30 Ağustos Zafer Bayramı

26 Ağustos 1922'de başlayan ve 30 Ağustos 1922'ye kadar beş gün beş gece devam eden Büyük...

26 Ağustos 1922'de başlayan ve 30 Ağustos 1922'ye kadar beş gün beş gece devam eden Büyük Taarruz, Türk ordusunun kesin zaferiyle sonuçlanmıştır.

Taarruzun planlaması, büyük bir gizlilik ve titizlik içinde yapılmıştır. Taarruzun zamanından Gazi Mustafa Kemal Paşa ve yanındaki bir iki yakın mesai arkadaşından başka kimse haberdar olmamıştır.

Büyük Taarruz'un öncesinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden dördüncü defa olmak üzere Gazi Mustafa Kemal Paşa'ya başkomutan unvanı verilmiştir. 30 Ağustos'ta Türk ordusunun kesin zaferi ile sonuçlanan Büyük Taarruz, gerek Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde gerekse halk arasında sevinçle karşılanmış, orduya ve ordunun başkomutanına başarılarından dolayı tebrik telgrafları gelmiştir.

Zaferden iki yıl sonra 30 Ağustos 1924'te Dumlupınar'da büyük zaferin başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın da katıldığı bir törenle hem zafer kutlanmış hem de şehitler anılmıştır. Törende Fevzi Paşa, yaptığı konuşmada Büyük Taarruz'un bütün aşamalarını anlatmış ve zaferin önemi konusunda törene katılanlara geniş bilgi vermiştir. Ardından diğer protokol konuşmaları yapılmıştır ve en son da Gazi Mustafa Kemal Paşa, bir konuşma yapmıştır.

Konuşmasında Gazi Mustafa Kemal Paşa, büyük zaferin Türk milleti için ne anlam taşıdığını ve bundan sonra genç Türkiye Cumhuriyeti'nin izleyeceği yol ile ilgili görüşlerini anlatmıştır. Bu törende ayrıca Meçhul Asker Anıtı'nın temeli de atılmıştır.

Bu törenden iki yıl sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bir kanun çıkarılarak 30 Ağustos'un ordunun bayramı olduğu belirlenmiştir. 1926 yılında çıkarılan kanuna uygun dönemin Milli Savunma Bakanı Recep (Peker) Bey tarafından yayımlanan genelgede ise törenin nasıl yapılacağı anlatılmıştır.

30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 99. yılı, Türk milletine kutlu olsun!

 

Bakmadan Geçme