2 LİDER SEÇİME 2 HAFTA KALA İZMİRDEN GEÇTİ

7 Haziran&rsquoda yapılacak genel seçimler öncesinde, AKP ve HDP gelen başkanları İzmir&rsquode miting yaptı. Cumartesi ve...

7 Haziran'da yapılacak genel seçimler öncesinde, AKP ve HDP gelen başkanları İzmir'de miting yaptı. Cumartesi ve Pazar günü yapılan her iki mitingte partiler gövde gösterisi yaptı.

İlk miting, Cumartesi günü Göndoğdu Meydanında HDP tarafından yapıldı.

DEMİRTAŞ: 'BİR AN ÖNCE BARIŞA ULAŞMAMIZ LAZIM'

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 'Tıpkı ülkemiz gibi rengarenk, bütün soluklarımızla bir araya geldik. 'Türkiye nasıl bir ülke?' dendiğinde 'HDP gibidir' demek lazım. Türkiye nasılsa partimiz de öyle oldu. Artık parlamentoda tıpkı Türkiye gibi güçlü, kardeşçe el uzatan bir ülkeye uyanacağız' dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın İzmir mitingi, Gündoğdu Meydanı alanında yapıldı. Alanı dolduran partililer, HDP bayrakları, pankartlar ve dövizlerle sloganlar atarken, iki ayrı müzik grubu tarafından seslendirilen Türkçe, Kürtçe, Lazca, Rumca şarkılarla halay çekti. Mitingde, Demirtaş'ın seslendirdiği seçim şarkısı alanı dolduran partililere dinletilirken, HDP İzmir mitinginin sürpriz konuğu ise Yunanistan Syriza Partisi Dış İlişkiler Genel Başkan Yardımcısı ve Merkez Komite Üyesi Yiannis Bournous oldu. Bournous, konuşması öncesinde güvercin uçurdu. Uçan güvercinlerden biri, Bournos'un konuşması boyunca kürsüde durdu.

AK Parti'nin HDP'nin bin 800 liralık asgari ücret vaadini yuhalattığını ileri süren Demirtaş, 'AKP utanmadan sıkılmadan meydanlarda yuhalatıyor. Maalesef yuhalayanların çoğu asgari ücretle çalışanlardır. Kendi emeğinizle karnınızın doyacağınız, işsiz kalmayacağınız, iş cinayetlerinde hayatınızın sudan ucuz olmadığı bir gelecek kurabilir. Bunlar lütuf değil. Size ait olanı sizin hakkınızı size vereceğiz. O sizin gasp edilmiş hakkınızdır. Sadaka değil bunlar. Bunları yapabilmek için ülkemizde acil bir ihtiyaca, barışa bir an önce ulaşmamız lazım. Ülkenin hiçbir yerinde şiddet çatışma olmamalı. Yeni anayasa ile darbe anayasasında kurtulup sivil ve özgürlükçü anayasa olması lazım. Her bir yurttaşa insanlığın düştüğü yerde yeniden insani değerlerimizi ayağa kaldıracağız diyoruz. Bu topraklar çöl değil, kutup değil. Onlarca medeniyet görmüş, ilk insanlığın var oldu, ilk defa tarımın yapıldığı, ilk defa yerleşimin oluştuğu topraklar. Bütün insanları beslemiş topraklar üzerinde aç susuz perişan yaşamaya mahkum değiliz. Ülkenin bütün kaynaklarını çalıp çırpmasınlar istiyoruz' dedi.

 DAVUTOĞLU: 'KILIÇDAROĞLU BİR TAKIM FARAZİ PROJELERDEN BAHSEDİYOR´ 

İzmir'in ikinci gün konuğu da Başbakan Ahmet Davutoğlu oldu. Davutoğlu da İzmirlilere Gündoğdu Meydanı'ndan seslendi.

'Türkiye Cumhuriyeti devleti, bu aziz bayrak IMF müzakerelerinde borç isteyenlerin önünde dalgalanıyordu. Bizi IMF'ye mecbur kılanlar cumhuriyetçilik yapabilirler mi? Türk Silahlı Kuvvetleri tankını hibe alıyordu, topunu hibe alıyordu, İsrail'e tamire gönderiyordu. Türk Silahlı Kuvvetleri'ni başka ülkelere namerde muhtaç edenler cumhuriyetçi olabilir mi?' şeklinde konuşan Davutoğlu, Gündoğdu Meydanı'nda toplanan vatandaşlara hitaben konuşmasına 'Malazgirtten 10 yıl sonra gelen Horasan erenlerine selam olsun. 16. yy.da bütün Akdeniz'i Türk gölü yapan İzmir merkezli leventlere selam olsun. Düşman bu sahile dayandığında ilk kurşunu atan Hasan Tahsin'e selam olsun. Kocatepe'den çıkan İstiklal ordularının Komutanı Gazi Mustafa Kemal'e ve askerlerine selam olsun. Cumhuriyetimizi burada kuran ve iktisat kongresi ile milli iktisadi bağımsızlığı ilan eden Mustafa Kemal Atatürk'e selam olsun. Buradan başlattığı demokrasi meşalesini Yassıada'ya kadar onurla taşıyan şehit başbakanımız Adnan Menderes'e selam olsun. İzmir'in her bir köşesine selam olsun. İzmir'i izmir yapan, Türkiye'nin her köşesinden gelen İzmir'de bir arada yaşayan bütün güzel İzmirlilere selam olsun' diye başladı.

İzmir'e boş gelmediğine dikkat çeken Davutoğlu, 'İzmir'e gelen eli boş gelmez, iki müjde ile geldik. İzmir tarihin zengin noktası, istiklalin başkenti oldu. Ama İzmir'de hiçbir zaman devletin merkezi otoritesi bulunmadı. İşte bugün Başbakanlık Ofisi açarak İzmir'e Ankara'yı getiriyoruz. Bu bizim İzmir'e verdiğimiz önemin doğrudan göstergesi. İzmirliler bizi misafir etmeye hazır mısınız. Başbakanlık Ofisi ile Türk siyasetine İzmir'den yön vermeye hazır mısınız? İzmir sıradan bir yer değil, İzmir Ankara ve istanbul'dan sonra başbakanlığa ev sahipliği yapacak üçüncü şehir. Bütün İzmirlilere söz veriyorum. Bu ofis gece gündüz İzmirlilerin emrinde olacak. Başbakanlığın bütün birimleri temsil ederek bir hizmet bürokrasisi, alanı oluşacak. Ben de her fırsatta İzmir'e geleceğim hem İzmirlilerle bulacağım hem de buradan Türkiye'yi yönetmeye devam edeceğim. İzmir istikbalin baş şehri herşeye layık.  Her türlü hizmeti getirdik, getirmeye devam edeceğiz. Ayrıca bugün Konak Tüneli'ni açıyoruz. Konak Tünelleri İzmir'in merkezinde trafiği rahatlatacak. 1200 metreden daha fazla derinlikte, günde 40 bin araç geçecek' diye konuştu.

 

Bakmadan Geçme