Akbelen Ormanı’ndaki Ağaç Katliamına Karşı Foça Halkı Direniyor!
Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu, Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’deki Akbelen Ormanı’nda devam eden...
Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu, Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy'deki Akbelen Ormanı'nda devam eden ağaç kıyımına karşı mücadele etmek için sesini yükseltmeye devam ediyor. Ormanda termik santrale kömür sağlamak için linyit çıkarılan sahanın genişletilmesi amacıyla süren ağaç katliamına karşı çevreciler ve gönüllüler direniş gösteriyor. Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu, Akbelen'deki bu doğa katliamına dikkat çekmek amacıyla şu duyuruyu yayımladı:
'AKBELEN'DEN KOCAMEHMETLER'E ORMANLAR BİZİMDİR
Müşerref Munar, nam-ı diğer Pamuk Nine, 2500 yıllık Pers Mezar Anıtı'nın önünde sloganlarımıza katılarak ve 'Taş Ocağı İstemiyoruz' diye haykırarak bizlere seslenmişti. Pamuk Nine'nin yok olmuş olmasıyla birlikte, doğa talanına karşı verdiği mücadele ve haykırdığı 'hayır' sesi Akbelen'de yaşayan onlarca insanın, ormanlardaki ağaçların kesilmesine karşı hala yankılanıyor.
İkizköy'de bulunan Akbelen Ormanı'nda, Limak Holding'in ağaçları katletme girişimine karşı köylülerimiz, yöre halkımız ve destek veren yurttaşlarımız 4 gündür direniyor.
Bu 4 günlük direniş, her gün gerçeklerin aydınlatılmasına vesile oluyor. Önceki gün, Akbelen'de ağaçları kesen şirketle Orman Genel Müdürlüğü arasında yapılan 'ağaç katliamı' protokolü gün yüzüne çıktı.
Bilindiği gibi, Akbelen'de 760 bin metrekarelik alanda 350 bin ağacın kesileceği açıklandı. Maalesef bu manzara, sömürge mantığıyla geri kalmış pek çok ülkede karşılaşılan bir durum. Akbelen'de açılan çukurların, Kocamehmetler'den çok iyi bilincindeyiz. Maden şirketleri, açtıkları çukurları kapatacaklarını ve o bölgelere ağaç dikeceklerini iddia ediyorlar.
Ancak şu soruyu sormak gerekiyor: Kayalık zeminlere gerçekten fidan dikilebilir mi? Eğer gerçekten kayalık dağların tamamı ağaçlandırılabilseydi, her yere ağaç dikebilirlerdi. Ancak, kazdıkları kireçtaşı materyallerini yığıyorlar ve bizi kandırmaya çalışıyorlar. Bu kayalar ancak binlerce yıl sonra toprağa dönüşebilir ve binlerce yıl sonra ağaç dikilirse o bölge orman olabilir.
Şimdi gelin, Kocamehmetler'deki taş ocağına dikkat çekelim ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na şu soruları soralım:
Bu taş ocağının kapasitesi denetleniyor mu?
ÇED kapsam dışı kararının belirlenen kapasitesi ne kadardır?
Gözlemlediğimiz üzere, açıkça kapsam dışına çıkılmıştır. Her gün iş makineleriyle yeni çam ağaçları sökülmeye devam ediliyor. Taş ocağı yolunun kenarına kadar ilerlemiş durumda ve iş makineleri köy yolunda tehlike saçıyor.
Ülkemizin dört bir yanı talan mantığıyla yağmalanmaktadır. Foça halkı olarak, yaşam alanlarımızdaki doğa katliamına karşı çıktığımız gibi, Akbelen'deki orman katliamına da sessiz kalmayacağımızı bir kez daha vurguluyoruz.
Haykırmaya devam ediyoruz: Foça halkı, Akbelen Ormanları'na sahip çıkan İkizköy halkının yanındadır!
YENİ İZMİR