Akan gözyaşlarından enerji üretilmesi planlanıyor

İnsanların günlük faaliyetleri için enerji üretiminde özellikle çevreye zararlı yöntemlerin kullanılmasının sonuçları ortaya çıktıkça, enerji üretiminde...

İnsanların günlük faaliyetleri için enerji üretiminde özellikle çevreye zararlı yöntemlerin kullanılmasının sonuçları ortaya çıktıkça, enerji üretiminde kullanılan ve kullanılması gereken yöntemler daha fazla konuşuluyor.

Bilim insanları, insanların akan gözyaşlarıyla pili dolan akıllı kontakt lensler geliştiriyor. Lenslerin içerisinde bulunan piezoelektrik malzemelerin, akan gözyaşlarını elektrik enerjisine dönüştürmesi planlanıyor. Enerji, lenste bulunan pili depolayarak lensin çalışmasında kullanılacak.

Söz konusu lensler, Singapur'da bulunan Nanyang Teknoloji Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından geliştirilecek. Araştırmacı ekibinin başında ise Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Okulu'ndan Lee Seo Woo isimli araştırmacı bulunuyor.

Şimdiye kadar yapılan araştırmaların sonucu, Nano Energy isimli dergide yayınlanmış durumda. Üretilen prototip kontakt lensin pili, gözyaşında bulunan klorür ve iyonlarla etkileşerek elektrik üreten glikoz bazlı bir kaplamaya sahip. Lens, simüle edilmiş bir göz modeli ile test edildi ve 45 mikroamper akım ve 201 mikrowatt güç ürettiği belirlendi. Bu haliyle pil, yaklaşık 200 defa şarz edilebilecek sağlamlığa sahip.

Haber merkezi

Bakmadan Geçme