Akbelen Ormanı’nda Gerçekleşen Ağaç Kesimi ve Ekosistem Geri Kazanım Süreci
24 Temmuz 2023’te jandarma ekiplerinin gelişiyle birlikte ağaç kesimi başlamış ve 8 gün içinde resmi olmayan...
24 Temmuz 2023'te jandarma ekiplerinin gelişiyle birlikte ağaç kesimi başlamış ve 8 gün içinde resmi olmayan görerek 65 bin ağaç kesilmiştir. Bu olay, doğal yaşam tehdidi olan büyük bir çevreyi ortaya çıkarmıştır. Konunun uzmanlarına göre, Akbelen Ormanı'nın yeniden eski haline kavuşması ve orman görünümüne bürünmesi için uzun bir süreye ihtiyacı var.
Ağaç Kesiminin Etkisi
Kömür madeni işletmeciliği için yapılan ağaç kesimi, doğal ekosistemi ve bio çeşitliliği ciddi şekilde etkiler. Ormanda yaşayan birçok canlı türü, besin zinciri ve su döngüsü, ağaçların kesilmesiyle bozulur. Bölgenin doğal yapısı ve ekolojik dengesi, bu tür etkinliklerle ciddi şekilde zedelenir.
Ekosistemin Yeniden Oluşması ve Rehabilitasyon
Bölgedeki ekosistemin tekrar yaşaması ve büyümesi için uzun bir süreye ihtiyacı vardır. Çevre Mühendisi Helil İnay Kınay, ağaçların olgunlaşması ve aynı boyuta gelmesi için en az 40-50 yıl gerektiğini belirliyor. Genç ağaçların çevreye katkısı, yetişkin ağaçlardan çok daha az ve bu nedenle doğal dengenin tekrar sağlanması zaman alır. Orman Yüksek Mühendisi Sebahattin Bilge de, bölgenin orman görünümüne kavuşması için en az 15-20 yıl gerekeceğini ve ekosistemlerin tekrar dengeye kavuşmasının ise 100 yılı bile gerektirebileceğini ifade etti.
Haber Merkezi