AB Dışişleri Bakanları toplantısında Türkiye hakkında neler söylendi?

Avrupa Birliği’ne bağlı ülkelerin dışişleri bakanları, Brüksel’de toplantı yaptı. Brüksel’de yapılan toplantıda Türkiye de gündeme geldi....

Avrupa Birliği'ne bağlı ülkelerin dışişleri bakanları, Brüksel'de toplantı yaptı. Brüksel'de yapılan toplantıda Türkiye de gündeme geldi. Avrupa Birliği'nin dışişleri bakanlarının yaptığı toplantılarda Türkiye, 2021'in mart ayından beri ilk defa konuşuldu.

AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, bakanlar toplantısının ardından basın açıklamasında bulundu. Açıklamalara Türkiye hakkında konuşulanları da ekleyen Borrell, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkinin güçlenmesinin, iki tarafın da faydasına olacağını kaydetti.

Doğu Akdeniz'deki gerginliğin azaltılmasının, bölgenin geleceği ve güvenliği için faydalı olacağını belirten Borrell, 'Kıbrıs meselesinin ilgili BM kararları uyarınca çözülmesi Türkiye ile çalışmamızda kilit önem taşıyacaktır.' dedi, ve yapılan toplantıda Avrupa Birliği ve Türkiye'nin ortak hareket etmesi, ortak çıkarların arttırılması ve var olan farklılıkların giderilmesi konusunda mutabık kalındığını belirtti.

'Mesele sadece AB'nin Türkiye'den ne beklediği değil. Mesele aynı zamanda Türkiye'nin AB'den beklentileri. Bu çift taraflı bir mesele. Masada birçok konu var. Türkiye Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesini istediğini söyledi. Bir de vize serbestliği var. Bunlar Türkiye'nin yakın gelecekte gündeme getirmek istediği iki önemli konu. Biz Doğu Akdeniz'de gerginliğin kalıcı şekilde düşmesini umut ediyoruz. Ayrıca daha önce BM tarafından kabul edilen anlaşmalar uyarınca Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlaması için ciddi çabalar bulunuyor.' ifadelerini de kullanan Borrell, konuya Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum kesiminin de dahil olması gerektiğini söyledi, Doğu Akdeniz'deki durumun Türkiye ile yapıcı ilişkiler geliştirilmesi için hayati önemde olduğunu belirtti.

haber merkezi

Bakmadan Geçme