Ahmet Kocaağa'ya Yolüstü'nden tam destek

Yarın gerçekleşecek İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği seçimleri öncesinde Ödemiş'in Yolüstü mahallesinde üreticilerle bir araya...

Yarın gerçekleşecek İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği seçimleri öncesinde Ödemiş'in Yolüstü mahallesinde üreticilerle bir araya gelen Başkan Ahmet Kocaağa, sevgi seliyle karşılandı. Her zaman üreticinin yanında olduğunu vurgulayan Kocaağa, süt baronlarına hizmet eden ekibe karşı olduklarını ifade ederek şunları söyledi: 'Ayın 13'ünde Damızlık Birliği seçimi var. İzmir'de olacak. Yolüstü köyünün bütün üyelerinin mazeretsiz katılmalarını ve kendi köyüne sahip çıkmalarını rica ediyorum. Yıllardır Ziraat Odası başkanından destek aldık. Hasbelkader encümen üyesi olduk, sahip çıktınız. Aynı zamanda Ziraat Odası Başkanlığı görevi aldık, tekrar sahip çıktınız. Yolüstü köyü çocuğu olarak bugün sizinle gurur duyuyoruz ve bu gururda haklıyız. Nerede görev aldıysak hakkaniyetiyle hizmet ettik, etmeye de devam edeceğiz nasip olursa.'

'Birliğimizin gücünü millete yayıyoruz'

Üç sene önce süt para etmediğini ve süt fiyatlarını daha iyi etmek için süte müdahil olduklarını kaydeden Kocaağa, 'Bu günlerde yine en çok sütü biz alıyoruz. Tabi birtakım şahısların menfaatine dokunuyoruz. Bizi şahıslar bağlamıyor. Bizi üreticinin, köylünün alın terinin cebine girmesi bağlıyor. Aynı zamanda yeme müdahale ediyoruz kendimizden fedakarlık ederek. Bu yetiyor mu? Memlekette saman 1200 lira oldu. İki ay Bulgaristan'da yattım. Altı gemi saman getirerek fiyatın 650-700 liraya düşmesini sağladım. Yetiyor mu? Evvelki sene saman 1100-1200 liraya çıktı. Devletin fazlalık samanlarını gittik aldık ve 780 liradan piyasaya saman sunduk. Hatırlarsanız 2017'de arpa 700, saman 1200 liraydı. Saman kamyonlarının içinde arpa atılıyordu saman pahalı olduğundan ve arpayı yüksek fiyata satmak için.

Onun için Yolüstü köyü olarak mazeretsiz katılımınızı bekliyoruz. Hatta sadece kendi katılımınız değil; dünürünüz, akrabanız, diğer dostlarınız… Bizim adımıza davet edeceksiniz. Biz bu seçimi muhakkak alacağız. Almamız gerekiyor çünkü karşımızda süt baronlarına hizmet eden bir ekip var. Bugün Damızlık Birliği süte girmeseydi süt, 2500 liradan aşağı olmayacaktı. Dikkat ederseniz 'Bayramda sütü 1500-2500 liraya olursa alırız, diğer türlü almayacağız' dediler. Biz de üreticinin sigortası olarak, Damızlık Birliği olarak tüm gücümüzü kullanarak dedik ki 'Bu sütü alıyoruz!'  Biz bunu dediğimizde tüm firmalar döndü, 'Biz de alıyoruz' demeye başladılar. Alınmayan sütlerden de 400 ton sütü biz aldık ve bu aldığımız sütlerin parasını her gün diğer üreticiler kaç paraya alıyorsa o paradan aldık. Aynı zamanda kooperatifin sütlerini de aldık. Birliğimizin gücünü millete yayıyoruz' dedi.

'Listemizin rengi, hizmet rengi'

Girdi çıktılara ve aidatlara da değinen Başkan Kocaağa, 'Dolaylı yönden Ziraat Bankası meselesi var girdi çıktıları. 6500 üretici faydalanmış. 600 milyon para sirkülasyon edilmiştir. Bizim üreticimiz Ziraat Bankası'na gittiğinde artık korkmuyor, düşünmüyor. Arkasında birlik var. İmkanı olmayan üreticilerimizin parasını ödeyebiliyor. Bankada da itibarımız devam ediyor.

2020'nin sonunda yönetim kurulu kararıyla kongrede geçmek üzere yirmi litreye düşürdük aidatları ama sütler bir anda zam yaptı. 1700'dü, enflasyonla fiyatlar yükselince 3000 liraya geldi. Şimdi 2021'de aidatlar yirmi litre. Bu bizim yetkimiz değil. Eğer genel kurulda kabul edilirse yirmi litre ama biz 2021'i kabul edilmiş gibi görerek yirmi litre üzerinden alıyoruz. Listemizin rengi, hizmet rengi. Ahmet Kocaağa'nın listesi, okyanus mavisi arkadaşlar. İnşallah okyanus gibi büyürüz' şeklinde konuştu.

'Süt fiyatlarında sürpriz bizde'

Kocaağa, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Şimdi önümüzde bir sorun daha var. Şu an sütlere zam yapmak istemiyorlar ama bizden süt fiyatı bekliyorlar. Ben de açıklamıyorum. Süt fiyatları en yüksek olacak. Herkes açıklasın, biz de sürpriz açıklamamızı yapacağız. Bu güç benim arkamda olduğu sürece biz bu insanlara her türlü hizmet etmeye razıyız. Süt fiyatlarında sürpriz bizde, Damızlık Birliği'nde.

İzmir'de ıslah sorunumuz yoktur. Islah olmuştur ve ıslahta en başarılı illerden bir tanesi İzmir'dir. Küçük Hollanda'dır. Tabi ki ıslah devam edecektir. Bu, devam eden bir hizmetimiz. Biz bu hizmetin daha ilerisine gittik. Tire düve çiftliğimizden Türkmenistan'a 200 tane düve gönderdik ki süt ortalaması 36 litre. Türkmenistan'dan bize teşekkür yağmurları geldi. Tabi bu ithalat-ihracat, devlet politikası olduğu için işin gerisi gelmedi. Geldiğinde de biz yine hazırız. Üreticilerimizden toplar göndeririz.

İkincisi biz süte niye girdik? 2017'de devlet, konsey fiyatı açıkladı. Konseyde fiyat, 300-500 lira altında süt alıyordu. İşte birtakım kooperatifler ve sütçüler. Biz bunları üretici para kazansın diye Kiraz'ın Doğancı'sından başlattık. Şu an en ucuz süt fiyatı, 2820 lira ve parasına göre tanesi 2.85'e kadar çıkıyor. Biz bu işe girdiğimizde 2300 liraydı ve üreticimize süt tankı dağıtarak, taksitli şekilde ödemesini sağlayarak soğuk süte geçirttik. Böylece üretici para kazanıyor. Yani biz süte istediğimizden değil, mecbur kaldığımız için girdik ve şu an havaalanına kadar süt topluyoruz yani Menderes'e kadar.

'Bir lira borcumuz yok'

Süt fiyatlarına müdahalemiz devam ediyor. Üreticinin daha çok para kazanabilmesi için, ayakta durabilmesi için, sigorta görevi için süte girdik. Daha da devam edeceğiz. Şimdi yeme de gireceğiz. Peynir imalatına gireceğiz. Biz bunlara girmez de aynı yerde kalırsak üreticimizi büyütemeyiz. Birlik, üreticinin menfaati için ne gerekiyorsa onu her şekilde yapmaya hazır. Biz, üreticimizden aldığımız paraları bankaya koyup da susup oturmayız.  Milletin gücüyle milleti sarıyoruz. Neden mi? Dört senede 13 milyondan teslim aldığımız birliğimizi şu an 90 milyonlara getirmişiz ve o yetmemiş bir 30-40 milyon daha süt donanımı ve çiftlik yatırımı yapılmıştır. Yani şu an demek ki 130 milyonlara gelmiş olan Damızlık Birliği'nin ne 1 lira kredi borcu var ne de 1 lira SSK, Bağ-Kur. Vergi borcu da yok. Üreticiye destek için ne imkan varsa bu topladığı gücü üretime seriyor.'

'Yaptıkları, yapacaklarının göstergesidir'

Üyeler de birliğin ve Kocaağa'nın çalışmalarından memnun olduğunu ifade ederek, 'Süt için şu an temmuz ayında 3200 lira ödenmesi, bizim için iyi bir gurur çünkü çiftçiye sahip çıkan başka bir kuruluş yok. Mesela ben patates de ekiyorum ancak fiyatını belirleyemiyoruz. En azından hayvancılıkta sütün fiyatı, Tarım Bakanlığı tarafından belirleniyor. Damızlık Birliği, 3200 TL civarındaki fiyatı ödeyecek inşallah. Biz de biraz daha mağduriyetimizi azaltmış olacağız.

Ahmet Kocaağa'nın olması, bizim her istediğimizin olması ve her işimizin halledilmesi demek. Kocaağa denildiği zaman ismi yetiyor. Damızlık Birliği olarak, Ziraat Odası olarak, bizim köylümüz olarak memnuniyetimizi dile getiriyoruz.

Geçmişe bakıldığında yapmış ve getirmiş oldukları belli. Yaptıkları, yapacaklarının göstergesidir. Her zaman arkasında ve yanındayız' dediler.

Özcan Çetin

 

 

Bakmadan Geçme