da, bugün saat 13.00 civarında adli kontrol şartı ile salındı. Haberde aktarılanlara göre Köseoğlu'nun gözaltına alınmasının ardından genç direnişçinin, göz altında bulunduğu süre içerisinde işkenceye maruz kaldığı söylenmişti.

Ağaçlar izinsiz kesilmişti

Akbelen'de geçtiğimiz hafta tomalarla, biber gazlarıyla, kesim makineleriyle ve jandarmalarla baskın düzenlenmiş, yıllardır bölgede nöbet tutan köylüler sert müdahalelere uğramış ve ağaç kesimi hızlandırılmıştı. Kesimin bitmesinin ardından ortaya çıkan bir bilgiye göre ise ağaç kesim izni 2021 yılında sona ermişti. Ağaç kesimi 30 Temmuz'da Muğla Valiliği'nin duyurusuna göre sona ermişti. Son gelişmelere göre bölgede kesilmiş 60.000'den fazla ağaç kümelenerek taşınıyor.

Polis ve jandarma sayısı azaltıldı

Baskınla beraber başlayan direnişin 11. gününde bölgede bulunan direnişçilerle kolluk kuvvetleri arasındaki gerilimin azaldığı, belli bir sayıda polis ve jandarmanın bölgeden çekildiği bilgisi geldi. Jandarmanın bulunduğu alanda bugün yaklaşık 20 kolluk kuvveti bulunuyor. Yine de, ağaçların kesiminin bittiği ve temizlik aşamasına geçildiği bölgelerde direnişçilerin alana girişine hala izin verilmiyor.

Haber merkezi

Bakmadan Geçme